Парламентът започва работа без яснота кой ще управлява

Парламентът започва работа без яснота кой ще управлява

Заради упорството на "Има такъв народ" да наложи свое правителство новото Народно събрание е в патова ситуация

Велина Господинова
7956 прочитания

© Юлия Лазарова


Депутатите от новото 46-о Народно събрание ще се съберат на първото си заседание в сряда, но яснота по ключовия въпрос дали около спечелилата извънредния парламентарен вот партия "Има такъв народ" ще се сформира мнозинство, което да излъчи правителство, няма. Формацията на Слави Трифонов засега остава на твърда позиция, че като първа политическа сила тя трябва да излъчи самостоятелно правителство, независимо, че в парламента ще разполага само с 65 народни представители. Останалите две парламентарни сили - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", сочени от ИТН като евентуални партньори, биха подкрепили кабинет на малцинството, но срещу ясно разписани приоритети, за които настояват.

Общо депутатите на трите т.нар. партии на промяната са 112 и са недостатъчни за формиране на управленско мнозинство в парламента от минимум 121 народни представители. БСП е също на позицията, че би подкрепила такъв кабинет, но при определени условия, но от "Има такъв народ" категорично отказват да водят разговори със социалистите, защото считат формация за "партия на статуквото". Нещо повече - от формацията на Трифонов поставят условието или подкрепа за техния кабинет, или предсрочен парламентарен вот, което допълнително минира всякакъв опит за сглобяване на мнозинство. Така новият парламент ще започне работа в патова ситуация и в пълна неизвестност ще може ли да излъчи правителство или ще се стигне отново до парламентарна криза и втори извънреден вот през есента.

От какво отстъпи "Има такъв народ"

Слави Трифонов оттегли номинацията си за премиер в лицето на Николай Василев, бивш вицепремиер и министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, под натиска на общественото мнение и ще ревизира част от номинациите за министри в обявения проектокабинет ден след парламентарния вот. Но от изявленията на заместниците му Тошко Йорданов и Филип Станев в петък стана ясно, че партията няма да отстъпи от формулата правителство на малцинството, излъчено от първата политическа сила, с подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Единствената промяна в досегашната позиция на "Има такъв народ" беше, че съставът на новия кабинет, кандидатурата на министър-председателя, както и приоритетите на правителството ще бъдат обявени след разговори с двете формации. Съдбата на такова правителство обаче остава неясна заради недостигащия брой депутати, които да гласуват за него, освен ако не бъде подкрепено от някоя от останалите три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, или части от тях.

ДБ и ИСМВ няма да подпишат "празен чек"

От "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" определиха промяната в позицията на "Има такъв народ" като стъпка в правилната посока, но дадоха да се разбере, че "няма да подпишат празен чек" на евентуалния кабинет, а биха го подкрепили срещу включването на определени приоритети в програмата му.

"Темата е за какво управление ще гласуваме и няма да позволим да сме притиснати в ъгъла, за да гласуваме еднократно за кабинет", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Седмицата" по "Дарик радио". Той очерта и ключовите приоритети на обединението, срещу които депутатите на ДБ биха могли да застанат зад евентуално правителство на "Има такъв народ". Първият е провеждане на дълбока съдебна реформа чрез конституционна промяна на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата и смяна на главния прокурор Иван Гешев. Другият основен приоритет е конструиране на мнозинство, което да държи ДПС трайно извън властта. Това минава през отнемане на влиянието на партията на Доган върху ключови сфери като енергетиката и ключови регулаторни органи и службите. От "Демократична България" настояват й за парламентарни разследвания на строителството на сарая на Росенец и придобиването на ТЕЦ "Варна" от почетния председател на ДПС.

От "Изправи се! Мутри вън!" също заявиха приоритетите, срещу които коалицията ще даде подкрепата си. Според лидера на платформата Мая Манолова това са повишаването на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за малките и средните фирми след пандемията, съдебна реформа и ревизия на управлението на Бойко Борисов.

По време на пресконференцията в петък зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов призна, че вече е имало разговори с Манолова за подкрепа. Неофициално от ръководството на "Демократична България" също твърдят, че са имали среща със заместника на Трифонов, като засега решението на партията на Трифонов е да не влиза в коалиция с никого и да предложи самостоятелно правителство на малцинството си остава непроменена.

Патова ситуация

Така новият парламент ще започне работа без яснота ще може ли да формира управленско мнозинство, което да излъчи редовно правителство. Вариантите за това не изглеждат много. Най-логичният е да има коалиция между трите нови парламентарни сили - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", подкрепена от БСП. Четирите биха имали общо 148 депутати, което е достатъчно за сформирането на стабилно мнозинство. Очевидно обаче от "Има такъв народ" засега изключват такъв вариант.

По време на двучасовата пресконференция в петък Тошко Йорданов заяви, че не гледат на ДБ и ИСМВ на коалиционни партньори, а само като на формации, които да подкрепят самостоятелен кабинет на "Има такъв народ". Тази позиция е, меко казано, странна, защото "Има такъв народ" разполага само с 65 народни представители и е повече от ясно, че няма как да управлява без подкрепата на поне още три сили в парламента.

Дори за варианта със сключване на споразумение с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" и поемането на сериозен ангажимент от страна на партията на Трифонов за изпълнение на приоритетите на двете формации пак ще е необходима и подкрепата на БСП. Възможна е и подкрепа от ДПС, но това едва ли ще е приемливо за "Демократична България" предвид заявката на Христо Иванов, че от обединението ще настояват евентуалното правителство на "Има такъв народ" "да извади ДПС от ролята на вечния златен пръст".

За това условие формацията на Трифонов трябва да даде сериозни гаранции, защото евентуалното правителство на "Има такъв народ" би могло да мине през гласуването в пленарната зала, където ще са необходими гласовете на повече от половината от присъстващите депутати и е достатъчно народните представители на ГЕРБ да не участват в гласуването. След това обаче, ако бъде избрано, правителството по-трудно може да бъде свалено. Защото, за да успее евентуален вот на недоверие, са необходими 121 народни представители от всичките 240 депутати. Това означава, че ако кабинетът на "Има такъв народ" мине в пленарната зала и впоследствие някоя от подкрепилите го партии оттегли подкрепата си, то може да продължи да управлява с гласовете на депутатите от ГЕРБ или ДПС чрез неясни тематични мнозинства. Изказванията на Борисов каква ще е стратегията на депутатите му, ако евентуален кабинет на "Има такъв народ" бъде внесен за гласуване в пленарната зала, не дадоха категоричен отговор, въпреки че всеки ден в последните седем дни бившият премиер дава всекидневни брифинги. Позицията на ДПС пък е абсолютно неясна, защото вече седмица след парламентарния вот откъм партията мълчат.

Какво следва

Първият тест доколко има шанс да бъде постигнато мнозинство в новия парламент ще бъде в сряда, когато след като положат клетва депутатите ще трябва да приемат правилата за избор на новия председател на парламента и да го изберат. По принцип той се излъчва от най-голямата парламентарна група. В предишния парламент това беше ГЕРБ, но заради изолацията, в която се намира, посочената от партията на Борисов кандидатура беше отхвърлена и беше избрана Ива Митева от "Има такъв народ". Най-вероятно и в новото Народно събрание от формацията на Трифонов ще издигнат нейната кандидатура. Засега не е ясно дали някоя от останалите парламентарни групи също ще има кандидат за поста.

След това президентът Румен Радев ще трябва да започне процедурата по връчването на мандата за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - на "Има такъв народ". За връчването на първия мандат няма срок, но за разлика от предишния парламент този път процедурата може да се забави, за да има повече време за преговорите. За това намекна и Радев, който в събота заяви пред БТА, че ще започне консултациите с парламентарно представените партии преди връчването на мандата възможно най-бързо, а за самото връчване добави: "Зависи много от това дали партиите ще намерят, първо, диалог и, второ, ще успеят да постигнат някакъв консенсус."

Процедурата по мандатите

Със започването на процедурата започват да текат и определените от конституцията срокове. "Има такъв народ" ще има седем дни, след като получи проучвателния мандат, да предложи състав на кабинет или да го върне. От формацията на Трифонов заявиха, че ако не получат подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", няма да внесат предложението си за проектоправителство за гласуване в парламента, а ще върнат мандата. Тогава той ще отиде при втората по големина партия - ГЕРБ. Те също ще имат седем дни, за да предложат кабинет, но предвид факта, че партията на Борисов е в изолация, дори и тя да предложи състав на правителство, както стана през април, вероятността то да бъде подкрепено е нищожна.

Тогава мандатът ще бъде връчен на някоя от останалите парламентарно представени сили по избор на президента. В предишния парламент той връчи третия мандат на БСП, която, освен че беше с трети резултат на изборите, го подкрепи за държавен глава. Зам.-председателят на партията Атанас Зафиров допусна, че ако мандатът бъде даден на БСП, не е е изключено социалистите да предложат служебното правителство да остане като редовно. А депутатът Румен Гечев заяви пред БНР в неделя, че левицата ще проведе разговори в парламента, ако получи мандат за формиране на коалиционно или програмно правителство. Зад идеята служебното правителство да бъде избрано от парламента като редовно застана и Мая Манолова.

Депутатите от новото 46-о Народно събрание ще се съберат на първото си заседание в сряда, но яснота по ключовия въпрос дали около спечелилата извънредния парламентарен вот партия "Има такъв народ" ще се сформира мнозинство, което да излъчи правителство, няма. Формацията на Слави Трифонов засега остава на твърда позиция, че като първа политическа сила тя трябва да излъчи самостоятелно правителство, независимо, че в парламента ще разполага само с 65 народни представители. Останалите две парламентарни сили - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", сочени от ИТН като евентуални партньори, биха подкрепили кабинет на малцинството, но срещу ясно разписани приоритети, за които настояват.

Общо депутатите на трите т.нар. партии на промяната са 112 и са недостатъчни за формиране на управленско мнозинство в парламента от минимум 121 народни представители. БСП е също на позицията, че би подкрепила такъв кабинет, но при определени условия, но от "Има такъв народ" категорично отказват да водят разговори със социалистите, защото считат формация за "партия на статуквото". Нещо повече - от формацията на Трифонов поставят условието или подкрепа за техния кабинет, или предсрочен парламентарен вот, което допълнително минира всякакъв опит за сглобяване на мнозинство. Така новият парламент ще започне работа в патова ситуация и в пълна неизвестност ще може ли да излъчи правителство или ще се стигне отново до парламентарна криза и втори извънреден вот през есента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Не се сещам за друг способ за налатане на правителство, освен чрез военен преврат. Справка: 9 юни 1923, 19 май 1934, 9 септ 1944.

  Капитал хиперактивно пропагандира скърпването на управляваща коалиция около ИТН, в кояно по дефолт по чехли да влязат ДБ и ИМВ. Защото иначе с електоралтата си подкрепа двете партии няма как да помиришат власт.

  Но дори и тая нега да се случи, в парламентарнато - доста тоталитарно - мислене, което излъчва статията, до заветните 121 гласа не се стига.
  Няма да коментирам, че представителите на народа по тая схема се броят като говеда, които ходят по тоягата на говедаря и нямат свое мислене, морал и отговорност за решенията си.

  Та дори и да се сберат доскоро наричаните "протестни" партии при налаганото и от Капитал разделение в обществото, стабилно правителство няма да се получи.

  Смутен съм, че Капитал се е вторачил в трудоустрояването на Ицо Иванов и не ще да отчете, че всъщност проблемът е в асистемността на ИТН и системността на всички останали. Олио и вода се смесват трудно. И за кратко.
  Дори и заради Ицо.

 • 2
  scuby avatar :-|
  scuby

  Това, което следва може да се предвиди ако им четеш сайтовете. Ще направаят временно правителство, за да могат да актуализират бюджета. За това сега благовидно пускат кукичката, че възнамеряват да актуализират пенсиите от 1 октомври. Ще променят бюдежета, ще вдигнат дефицита, ще си гласуват, че при нужда могат да теглят заеми, за да могат да изкарат годината. Ще се опитат да разтурят специализирания съд, ще има атака към Гешев, ще направят още неща, които ще разберем в последствие и след това ще разпуснат парламента. След това нов-стар служебен кабинет на Радев с малки промени.

 • 3
  fpd1488699386518396 avatar :-?
  Ivan Mitev

  Въведеното неправилно държавно управление на ползване на левове е важна причина за неограничени щети.
  Грешната парична политика поразява бедни и богати. Ако не е злокобната парична процедура, правителството на Република България няма да има сегашни дългове.
  Поради необмислено държавно поведение е невъзможно правителство с устойчив успешен резултат.
  Вариантите са:
  Първи: Лошата употреба на лева е важна причина за неограничени щети. Правителството е с подсигуряван политически провал.
  Пример: Със запазване на съдбовната парична грешка, премиерът Бойко Борисов подсигури своя политически провал.
  Втори: За устойчиво успешно правителство е необходимо със защита срещу щети подобрение на държавното управление на употреба на пари.

 • 4
  julesta avatar :-|
  julesta
 • 5
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  ГЕРБ и ИТН имат общо над 121 депутати. Вървим стремглаво към най-грандиозната грешка през новата демокрация - въвеждането на мажоритарна система. В целия свят това води до двупартиен модел. И в България ще стане същото, 2 партии плюс ДПС.

  Как не им го вдява в главата на тези хора? Защо продължават да веят онзи референдум, където неосведомената популация просто искаше да забие шамар на управляващите? Изцяло мажоритарни избори в България значат само едно - статукво до откат!

 • 6
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  До коментар [1] от "D-r D":

  Та ти си по-фиксиран по Ицо и САЩ, от колкото Капитал! Всяка втора манипулативна теза излязла от твоите пръсти се базира на тях.

  Христо Иванов си има първо име и успя да постави темата за съдебна реформа в сърцето на обществения дебат. Без дори да е в парламента. Поне имай малко уважение към този достоен държавник.

 • 7
  voda avatar :-|
  The investor

  Мажоритарната система няма алтернатива!
  Реално ИТН и ГЕРБ са избрани от повечето хора на тези избори.
  ДБ и ИСМВ са си червени партии.
  Христо Иванов си е комунист.

 • 8
  nxy48610609 avatar :-|
  amidala

  До коментар [#] от "":

  Смешко, като ти погледнах профила, в 2/3 от писанията си гризеш опинците на доктора. Сам нищо не можеш да скалъпиш.
  Огромната разлика между текстовете на двама ви е, че докато докторът има виждания, разсъждава и подкрепя тезата си с факти и логически доводи, ти просто му джафкаш.
  Като толкова си влюбен и Ицето, един негов татус в профил над сърцето може да те успокои. Временно.

 • 9
  fioleta avatar :-|
  fioleta

  преди доста време написах един коментар, че влизам в този сайт единствено да чета коментарите на D-r D и да се информирам какво става в моята родина. Живея от много години в Латинска Америка и съм свидетел на много правителства много по копумпирани от българското бивше или бъдещо.... искам само да вметна (мое мнение) - ДАЙТЕ НА ХОРАТА ОБРАЗОВАНИЕ - и всичко ще си дойде на мястото. Тук в Латинска Америка болшиството от хората нямат никакво образование и единствените проблеми за тях са вода, ток и храна. И затова благодарение на кораната тук хората беснеят - няма работа за неуките, няма пари, няма живот. И защо всички правителства в моята "родина" убиха образованието - за да бъдем страна от "четвътият" свят. Аз не гласувам - нигока не съм гласувал, защото живея извън България, и мисля че нямам право да пределям кой трябва да ръководи държавата "ми", когато плащам данъци някъде другаде, но стига с тази омраза - дайде шанс на различните и образованите - това е последното - защото след "чалгарят" ще дойде нещо уникално грозно и корумпирано, където никой от моето поколение няма да го припознае (набор 73 съм) - та дайде шанс и Капитал, познавам ви от вашето създаване - винаги сте били грантове на ..... (вие си знаете) - но опитайте се един път да работите като преса и работете независимо, не защото вашия шеф си умира да си пробута марионетките. Втори и последен контар тук. И отново: D-r D - благодаря ти за твоите писания.

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Re: fioleta
  fioleta, помня дословно вашето тогавашно писмо.
  И благодаря за него, защото в моменти, когато ми е било много на ръба да зарежа това просветителство, съм се сещал за вас.

  Живял съм и живея в чужбина. В Гърция - колко да е чужбина? Но не разстоянието, а отношението поражда чужбината. И съм бягал от подредената Гърция и съм стискал зъби да стигна до Промахонас и да си поема роден въздух по разбитите и нелогични пътища. Но в Родината.

  Не ви познавам, чел съм ви два пъти - тогава и сега, - но ми се струва, че ако има още 100, 1000 като вас в БГ и страната ни няма как да не тръгне към добро.

  Образованието! Това е разковничето на националния просперитет. Сега в Родината 40% от гимназистите сазавършват функционално неграмотни, т.е. не разбират и не могат да предадат смисъла на прочетен на майчиния си език текст...
  30% от младежите не учат и не работят.
  Под 1/3 от населението е в работоспособна възраст.

  Родината уверено върви по Латиноамериканския модел от 60-те с нереално богатите и космически бедните.

  Това ни готви ЮЕс моделът, който остави кървави следи и в цяла Латинска.

  Моля, не преставайте да четете Капитал. С лек филтър той дава достатъчна информация.

  Благодаря за доверието към мен.
  Бъдете здрава и Бог да ви пази.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход