Мнозинството зад правителството на "Има такъв народ" продължава да е неясно

Партията на Трифонов и "Демократична България" са на единна позиция за смяната на главния прокурор и ВСС

Първа, но не последна. С тази заявка приключи срещата за подкрепа на бъдещия кабинет на "Има такъв народ" и "Демократична България" в парламента в петък. След разговорите зам.-председателят на партията на Слави Трифонов Тошко Йорданов я определи като "конструктивна", а съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че за обединението е било важно да разбере от мандатоносителя, че двете политически сили са си поставили едни и същи политически цели.

По какво има съгласие дотук

От думите му се разбра, че и "Има такъв народ", и "Демократична България" имат еднакви позиции за смяната на главния прокурор и Висшия съдебен съвет, както и за закриването на специализираните съдилища. "Наясно сме, че прокуратурата в този вид не може да бъде. Наясно сме, че трябва да се премахне специализираната прокуратура. Наясно сме, че има предизвикателства, свързани с плана за възстановяване", каза и Тошко Йорданов.

Освен по въпросите, свързани със съдебната реформа, по време на срещата ръководствата на двете формации са имали единна позиция и за смени в регулаторите. Договорено е уточняването на детайлите да продължи чрез срещи между експертите на двете политически сили. По неофициална информация ще бъдат сформирани пет работни групи, свързани с няколко ключови сектора.

По какво няма

По един от основните въпроси - кои ще са политическите субекти, които ще формират мнозинството около евентуалния кабинет на "Има такъв народ", обаче засега продължава да няма яснота. На неколкократно зададени журналистически въпроси за включването на ДПС към формациите, с които партията на Трифонов ще води разговорите за подкрепа, Тошко Йорданов отговори така: "Моля ви, не искам да спекулирате с ДПС. Спекулирате демонстративно. Така или иначе, ако има правителство, то обективно ще бъде правителство на една политическа партия, което означава, че е правителство на малцинството. Това няма да е коалиционно правителство", подчерта той. И добави, че всяка една от парламентарно представените партии може да го подкрепи, ако в тях виждат "себе си".

"Ние искаме, ако има правителство, за което ние даваме подкрепа, то да положи усилия максимално да се отдалечи от ДПС. Как това ще се случи е въпрос на визия на мандатоносителя.", каза Христо Иванов. Въпросът с изключването на ДПС от евентуалното мнозинство около кабинета на "Има такъв народ" е едно от условията на "Демократична България" за подкрепа.

"Има такъв народ" иска да управлява с "плаващо мнозинство"

Преди разговорите между ИТН и ДБ в петък се състояха и консултации при президента Румен Радев за намиране на възможно мнозинство за редовно правителство, които бяха бойкотирани от ГЕРБ. "По основните приоритети, които и президентът смята за важни, нямаме разминавания. Говоря за "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!", до голяма степен БСП и, колкото и да е странно, по някои неща и ДПС", каза след срещата зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той описа и как според партията му трябва да се сформира това мнозинство: "Искрено се надяваме останалите политически сили, без ГЕРБ, да надскочат партийните си цели. Ако всеки надскочи партийни пристрастия и несъвместими точки, би трябвало да успеем да съставим достатъчно стабилно мнозинство, макар и плаващо."

"Въпросът е следващото правителство да стъпи върху формула за подкрепа, която може да му осигури гръбнак.

Плаващите мнозинства лесно се превръщат в плаващи пясъци, в които всичко потъва", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в началото на срещата с президента. "Би ни притеснило, ако ДПС остане в крайната конфигурация. Правителство може и без нас", допълни той.

Подобна позиция изрази и Мая Манолова от името на "Изправи се, БГ! Ние идваме!". Представители на коалицията посочиха, че са готови да подкрепят правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на модела ГЕРБ - ДПС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като добър знак поканата от "Има такъв народ" за диалог, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че не са партия на статуквото, защото "за отговорните политици е ясно, че освен правителството на Орешарски последните 12 години сме били в опозиция".

Самият президент Радев пък коментира, че е обнадежден от проведените при него консултации за търсене на решение за съставяне на правителство.