София търси виновник за провалените си проекти

Управляващите в столицата прехвърлят повече отговорности на общинското "Софияплан", което беше сред малкото критични към начина на управление на града

Има едно предприятие към Столичната община, в което общо 30 архитекти и урбанисти анализират столицата по сектори, изготвят стратегии и визии с решения на проблемите, както и работят по следващия Общ устройствен план на София. Същото това дружество сега ще има нов, допълнителен зам.-директор и ще бъде натоварено с ангажимента да отговаря за изпълнението на всичко написано в плановете, без да има хора и бюджет за това.

Общинското дружество е "Софияплан" - единственото, което в анализите си показваше провалената политика по управление на града през последните години и предлагаше стратегии за промени. На 22 юли обаче му беше възложено да координира прилагането на стратегиите си. Тази "реформа" беше приета през седмицата от Столичния общински съвет по предложение на главния архитект, като зад нея прозира повече желание за прехвърляне на отговорност, отколкото за постигане на определени резултати.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата