Марин Райков: Северна Македония не може да изгори миналото, преди да го е прочела

Посланикът на България във Великобритания и бивш служебен премиер пред "Капитал" по темата какво всъщност иска София от Скопие

"Скопие има твърде много "скелети в гардероба"
"Скопие има твърде много "скелети в гардероба"
"Скопие има твърде много "скелети в гардероба"    ©  Nadezhda Chipeva
"Скопие има твърде много "скелети в гардероба"    ©  Nadezhda Chipeva

ПРОФИЛ

Марин Райков е дългогодишен дипломат, един от най-ангажираните с темата Македония в българската дипломатическа служба. Той има фамилна история с темата - баща му Райко Николов е бивш посланик в Югославия по времето на Тито, когато тече кампанията по сърбизация на Македония.

Като зам.-министър на външните работи през 1999 г. е един от авторите на подписаната между премиерите на България и Македония Декларация за добросъседство, на която стъпва по-късно Договорът за добросъседство, подписан през 2017 г. В тази декларация се решава "езиковият спор" - формулировката, че София признава македонския език като официален на територията на съседната страна.

Като служебен премиер през 2013 г. Райков официално обяви, че България ще подкрепи пътя към ЕС на съседната държава, когато тя установи добросъседски отношения.

Райков също така е част от неформалната група във Външно министерство, която включва няколко високопоставени дипломати и е силно ангажирана с темата "Македония" и отношенията с България.

Четири години след подписването на Договора и година след изострянето на споровете между Скопие и София, "Капитал" потърси Райков за пространен и откровен разговор за това какво е бъдещето на тези отношения според него.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове