Голямата картина. Какво се вижда зад резултатите от вота

Партиите на статуквото загубиха общо почти половин милион гласа във вот с безпрецедентно ниска активнос, а Избирателната активност е безпрецедентно ниска, а част от обяснението са и мерките срещу контролирания вот

Темата накратко
  • Партиите на статуквото загубиха общо почти половин милион гласа, докато "Има такъв народ" и "Демократична България" значително увеличиха гласовете си.
  • Избирателната активност е безпрецедентно ниска, а част от обяснението освен лятната апатия са и мерките срещу контролирания вот.
  • Ромският вот този път силно се свива, а спадът в подкрепата за ГЕРБ в ромските секции е силно изразен.

Малко повече от 48 часа след края на изборния ден крайните резултати бяха ясни (сравнително бързо благодарение на машинния вот) - "Има такъв народ" е първа сила и в страната, и в чужбина, като добавя над 92 хил. гласа в резултата си спрямо април. След като няколко пъти разменяха местата си при броенето на гласовете, в крайна сметка фотофинишът даде над половин процент преднина за формацията на Трифонов пред ГЕРБ, а тя пък бе достатъчна, за да осигури един екстра мандат за партията на Трифонов, и така съотношението на местата в парламента в последния момент стана 65:63 в полза на ИТН. Освен че е удар по самочувствието на Борисов, този факт гарантира на ИТН и първия мандат.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се