План "Це"

Битката на претендентите за третия мандат

Вероятността да бъде излъчено правителство с мандата на третата политическа сила изглежда нищожна

Корнелия Нинова не приема аргументите на Христо Иванов мандатът да отиде при най-малката група в парламента
Корнелия Нинова не приема аргументите на Христо Иванов мандатът да отиде при най-малката група в парламента    ©  Цветелина Белутова
Корнелия Нинова не приема аргументите на Христо Иванов мандатът да отиде при най-малката група в парламента
Корнелия Нинова не приема аргументите на Христо Иванов мандатът да отиде при най-малката група в парламента    ©  Цветелина Белутова

И последната надежда за сформиране на правителство в този парламент - с мандата на третата политическа сила, е напът да бъде потопена в разигралата се в последните две седмици позиционна война между четирите партии - "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП, от които се очакваше да сформират мнозинството в Народното събрание. Опитът на "Има такъв народ" да излъчи правителство на малцинството се провали, а поради изолацията, в която се намира втората политическа сила - ГЕРБ, тя няма шанс да състави кабинет.

По тази причина се възлагаха надежди, че т.нар. формации на промяната въпреки напрежението между тях ще съумеят да преглътнат обидите, които си нанесоха, и ще използват третата възможност да се обединят около състав на кабинет. За разлика от първите два проучвателни мандата, които по конституция президентът връчва на спечелилата изборите политическа сила и на втората по численост парламентарна група, третият се дава на някоя от останалите формации по преценка на държавния глава. Очакванията са Радев да избере между БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Лидерите на две от формациите - Мая Манолова и Корнелия Нинова, заявиха готовност да получат третия мандат и да предложат в състава на новото правителство да влязат успешните министри от служебния кабинет. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също предложи четирите формации да се обединят около кабинет с времеви хоризонт от 6-8 месеца, пред който да бъдат поставени няколко ясни цели, а в състава му да влязат част от министрите от служебния кабинет и излъчени от четирите формации експерти.

Политиката на взаимно бламиране

Тази възможност обаче беше минирана още в зародиш. Първо лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов я отхвърли категорично, като заяви, че след като двете протестни партии, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", не са подкрепили предложения от "Има такъв народ" кабинет, то и формацията му няма да подкрепи правителство, излъчено с мандата на някоя от двете политически сили. От изявлението му във вторник по телевизия "⅞" не стана ясно дали, ако мандатът отиде при БСП, партията му би могла да подкрепи нейното предложение. При разговорите социалистите до последно твърдяха, че с "Има такъв народ" имат почти пълно припокриване на приоритети, но в последния момент отказаха да подкрепят правителството им. Това стана, след като другите две - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", официално отказаха да застанат зад предложения от ИТН кабинет. Социалистите не взеха участие в престрелките между "Има такъв народ" и "Демократична България", от една страна, и "Изправи се БГ! Ние идваме!", от друга.

За даването на третия мандат на БСП обаче също има спънка. Христо Иванов постави като условие за подкрепа на евентуално правителство той да не се дава на БСП. Причината е, че част от избирателите на обединението не биха одобрили обвързването на "Демократична България" с кабинет, излъчен от социалистическата партия. И връчен на БСП "може да обрече преговорите за кабинет на неуспех". Неформалните разговори на депутати от обединението "да убедят" социалистите да не настояват те да получат мандата започнаха още в края на миналата седмица. По неофициална информация от "Демократична България" са предложили всички да се обединят около идеята мандатът да бъде връчен на коалицията около Мая Манолова като равно отдалечена, защото ако пък проучвателният мандат отиде при "Демократична България", това може да създаде проблем с избирателите на БСП.

Нинова или Манолова

По всичко личи обаче, че тази идея не се възприема от БСП, защото лидерът на партията Корнелия Нинова прочете в сряда от парламентарната трибуна декларация, в която обвини колегите си, че отново се опитват да създават "разделителни линии". "Ние един месец се държим принципно, стабилно и диалогично. Но не можете да казвате, че предупреждавате президента, че няма да подкрепите този или онзи за трети мандат, за да внимавал на кого го дава. Не се месете в правомощията на президента. Не му поставяйте условия и не му извивайте ръцете", заяви Нинова.

Лидерът на платформата "Изправи се БГ!" Мая Манолова също отговори с декларация. Тя отново призова четирите формации да се обединят около възможността служебното правителство да стане редовно и заяви, че депутатите от най-малката парламентарната група "ще положат всички усилия да се сформира правителство с третия мандат, независимо от това на кого той ще бъде даден".

Заради създалите се сложни отношения между трите формации сред тях се зароди и идеята да се определи чрез жребий кой да получи третия мандат.

Радев в сложна ситуация

Претенциите на част от формациите на кого да бъде даден третият мандат поставят президента Румен Радев в сложна ситуация. От една страна, БСП е формацията, която застана зад кандидатурата му на предишните избори, и за предстоящите той ще разчита също на подкрепата на социалистите. Даването на мандата на "Изправи се БГ! Ние идваме!" би могло да бъде възприето от избирателите на БСП като "обида". От друга страна, за социалистическата партия е важно да получи мандата, защото това би й придало по-голяма тежест пред електората й при очертаващите се нови избори предвид тежката ситуация, в която се намира БСП.

Отказът на "Има такъв народ" да подкрепи правителство с мандат на друга политическа сила обрича на неуспех усилията за реализирането на третия мандат, защото другите три формации имат общо 83-ма депутати.