Борбата на "Демократична България" с алгоритмите на facebook

Reuters

Борбата на "Демократична България" с алгоритмите на facebook

Кандидати на коалицията са изгубили страниците си в платформата заради техническа грешка

11668 прочитания

Reuters

© Reuters


Фейсбук страниците на кандидат-депутати от листата на "Демократична България" са били автоматично изтрити дни след последните парламентарните избори. Това разказва един от засегнатите, Божидар Божанов, в пост, публикуван на 21 юли в онлайн платформата Medium. Според материала, озаглавен "Facebook взе парите ни за предизборни реклами. След това масово изтри страниците ни", подобен инцидент е имало и след парламентарните избори на 4 април.

Какво се е случило?

На 11 април страниците на няколко кандидати, сред които и тази на Божанов, автоматично стават публично недостъпни (unpublished), а от Facebook обосновават това свое действие единствено с бланкетна нотификация, според която причината е, че са нарушени стандартите за поведение в платформата. Администраторите обжалват в отдела за техническа помощ. Два дни по-късно страниците са изтрити, с което стават недостъпни не само за широката публика, но и за самите кандидати. Това се случва без обяснение от страна на Facebook. Екипът за социални медии на "Демократична България" повторно се свързва с представители на социалната мрежа, този път със заявка за възстановяване .

В отговор екипът за техническа помощ ги информира, че те не могат да бъдат възстановени, тъй като администраторите сами са ги изтрили. Вътрешна проверка на "Демократична България" обаче сочи, че това не е вярно. Още повече че няма доказателства трети лица да са използвали профилите, за да изтрият страниците им от тяхно име. Впоследствие част са възстановени, но администраторите не могат да правят публикации в тях.

През юни Ангел Нейчев, който поддържа профилите на "Демократична България" в социалните мрежи, подновява присъствието на засегнатите кандидати в платформата. Два дни след изборите на 11 юли Facebook повторно сваля част от тях. Засегнати са и кандидати, които през април не са имали проблеми с Facebook. Безплодната комуникация с екипа за техническа помощ на платформата е подновена. Към днешна дата част от страниците са възстановени, но както и първия път администраторите им нямат разрешение да правят публикации в тях.

Защо?

Комуникацията с Facebook е бавна, а от платформата рядко са склонни да предоставят каквато и да е информация за модерацията на съдържанието в нея. Лаура Еделсон, докторант по компютърни науки в Нюйоркския университет и специалист по политическа комуникация в интернет, коментира казуса за "Капитал".

"Нито една от рекламите на "Демократична България" във Facebook, които анализирах, не нарушава общностните стандарти на Facebook", казва Еделсон. Според нея възможна причина за действията на платформата е, че администраторите са управлявали други профили или страници, за които са регистрирани нарушения на общностните стандарти на платформата. Само по себе си това би могло да обясни защо кандидати, които са пострадали след края на предизборната кампания през април, биха били засегнати повторно през юли.

Според Еделсон първопричината за проблемите на "Демократична България" с Facebook би могла да е в политиката на платформата за предотвратяване на координирано неавтентично поведение. Целта на тази политика е да се бори срещу клъстери от страници, които разпространяват дезинформация. Отличителните белези, които платформата използва, за да засече такива клъстери, са наличието на ограничен брой администратори, които управляват няколко страници едновременно и разпространяват дублиращо се съдържание през тях.

"Тази политика не засяга политически партии и кандидати, които се легитимират като такива на платформата. В случай че кандидатите не са се регистрирали като политически фигури и страниците им притежават тези белези, алгоритъмът би могъл да ги прихване и премахне", казва Еделсон. Според Божанов обаче политиката на "Демократична България" е била всеки кандидат сам да създава съдържание за страницата си.

"Визуалното съдържание, което използвахме, следваше общи стилистични насоки, но по същество беше уникално. Понякога кандидатите споделяха съдържание от страницата на партийния лидер или главната страница на партията", казва той.

Според Еделсон е възможно да става въпрос и за грешка в алгоритмите на Facebook.

"Като цяло от Facebook избягват да регулират политически изказвания на платформата и често не ги подлагат на фактологическа проверка. Дори когато такава проверка покаже разминаване със стандартите на платформата, модераторите имат възможност да използват освобождаваща клауза за информация от обществена значимост. Почти невъзможно е политическа партия или фигура да бъдат подложени на забрани за ползване на платформата. Публично достъпната информация за "Демократична България" във Facebook не води към заключението, че засегнатите членове на партията са нарушавали общностните стандарти. Facebook прави грешки и е напълно възможно този случай да е една от тях", казва Еделсон.

Фейсбук страниците на кандидат-депутати от листата на "Демократична България" са били автоматично изтрити дни след последните парламентарните избори. Това разказва един от засегнатите, Божидар Божанов, в пост, публикуван на 21 юли в онлайн платформата Medium. Според материала, озаглавен "Facebook взе парите ни за предизборни реклами. След това масово изтри страниците ни", подобен инцидент е имало и след парламентарните избори на 4 април.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  derko avatar :-|
  Derko

  Защо давате пари на вятъра а не разговаряте с хората на живо и на място да се запознавате с проблемите?

 • 2
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Нещата звучат като човешка грешка, а не грешка в алгоритмите. Някой не е цъкнал някой tickbox, някой копира пост-ове от друг - ето ти предпоставка да те изтрият.

  Да си вземат поуки и да продължават работата.

 • 3
  vek1415941739382181 avatar :-|
  Hristo Bliznakov

  Проблемът не е технически а политически. Това са действия на нашите служби.

 • 4
  odo1557067670608902 avatar :-P
  Златина Тодорова

  :-P
  Той фейса е направо връхта на технологията! Жалвате се за изтритите профили или за парите, които потрошихте? На колко потребители са им изтрили профилите ползвани с години, без право на комуникация и защита! Едни диктатори се оплакват от други диктатори! А на мен ми прилича на с вашите камъни, по вашите глави, но и сте си платили за това!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход