Новият парламент: Правосъдието и социални мерки очертават консенсус за правителство

Лидерите наполитическите сили в 46-ото НС посочиха приоритетите, с които ще преговарят

От парламентарната трибуна в деня на сформирането на 46-ото Народно събрание лидерите на шестте политически формации призоваха за диалог, но бяха разменени и остри критики, които показаха основните линии на разделение между тях.

След програмните декларации в първия ден на парламента могат да се направят няколко извода, важни за това дали и какво правителство може да бъде формирано:

  • "Има такъв народ" ще се опита да започне разговори с "Демократична България" и формациите около Мая Манолова
  • БСП изглежда също готова на разговори, или най-малкото не желае конфронтация с тези три партии, и това очертава възможния формат на следващо мнозинство
  • Съдебната реформа е припознат приоритет от всички, но има нюанси в разбиранията на различните партии за това какво трябва да се направи
  • ГЕРБ и ДПС засега, поне на база публичните декларации имат малък шанс за влияние върху евентуалното мнозинство.

В много отношения откриването на новия парламент напомни първия ден от предишното и просъществувало кратко 45-о НС. Заседанието се водеше от Мика Зайкова от "Има такъв народ", за председател и на новия парламент беше избрана Ива Митева, също от партията на Слави Трифонов. Този път обаче президентът Румен Радев, който присъстваше в залата, не направи обръщение към депутатите.

Както и тогава, остава неясен най-важният въпрос - ще може ли новият парламент да излъчи редовно правителство. Това ще зависи от намирането на консенсус поне по част от обявените от парламентарните сили приоритети.

Подготовката за нова вълна от ковид, проблемите на здравеопазването, пенсионната реформа и състоянието на правосъдната система присъстваха в изказванията на лидерите на четирите от формациите, от които се очаква да постигнат съгласие по ключови задачи за работата и на парламента, и на бъдещото правителство, а именно "Има такъв народ", "Демократична България", БСП и коалицията около платформата на Мая Манолова, която вече е с ново име - "Изправи се, БГ! Ние идваме".

Темата за съдебна реформа за пореден път разграничи партиите на статуквото от т.нар. партии на промяната. След като при представянето на проектния си кабинет в деня след изборите Слави Трифонов не спомена съдебната реформа или оставката на главния прокурор сред приоритетите на "Има такъв народ", в сряда лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че партията няма основни различия с останалите партии, настояващи за промяна на досегашния модел нито по темата с главния прокурор, нито по темата за съдебната реформа, нито по темата за преизчисление на пенсиите. По този начин Йорданов направи жест към потенциалните си съюзници "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (новото име на формацията около Мая Манолова), но също и към БСП, за които преизчислението на пенсиите е сред ключовите приоритети.

"В следващите 14-15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебният кабинет, защото това е посоката, в която трябва да се развива държавата", каза Йорданов.

Той обаче не изключи възможността и от нови предсрочни избори, в които "няма нищо неправилно или недемократично".От думите му се разбира също, че "Има такъв народ" няма да подкрепи предложение служебното правителство да продължи като редовно, ако се стигне до такъв вариант, лансиран от БСП и формацията около Мая Манолова.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предложи по-ясна формула с конкретни стъпки, около която може да се състави управление:

  • Подготовката за следващата ковид вълна и начало на сериозен разговор за реформа на здравеопазването

  • Дооформяне на плана за възстановяване - със смели политики за модернизация и гаранция, че парите няма да се откраднат
  • Бюджет с видима ефективност на публичните разходи, прозрачност, преизчисляване на пенсиите, целенасочена социална политика
  • Превръщане на културата и образованието в национален приоритет
  • Решителна реформа в сектора на сигурността, включваща и лустрация, за да се прекрати продължаващото влияние на ДС, останало от тоталитарния режим
  • Широк дебат за съдебна реформа, която да гарантира, че няма да има безотговорни носители на публична власт, какъвто е случаят с главния прокурор.

Иванов единствен спомена и санкциите по закона "Магнитски", като посочи, че заедно с продължаващия мониторинг на ЕС над правосъдната система България е започнала да изглежда като държава парий в очите на геополитическите си партньори.

От името на БСП Корнелия Нинова отправи критики към "Има такъв народ" за липсващ диалог, "предварително миниран с условия и разделителни линии". БСП е готова да се опита да състави правителство, ако третият мандат стигне до нея, заяви тя. Като основен приоритет на БСП Нинова посочи социалната политика с фокус върху преизчисляването на пенсиите. За съдебната реформа БСП остава с обсег, включващ закриване на специализираната прокуратура и съд, реформа на КПКОНПИ и съдебен контрол над актовете на главния прокурор.

Мая Манолова от ребрандираната "Изправи се БГ! Ние идваме!" обяви, че групата ѝ е готова за разговори с "Демократична България" и "Има такъв народ" за съставяне на правителство. Целта на формацията е осветяване на корупцията и разхищаването на публични средства. "Готови сме да участваме в провеждането на истинска съдебна реформа и модернизация на страната", добави Манолова. По отношение на главния прокурор тя поиска изслушване на служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов във връзка с поисканото от правосъдния министър отстраняване на Иван Гешев от ВСС.

ГЕРБ и ДПС заложиха на конфронтацията с формациите, наричани "партии на промяната".

Десислава Атанасова посвети изказването си основно на нападки към служебното правителство на президента Румен Радев. Мустафа Карадайъ на свой ред отправи остри нападки срещу Христо Иванов и "Демократична България", определяйки я като "партия на олигархията и на медийните монополисти". Останалата част от изказването му беше изпълнена с думи като "консенсус" и "компромиси" и "заедност".