К: България | Партиите вече са в напълно предизборен режим, нов аукцион за 5-годишни ДЦК

И още: Президентските избори вероятно ще са на 14 ноември, КЕВР може да повиши извънредно цените на тока и парното от 1 януари

   ©  Лили Тоушек
   ©  Лили Тоушек
Каквото и да ви говорят политиците, имайте едно наум, че те вече са в предизборна кампания. Особено след като във вторник стана ясно, че "Демократична България" няма да преговаря с БСП за трети мандат.

Междувременно в парламента продължават да излизат интересни факти около това как са работели и продължават да работят институциите. Първото разкритие е, че специализираната прокуратура не е позволила на ДАНС да оповести информация, свързана с бившия депутат Делян Пеевски. Това съобщи по време на заседание на парламентарната комисия "Магнитски" заместник-председателят на ДАНС Станислав Станчев. Причината е, че срещу Пеевски е образувано досъдебно производство.

На друга временна комисия пък стана ясно, че 32 млн. лв., събрани от такси от частна фирма на границата с Турция и декларирани като касова наличност, не са открити при проверки на НАП.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

"Демократична България" отказа преговори за правителство с БСП

Какво се случи? Във вторник "Демократична България" отказа среща със социалистите за преговори за правителство. Това беше донякъде логично, защото формацията отдавна обяви, че няма да подкрепи подобен мандат.

Какви са мотивите? "При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен, и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова", обяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Всъщност от изказванията и действията на политическите партии вече става ясно, че всички са в предизборна кампания.

Какво следва?

  • От "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" също вече заявиха, че няма да подкрепят правителство, дори и Корнелия Нинова да предложи такова. Така единствената роля на БСП ще е да задържи връщането на мандата, докато този парламент приеме актуализацията на бюджета и определи дата за президентските избори.
  • От изказване на председателя на Народното събрание Ива Митева стана ясно, че тази седмица ще стане ясна датата на президентските избори, като според нея най-вероятно първият тур ще ена 14 ноември. В сряда този въпрос ще бъде обсъден на председателски съвет, каза още Митева. Предстои и решението на Румен Радев дали парламентарните избори да са заедно с президентските.
  • Междувременно всички партии вече се подготвят за появата на нов играч - евентуална заявка за оставане в политиката на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. Все още няма яснота дали и как ще се случи това, но служебният премиер Стефан Янев например вече коментира пред "Нова телевизия", че би подкрепил политически проект на служебните министри на икономиката и на финансите. Христо Иванов пък заяви, че те са техни съмишленици. "Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламентът, тогава ще анонсират своите решения", допълни Иванов.

Министерството на финансите ще предложи 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв.

След почти половингодишно отсъствие държавата отново се връща на пазара на ДЦК. На 7 септември Министерството на финансите ще предложи 5-годишни книжа с нулева лихва. Последният аукцион за книжа с подобен матуритет беше през март. Тогава беше постигната отрицателна доходност. Набраната сума от емисии ДЦК от началото на годината е 800 млн. лв. В бюджета е предвиден таван за поемането сумарно на до 4.5 млрд. лв., което оставя 3.7 млрд. лв. за нови емисии, като едва ли цялата сума ще бъде пласирана само на вътрешния пазар.

Изваждането на Бюрото за защита от контрола на главния прокурор получи подкрепа в правната комисия

Представители на четири партии - "Има такъв народ" (ИТН), БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ), подкрепиха в парламентарната правна комисия и трите законопроекта за изваждане на Бюрото за защита от контрола на главния прокурор и прехвърлянето му към министъра на правосъдието. Срещу проектите, внесени поотделно от ИТН, ДБ и ИБГНИ, гласуваха ГЕРБ и ДПС, като според ГЕРБ тези промени били персонална атака срещу главния прокурор Иван Гешев. Така този законопроект, по който има общо съгласие от т.нар. партии на протеста и БСП, има всички шансове да мине на първо четене в парламента, но според наблюдатели няма да има достатъчно време и ентусиазъм за второ четене. Те правят аналогия с проекта за закриване на спецправосъдието в 45-ото Народно събрание, по който също имаше общо съгласие и който също мина на първо четене в правната комисия, но не стигна до пленарната зала.

Още новини накратко:

КЕВР може да повиши извънредно цените на тока и парното от 1 януари

Заради рекордното повишаване на цените на природния газ Комисията за енергийно и водно регулиране може да предприеме безпрецедентен за последните години ход и от 1 януари 2022 г. да определи нови цени на тока и парното за битовите потребители. По принцип това се прави само веднъж годишно - на 1 юли. Но за последните два месеца газът, който е основно гориво за топлофикациите, поскъпна значително, а с очакваното повишение и от 1 септември скокът ще стане почти 50%. За октомври прогнозите са за още по-високи цени. В момента цените на тока за домакинствата, макар и актуализирани с около 4%, са около два пъти по-ниски от пазарните именно защото КЕВР ги определи преди 1 юли и не взе предвид настъпилите след това промени. Парното и топлата вода пък бяха повишени през лятото средно с над 15%, което означава, че при нов скок (който вероятно няма да е по-малко от 10%) потребителите трябва да предвидят увеличение на разходите си през зимата.

Здравното министерство пита бизнеса дали и какви нови мерки да се налагат и удължи сега действащите

Здравното министерство е поискало становища от работодателски и браншови асоциации по предложените в понеделник от държавния здравен инспектор Ангел Кунчев нови противоепидемични мерки. Сред тях са заведенията да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят само ако са ваксинирани 100% от персонала и поне 50% от клиентите. Писмата са изпратени на браншови обединения в сферата на туризма, ресторантьорството, хотелиерството, културата и спорта, както и до големите работодателски организации.

От министерството на образованието пък поясниха, че маските няма да са задължителни за децата в детските градини. Такава ще се носи само по желание на родителите или по лекарска препоръка.

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата