След разкритията за "Автомагистрали" и ББР "Има такъв народ" предлага ДПС да ръководи комисиите за ресорните министерства

Неразбирателство около сформиране на постоянните комисии блокира работата на парламента

Председателят на парламента Ива Митева предложи разпределението на председателските места в постоянните комисии, но част от парламентарните групи са недоволни
Председателят на парламента Ива Митева предложи разпределението на председателските места в постоянните комисии, но част от парламентарните групи са недоволни    ©  Цветелина Белутова
Председателят на парламента Ива Митева предложи разпределението на председателските места в постоянните комисии, но част от парламентарните групи са недоволни
Председателят на парламента Ива Митева предложи разпределението на председателските места в постоянните комисии, но част от парламентарните групи са недоволни    ©  Цветелина Белутова

Близо месец след конституирането на 46-ото Народно събрание неговата работа е блокирана, защото все още депутатите не са гласували състава на постоянните парламентарни комисии, без които не може да започне законодателната дейност.

Очакванията, че до края на тази седмица това ще стане, не се оправдаха. Въпросът за пореден път беше отложен за следващата седмица, а в петък председателят на парламента Ива Митева призна, че основната причина за това е "невъзможността на парламентарните групи да постигнат съгласие около председателските места в комисиите". Заради този блокаж по време на заседанията на Народното събрание през последните седмици се гласуват само създаването на временни анкетни комисии за проучването и разследването на определени казуси и се изслушват министрите от служебното правителство.

Защо се бави конституирането на комисиите

В началото на работата всеки парламент обикновено политическите сили се разбират предварително как да си разпределят председателските и зампредседателските места в постоянните комисии, чийто състав трябва да се гласува в пленарната зала. Принципно позициите се разпределят според тежестта на парламентарните групи в Народното събрание. Прецедент беше предишният парламент, в който заради краткия му живот бяха сформирани само три парламентарни комисии, които да приемат най-наложителните промени.

Трудността с определянето на председателските места е, че нито една формация няма отчетливо мнозинство. А това означава, че ако не бъде постигната предварителна договореност между парламентарните групи, при гласуването в пленарната зала не е изключено някои от предложените за председатели да не бъдат одобрени. От друга страна, забавянето на сформирането на комисиите може да се окаже фатално за приемането на актуализацията на бюджета например предвид факта, че животът на този парламент също може да бъде кратък.

Предпоследното разпределение

В сегашния парламент ще има 22 постоянни комисии, които бяха одобрени при приемането на Правилника за организацията и дейността му, като в него е предвидено Комисията за контрол на службите за сигурност и контрол на СРС да се председателства на ротационен принцип. От раздаденото на парламентарните групи в петък от председателя на парламента Ива Митева неокончателно разпределение става ясно, че първата политическа сила "Има такъв народ" иска председателските места на 7 ключови комисии - по конституционни и правни въпроси, по бюджет и финанси, по енергетика и климат, по вътрешна сигурност и обществен ред, по външна политика, по земеделие и по здравеопазване. ГЕРБ ще предложи председателите на 5 комисии - по образование, по въпросите на ЕС, по транспорт, по културата и медиите и по правата на човека.

БСП ще предложи председатели на три комисии - социалната, за младежта и спорта и комисията по отбрана. "Демократична България" трябва да излъчи председателите на комисиите по екология, по дигитализация и електронно управление и на комисията за българите в чужбина. За ДПС са предвидени председателските места в две комисии - по икономическа политика, иновации и туризъм и по регионална политика. А за най-малката група на "Изправи се БГ! Ние идваме" - да оглави комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.

Недоволство от разпределението

Разпределението на председателските места в постоянните комисии, предложено от "Има такъв народ", е на път да предизвика скандал в парламента. Депутати от двете протестни формации са учудени от това, че петата политическа сила - ДПС, получава ръководството на две от ключовите комисии в парламента, които са свързани с две ресурсни министерства - на регионалното развитие и на икономиката, откъдето в последните месеци дойдоха официални разкрития за раздадени милиарди държавни средства по изключително непрозрачен начин и без обществени поръчки. Под шапката на тези две министерства са ББР, Държавната консолидационна компания (ДКК) и "Автомагистрали", наричани "касички на олигархията".

ДПС има сериозни интереси както в строителството на големите инфраструктурни обекти, така и в дейността на ББР и ДКК. Неофициално според депутати от ДПС те настояват за председателското място на транспортната комисия, което засега е в предвидено за "Има такъв народ".

Недоволство от разпределението на председателските места има и сред депутатите от ГЕРБ, които обвиняват партията на Слави Трифонов, че се опитват да контролират всички ключови комисии в парламента. Според народни представители е възникнал спор и между ГЕРБ и БСП за председателското място на социалната комисия, която засега е в сферата на социалистите. От партията на Борисов били готови да се откажат от председателското място в комисията по култура и медии в замяна на същия пост в друга комисия. От ГЕРБ пък твърдят, че БСП имали претенции към председателското място в комисията по образованието и по въпросите на ЕС. Социалистите били недоволни и от това, че са трета политическа сила, но ще получат само три председателски места.

Разпределението на председателските места не е окончателно и предстоят още разговори между политическите сили в парламента, като се очаква ръководствата и съставите на комисиите да се гласуват следващата сряда.