Новият брой:
Служебната президентска република

Еуфория и смут от неродения проект на Петков и Василев

Ако двамата служебни министри инвестират правилно натрупания политически капитал, може да има нов шанс за реформистко управление

В началото на август Кирил Петков каза, че двамата с Асен Василев ще останат в политическия живот "по един или друг начин"
В началото на август Кирил Петков каза, че двамата с Асен Василев ще останат в политическия живот "по един или друг начин"
В началото на август Кирил Петков каза, че двамата с Асен Василев ще останат в политическия живот "по един или друг начин"    ©  Юлия Лазарова
В началото на август Кирил Петков каза, че двамата с Асен Василев ще останат в политическия живот "по един или друг начин"    ©  Юлия Лазарова

"Мисията на Harvard Business School е да образова лидерите, които оставят траен отпечатък", пише в правилника на университета, който Кирил Петков и Асен Василев са завършили. През последните седмици пред двамата министри в служебното правителство се отвори възможност да изпълнят тази "заръка", като скочат в дълбоките и коварни води на политиката. В зависимост от решението им техните действия могат да доведат до сериозна промяна в подреждането на партиите през ноември. А също и до развързване на сегашния политически възел и възможност за съставяне на ефективно и реформистко правителство.

Тази възможност обаче не е гарантирана. Кирил Петков и Асен Василев в момента са изправени пред няколко избора в много необичайна при това ситуация. Провалът на опитите в два парламента да се излъчи редовен кабинет концентрира за кратко време върху тях надеждите на много хора. Само за пет месеца в служебния те натрупаха огромен политически капитал. Той обаче няма да е завинаги техен. Политическата среда в момента е изключително волатилна и подкрепата, която сега генерират, след няколко месеца може да е на други нива. В същото време върху двамата популярни министри пада и голяма отговорност - ако изиграят картите си правилно, може да променят съществено ситуацията след изборите. В другия случай следващият парламент може да възпроизведе стагнацията, в която постигането на реално работещо мнозинство и съответно правителство се увенча на два пъти с провал.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 9
  • + 5

  В общи линии, обсъждаме нероден Петко(в)

  Как пък някой не се сети, че Петков няма как да стане депутат ако не се освободи от канадското си гражданство? Това все още не е станало - иначе Петков щеше да постне съответния документ

  Да не говорим, че, както изглежда, е подписал декларация с невярно съдържание за което си има и член по НК

  Нередност?
 • 2
  peb11648502 avatar :-|
  peb11648502
  • - 6
  • + 6

  Нека пробват, изглеждат интелигентни момчета, но да бъдат честни с обществото, ако ще борят задкулисието, иначе самите те се превръщат в такова. Да кажат ясно, този проект сега ли го измислиха или участието им в служебния кабинет е нещо като предизборна кампания? Защото от сутрин до вечер са по ТВ-студията да си правят самореклама и точно така изглежда отстрани. Президентска партия ли са, прокопиева ли, американска разработка ли и т.н.
  Петков да каже и защо напусна Да, България. Не се разбраха кой да е лидер или е нещо научено в Харвард за достигане до по-голяма целева аудитория с един продукт в две различни опаковки?
  Какви са отношенията им с Прокопиев, Сорос, САЩ (т.е. правителствени служби, фондации, дипломати) - преки, косвени и т.н.
  Да се изяснят либерали ли са, подкрепят ли гейбракове, гейпаради, Истанбулски конвенции и т.н., а не да се крият като господата от Демократична България, които викат "ние сме За, ама обществото е Против и затова ще си траем по тактически съображения". Това са чувствителни теми за българина.
  И да внимават с нестандартните идеи, защото ако ги бяхме послушали за масовото тестване държавата щеше да олекне с няколко стотин милиона залудо. Пробваха го в Словакия без сериозен ефект.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 6
  • + 9

  Медийната епидемия да се месианизира всеки що-годе нормален министър е пагубна.

  Както за него, така и за гражданството (и селянството), които активно се сугестират да очакват поредния спасител на хоризонта. Така беше с царА, абсолютно същото с баце, с протестърите Ицо, Мая и триото. И тъй като и те се изхабиха и лавровите им венци увехнаха - усилено се търси нова дъвка за отвличане на вниманието на гражданството (и селянството) от вървящото преформатиране на света, което болезнено ще ни засегне.

  Петков и Василев определено изглеждат ненормално нормални за БГ министри след чудесиите на Ананиев, Коцето Ангелов, Кралев, ъ-ъ-ъ онзи на милицията: шофьорът на Мето Илиенски, Д.Добрев, Теменужка, Сачева, русата на благоустройството, куфара Нанков и всички останали на баце.

  На българите, подобно на обитателите на Ниската земя, всеки хълм вече ни изглежда Еверест.

  Неолибералната преса ударно сакрализира Петков и Василев, чертаейки наивни сметки, че те ще сберат по-интелигентната част от политическото стадо, което не тръгна след чалга цафарата на Слави Тр, и полека-лека ще го заведат в партийните егреци на Ицо Иванов.

  Просто защото и той, а и те изповядват неолибералните ценности: правата на малцинствата пред тези на мнозинствата, глобализма пред национализма, джендърството пред християнските ценности, еднополярния пред многополюсния свят.

  И все пак мисля, че медийното преекспониране на Петков и Василев като новите месии е само вариант за напомпване на електорат към Дай, БГ. Ицо Иванов, видно от думите му, има и план А - управление с Герб, с които идеологически абсолютно се припокриват, като единственото им условие е баце да се оттегли зад кулисите.

  Всъщност това с оттеглянето го видяхме с "оттеглянето" на почетния председател Доган. Стана ли ново новото ДПС? Е, същият модел ще се приложи и с "новия" , не толкова токсичен Герб: без баце, но пък с Тома Биков, Деса Атанасова, Сачева, Нанков, Коцето Ангелов, Захариева, Ангелкова, Теменужка, Ананиев, Делян и вся остальная ... И какво ще му е новото и нетоксичното?

  През 2014 г умните и красивите върнаха баце на власт и повластвата цузамен. Резултатът го помним.
  Сега пък с бацевите креатури ли се гласят да властват ?

  Ами като няма с кого - и баце е риба!

  Нередност?
 • 4
  ss avatar :-P
  SS
  • + 3

  Нероден Петко...в !!!

  Нередност?
 • 5
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov
  • - 1

  В плановете се намесват нови променливи. Целта за достигане на свръхнестабилна среда е постигната, но стимулираните субекти не успяват да формират трайна тенденция за замяната на съществуващото и да пристъпят към овладяване, не на последно място, заради трупа на БПС, както го нарече той. Без налагане на опосредстваните (обречени) субекти, в ентропията може да се разчита на съществуващото само в кратък срок. Този срок се определя в рамките на 3-5 месеца, след което настъпва замразяване на целите с увеличаваща се неблагоприятна тенденция за отхвърляне.
  Тоест. Ударът (с президента) беше много успешен, но само докато не бъде продължен от (траен) субект. Единствената слабост в конструкцията е невъзможността/желанието да се формира общност с (трайно) присъствие в оперативното управление, (трайно) защитаваща обратни на Европа ценности. Такава беше БПС, макар винаги да е имало тясно свързани на висше ниво организации под друго име - сегашното име на една от тях е ДБ. Външното ниво на възприемане на надписа обаче не работи, когато това трябва да се официализира в обществено поведение.
  Непосредствени действия: манипулираните обекти/субекти трябва да бъдат отклонени от идеята за осмисляне на участието си и осъзнаването на ролите на другите. Макар и основополагащ принцип, спазван изключително в тесни рамки досега, винаги настъпва такава точка и е важно да се определи нейния момент: това е сега. Необходими са подвеждащи действия. Предстоящи.
  Ето ви, другари и приятели, какво беше, и какво ни предстои.

  Нередност?
Нов коментар