Когато извикаш антисистемен техник за бойлера

Заплахата за хаос и пропагандна кампания със спасители и виновни е изпитана рецепта срещу възможността за промяна

Партия "Има такъв народ" получи мандат от президента за съставяне на правителство
Партия "Има такъв народ" получи мандат от президента за съставяне на правителство    ©  Юлия Лазарова
Партия "Има такъв народ" получи мандат от президента за съставяне на правителство
Партия "Има такъв народ" получи мандат от президента за съставяне на правителство    ©  Юлия Лазарова

Седмица след седмица резултатът от двата проведени един след друг парламентарни вота е поредица от въпроси. През миналата основният беше ще бъде ли представено пред президента правителство и какво. През тази, когато вторият предложен от "Има такъв народ" кабинет бъде поставен на гласуване в парламента, ще бъде избрано или не, как и с каква конфигурация на гласовете. И съответно - как ще се развият събитията, ако няма правителство, или как и с чия подкрепа то ще управлява, ако има. Паралелно тече и кампания с нарочване на виновници за евентуалните трети избори.

Така изглеждат от дълго време събитията с "поемането на отговорността" за властта. На първите избори, когато остана втора на фотофиниш с ГЕРБ и това само по себе си предизвика еуфорично очакване за промяна, формацията на Слави Трифонов върна мандата веднага като горещ картоф, прехвърляйки отговорността на "народа" - че не ги е подкрепил достатъчно, за да управляват. Не беше направен дори опит за намиране на някакъв управленски формат. Вторият човек в партията Тошко Йорданов призова народа да гласува още веднъж, за да им осигури нужните 121 народни представители, с които да си управляват сами.

През юли партията на Трифонов завърши първа, пак на фотофиниш с ГЕРБ, но пак не получи това, което искаше. Народите си останаха повече от един в политическите си предпочитания. Отговорността за правителството бързо започна да се прехвърля на другите, както и вината за поредните избори.

И на двата вота - през април и през юли, както и в продължение на цялото "протестно" минало лято нарочените за виновни огласяваха ясно какви са политическите им цели. Което не може да се каже за победителите.

Още през декември миналата година "Демократична България" например публикува сбит вариант на предизборната си платформа за "Рестарт на правовия демократичен ред и радикална модернизация на България" - с приоритетите, за които ще търси взаимодействие в парламента. Следящите политическите процеси сигурно вече са ги научили наизуст - ликвидиране на корупционните мрежи на ГЕРБ, разграждане на механизмите за системното задкулисно влияние на ДПС в икономиката, правосъдието и медиите, дълбока реформа на правосъдието с прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев и на настоящия състав на ВСС, радикална промяна на процедурите за избор на членове и ръководители на регулаторните и контролните органи и т.н.

Смяната на този модел беше основното искане на протеста, в който активно участваше и коалицията около платформата на Мая Манолова и беше открито подкрепен от БСП. Новоучредената партия на Слави Трифонов обяви най-общо целта за "изчегъртване" на ГЕРБ от властта. Всичко това даде повод трите нови формации да бъдат наричани "партии на промяната", от която се очакваше да сложи край именно на модела на ГЕРБ - ДПС. Резултатите от изборите наложиха търсене на мнозинство за тази промяна, което обективно може да включи и БСП.

Следизборно обаче победителите от "Има такъв народ" започнаха да ревизират наложилата се представа за взаимодействие, както и за самата промяна. След постигнатата цел ГЕРБ да бъде "изчегъргана" поне като първа политическа сила, всичко останало, свързано с начина, по който ще се управлява държавата, потъна в мъгла. Обстоятелствата около обявяването и състава на двата предложени от партията на Трифонов кабинета, както и проведените консултации за подкрепа в парламента, вместо да разсеят, още повече сгъстиха мъглата по въпроса какво точно ще прави ИТН във властта.

Отказът от споразумения с подписани ясни ангажименти за конкретни промени е аранжиран с агресивни нападки към тези, от които се очаква подкрепа. "Демократична България" са точно четвъртата политическа сила, не първата, не втората. Имат точно толкова, колкото им е определил суверенът. Четвърта политическа сила - ако иска да подкрепя, ако иска да не подкрепя", обяви Трифонов от висотата на отредената му от суверена първа политическа сила с половината от нужните за мнозинство депутати.

"Тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис", обясни депутат от "Има такъв народ" на фона на, меко казано, притеснителните развития около премиера и част от министрите и във второто предложено от партията правителство.

След като многократно даде да се разбере, че искат да управляват с плаващо мнозинство, което автоматично отменя значението на "тежката дума", Тошко Йорданов посочи Христо Иванов и Мая Манолова като виновни за евентуални следващи избори.

"Да сте чули някой от нас да казва, че сме партия на промяната - това го измислиха медиите. Ние сме несистемна партия", обяви Йорданов на пресконференцията след злополучния първи опит с правителството. Това добре, но след като не са партия на промяната, не би следвало да обвиняват за липсата на подкрепа онези, които искат именно дълбока промяна.

Какво искат избирателите на "Има такъв народ", ако не промяна, не е ясно, но четвъртата и петата политическа сила в парламента са поели много много ясни ангажименти към своите, колкото и презрян да е техният брой от победителя Трифонов. Гласуването на правителство на сляпо от тези формации би било като хвърляне на доверието, което са получили, през балкона, както постъпват наивните жертви на телефонна измама.

"Позицията "ние сме несистемни и няма да играем по вашите правила" е несъстоятелна. В политиката има някакви обективни правила, нещо като природните закони", написа Ясен Бориславов във вестник "Сега", давайки уместен пример: "Нормален човек би ли поканил антисистемен електротехник да му монтира бойлера?"

Лидерите на "Има такъв народ" едва ли биха се доверили и на антисистемен хирург. Те могат да имат своята част от претенциите по отношение на политиката, но не могат да искат всички да са ОК с факта, че им се предлага правителство, минало през "кастинга" на развлекателно шоу, при това с настояването да си затворят очите за очевадни недоразумения и предизвикани тежки съмнения.

Но най-важният въпрос, разбира се, си остава този за решенията на бъдещото правителство и как те ще бъдат прокарвани в парламента. Освен изтъкнатото плаващо мнозинство светлина по този въпрос хвърли и номинираният за премиер Пламен Николов: "Изчегъртването няма да бъде стратегия на правителството, ще търсим консенсус."

От сегашна гледна точка звучи като заявка за ревизия на свършеното от служебния кабинет и връщане към "стабилността", която ГЕРБ и ДПС осигуряваха в предишните 12 години. И като вече гръмнал бойлер на промяната, в името на която през тази година се състояха две изборни битки.

Дали ще има трета, ще се разбере в сряда. Ако се окажат верни информациите, че ще бъде внесено предложение за тайно гласуване на правителството, това ще освети договорено по стария задкулисен начин мнозинство. То започна да се очертава и публично - с кампания срещу служебни министри и двете протестни формации. Причината за тази изнервеност е ефектът на черния лебед, който сформираният от президента Радев временен кабинет вероятно е произвел. Широкото одобрение, с което общественото мнение посреща действията му по реалното демонтиране на модела ГЕРБ - ДПС, нямаше как да се предвиди. Но вече е фактор, с който политическите играчи трябва да се съобразяват.

Случващото се в последните дни насочва към възможност правителството на "Има такъв народ" да бъде гласувано от някакво шарено мнозинство. В събота в "Панорама" по БНТ членът на ръководството на БСП Георги Свиленски отново посочи над 90-те процента съвпадане на позициите им с тези на ИТН. "Ако всички не проявим разум, наесен ще върнем Борисов", предупреди и Корнелия Нинова в неделя във фейсбук, а статусът й предизвика аналогии с 2013 г., когато БСП и ДПС съставиха кабинета "Орешарски" със същата цел - да не допуснат връщането на Борисов.

В понеделник и в профила на Слави Трифонов във фейсбук се появи публикация, в която се казва: "Ако т.нар. партии на протеста не гласуват за правителството на "Има такъв народ", резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато - предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това."

БСП и ИТН събират общо 101 депутати. Ако в залата присъстват не повече от 200 народни представители, правителството може да мине с гласовете само на двете партии. Това би изисквало ГЕРБ и ДПС да не са в пълния си състав.

Социалистите остават на позицията си за писмено споразумение. В края на миналата седмица Тошко Йорданов изпрати подписано от него писмо до БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!", съдържащо намерения за реформи в най-общ вид - без конкретни действия и срокове. В смисъл - ако искат, да си го подпишат и те.

Не е ясно дали БСП би се съгласила с този подход, но от другите две формации реагират по-скоро с ирония. В "Панорама" Татяна Дончева от ИБГНИ цитира едно от намеренията в писмото: "Въвеждане на работещ механизъм за прекратяване на правомощията на главния прокурор." "Ние имаме задача да прекратим правомощията на Гешев, а въвеждане на работещ механизъм, който ще сработва след трима главни прокурори, не ни трябва. Ей такива думички, които заменят други важни думички, пребивават в това съчинение", каза Дончева. В събота "Зелено движение" - една от трите партии в "Демократична България", която има четирима депутати, обяви решението си да не гласува за предложеното правителство.

От това как ще постъпят ГЕРБ и ДПС в пленарната зала ще проличат и стратегическите им цели. В тях може да е калкулирано правителството на "Има такъв народ" да не получи подкрепа. За този вариант от партията на Трифонов обявиха, че резултатът ще е нови избори. Което автоматично изключва възможността да подкрепят лансираното предложение служебното правителство да остане като редовно за определен период.

По-опасното развитие ще е, ако не бъде гласувана актуализация на бюджета. Предложението на служебния финансов министър вече беше подложено на критика от номинирания от ИТН кандидат за поста му. Такъв сценарий обаче би бил ходене по много тънък лед. Но, от друга страна, заплахата за хаос и пропагандна кампания със спасители и виновни е изпитана политическа рецепта в България срещу възможността за промяна.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • scuby

  Вие сега започвате да се подигравате с читателите ли си? Нали вие помогнахте антисистема партия, популистка, хейтърска, отричаща всичко и всеки да стане уж първа политическа сила. Вие бяхте против статуквото, искахте промяна в лицето на ДБ и партията на Манолова, Дончева, Хаджигенов, която простотия няма да коментирам сега. Сега се усетихте, че Трифонов отказва да бъде ракета носител на вашите и на олигархията зад вас въжделения за "правосъдна реформа" и закриване на специализианите съд и прокуратура и смяна на Гешев с нещо със сигурност по-лошо. Сега започвате да бягате от отговорност за това което идва и което ще се стовари на изпростелия и апатичен народ. В момента започвате да се опитвате да прехврълите отговорността за това което идва на Трифонов за това, че "промяната" не се е състояла и на лошото управление на кръволака Борисов. Да ама няма да стане. И кръга Капитал ще си понесе последствията!

 • 2
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  След като дадох гласа си за ДБ, от тях очаквам единствено да гласуват против. КОЙто иска, нека подкрепя проектокабинета на ИТН и да си носи последствията.

  Не знам докога ще продължаваме да се лъжем по политици, чиито манталитет, мислене и говорене приличат на извадени от средата на 90-те години, но с предложените министри ми е трудно да повервам, че промяната е възможна. Програмата на този проектокабинет е също повече от смешна и много прилича като на писана от ДПС (хубави пожелания, но на практика никакво съдържание).

  Трябват ни политици, които говорят пред хората, а не пред камери. Трябват ни политици, които да назовават проблемите с истинските им имена и търсещи решения, а такива, които да ни говорят за "плаващи мнозинства". Трябват ни политици, не с 4 езика, а с практически знания.

 • 3
  vtac avatar :-|
  Rumen Folev

  Рядко пиша но като гледам май си заслужаваме Борисов ! Друго не харесваме …. Млади били , неопитни , нямали капацитет ! Еми да ви се връща Борисов тогава и със здраве !

 • 4
  ishamael avatar :-(
  Elan Morin

  Да видим дали ставам за сценарист на "Сараите".

  Предлага се, и някак се приема, тайно гласуване с подкрепа от различни страни и неясни мотиви.

  ДБ и ИБГНИ излизат от залата, понеже иначе няма как да докажат, че са против.

  Кворумът е свален до 193 депутата, трябват 97, има 65 от ИТН, остават още само 32. ГЕРБ гласуват "против", както Вождът обеща. "За" гласува ДПС + няколко агента на Гергов от двойно шизофреничната партия БСП, удобно скрити зад тайния вот.

  Гласуването е тайно, за сценарият е важно само "против" >= 63, за да се запази фасадата на ГЕРБ.

  Правителството е избрано.


  Сценарий и за следващите месеци:
  ГЕРБ ще твърдят, че са гласували против.
  ИТН ще твърдят, че гласуването е било тайно и подкрепата не е от ДПС, а главно от БСП, понеже имали общи приоритети и са гласували по съвест.

  Дано не съм прав.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Не е ОК да се заиграваш с крилати фрази, ако не знаеш втората им част. А тя в случая е, че въпросният техник преди да се захване с бойлера, ще..хъм... метне жена ти в леглото. Разбира се, казано е доста по-вулгарно.

  Та в този смисъл, моля, Румяна, зарежете каламбура на Ясен и се върнете към добрия тон.

  Що се отнася до асистемността на ИНТ, също не е ОК това да е универсалното листо, с което да се прикрива властоманията на т.н. партии на протеста.
  Всъщност през последните две седмици блесна колко тъпо пропагандно клише - "партии на протеста" - е сътворено от неолибералните медии, защото се видя, че реално нищо не свързва тия формации.

  Много видимата цел на това пропагандно групиране бе Ицо Иванов & Co да влязат във властта на гърба на Станислав. На другото му рамо и Мая, за да не е съвсем ачик уреждането на демократичната БГ.

  Но - очаквано - Станислав реагира светкавично в своя си стил и целта на обобщението се спихна.

  Сега на дневен ред е втората серия: Станислав да опере пешкира за провалената перестройка.

  А всъщност кой провали перестройката?
  И защо вниманието на публиката се натиква единствено в кой кой е в правителството?

  По Конституция БГ е ПАРЛАМЕНТАРНА република и парламентът е в състояние за броени дни да гласува вот на недоверие на всяко едно правителство. Още повече при сегашното разпределение на силите.
  Защо тогава вниманието се съсредоточава единствено и само върху това ще мине или няма да мине правителството на ИТН?

  За да се пусне димна завеса. И в мътната вода ...

  Азбучна истина е, че без избрано редовно правителство парламентът се разпуска и се насрочват нови извънредни избори.
  Т.е. наличието на РЕДОВНО правителство е условието за осъществяване на ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ от парламента за времето на дейност на правителството - докато мин.-председателят подаде оставка или не получи вот на недоверие.

  А за да се изкоренят порочните, но узаконени Герб практики и да си върнем държавата, са абсолютно належащи законодателни промени в:
  а) Гербавото лобистко законодателство;
  б) промяна в ЗСВ, която да узакони смяната на сегашния партиен ВСС;
  в) конституиране на нов ВСС, който да потърси отговорност от сегашния гл.прокурор за нарушенията на закона;
  г) промяна в реда за назначаване по партийни квоти на членовете на всички регулаторни органи, чието мнозинство в момента е от гербаджии, патрЕоти и ДПС-ари и спъват всякакви опити за промяна;
  д) закриване на спецправосъдието;
  е) смяна на Кошлуков...

  Това са само първите и най-наложителните законодателни стъпки, които няма как да се случат без работещ парламент, който пък няма как да се случи без избрано правителство - гумено, дървено, сламено, - но гарантиращо жизнеността и законодателната дейност на парламента.

  Без промяна в част от законите, баце продължава още да си е на власт, нищо, че не кара джипката...

  И да попитам по друг начин: кой прави всичко възможно, за да няма правителство, да няма законодателна дейност на парламента и борисовщината да си стои непокътната?

 • 6
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Вече съм давала този пример, но не мога да не го припомня. Веднъж тръгнахме на пазар с моя приятелка. Тя ми каза: не гледай стоката, гледай човека. Стоката на всички сергии е почти еднаква - хората зад сергиите са различни. Мошениците все ще намерят начин да ни измамят, макар че стоката им изглежда качествена. Така че, И т.н. да си прибират събраните от кол и въже "кадри". Между другото, неуспелият кандидат премиер изръси една фраза, заета баш от Бойко Борисов - за дългата скамейка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората