Иван Гешев се превърна в политически фактор и само ВСС не забеляза това

Отказът на съвета да обсъжда отстраняването на главния прокурор е само пореден етап от тази политическа драма

Протест с искането за оставката на главния прокурор и на целия Висш съдебен съвет посрещна влизащите в сградата на съвета в четвъртък сутринта
Протест с искането за оставката на главния прокурор и на целия Висш съдебен съвет посрещна влизащите в сградата на съвета в четвъртък сутринта
Протест с искането за оставката на главния прокурор и на целия Висш съдебен съвет посрещна влизащите в сградата на съвета в четвъртък сутринта    ©  Юлия Лазарова
Протест с искането за оставката на главния прокурор и на целия Висш съдебен съвет посрещна влизащите в сградата на съвета в четвъртък сутринта    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Oтговорът на въпроса какво се случи във ВСС в четвъртък е простичък: Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да приеме за разглеждане като недопустимо предложението на министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев заради тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Решението беше гласувано с 12 гласа срещу 8 против, Иван Гешев не участва в гласуването, а един от членовете на съвета - Севдалин Мавров, не участва в заседанието.

Без отговор остана въпросът защо според мнозинството предложението на министър Стоилов е недопустимо. Кадровиците просто не посочиха основание - защо смятат, че няма правомощия да предлага такава процедура. В рамките на продължилата близо седем часа дискусия - от 9,30 сутринта до след 16 часа следобед, бяха изложени различни съображения за това, някои от които директно противоположни. Според част от мнозинството законът изрично не предвижда възможност министърът да предлага отстраняване на главния прокурор, макар че Конституцията му признава правото да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи. Законът наистина не е ясен, но според друга част от членовете на ВСС, които се изказаха в четвъртък, министърът има право да предложи отстраняване на Гешев заради нарушения на закона и накърняване престижа на съдебната власт, но в рамките на дисциплинарна процедура, а тя изисква това да бъде направено в 6-месечен срок от извършване на нарушението или едногодишен от научаването за извършването му. "Къде е бил министърът на правосъдието през това време?", чуха се въпроси по време на обсъждането.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 10
  • + 1

  Относно изнесените записи на Божков с "журналист" и депутат прокуратурата беше ДЛЪЖНА да изнесе тези СРС-та. Хората да могат да разберат от къде идват тези протести и да направят информиран избор. За съжаление явно 70% от населението у нас е аполитично, не се интересува какво се случва, кой кой е, какво е правил и прави, вярва на всичко, което прочете по фейсбука, омръзнало им от умишлени политически скандали и за това се стига до тук!

  Нередност?
 • 2
  evpetra avatar :-P
  evpetra
  • - 1
  • + 4

  Бой по Гешев докато се отървем от този наглец! Във всеки случай, той доста се спихна - нещо не му се вижда вече каскетът по села и паланки.

  Нередност?
 • 3
  min4o07 avatar :-?
  min4o07
  • - 1
  • + 1

  Само да попитам защо не се прилага чл.129, ал.3, т.5 от Конституцията, след като повечето партии искат да го махнат?
  Извлечение: "(2) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 2015 г.) Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 100 от 2015 г.) С навършване на петгодишен стаж като съдия, прокурор или следовател и след атестиране, с решение на съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите стават несменяеми. Те, включително лицата по ал. 2, се освобождават от длъжност само при:
  1. навършване на 65-годишна възраст;
  2. подаване на оставка;
  3. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление;
  4. трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година;
  5. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.
  В случаите по ал. 3, т. 5 председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се освобождават от президента на републиката по предложение и на една четвърт от народните представители, прието с мнозинство две трети от народните представители. Президентът не може да откаже освобождаването при повторно направено предложение."

  Нередност?
 • 4
  voda avatar :-|
  The investor
  • - 4
  • + 1

  Гешев си върши работата отлично.
  Червената мафия на Фигуранта, Черепа, ДБ и ИСМВ не можаха да го свалят…

  Нередност?
Нов коментар