Кандидатурата на Лозан Панов засилва интригата във вота за президент

Настоящият председател на ВКС ще се яви като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България"

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще се кандидатира като независим кандидат за президент. Той ще бъде номиниран за поста от неправителствената организация "Правосъдие за всеки" и ще бъде подкрепен от "Демократична България". Така Панов ще бъде третият играч на президентските избори, зад когото застава парламентарно представена политическа сила. До момента настоящият президент Румен Радев беше подкрепен от БСП, "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и новия политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната", а зад кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков застава ГЕРБ.

Включването на Панов в президентската надпревара прави интригата във вота за държавен глава по-голяма. Ако досега въпросът беше дали изобщо ще има втори тур на изборите, то сега с голяма доза сигурност може да се каже, че най-вероятно следващият президент ще бъде избран след балотаж. Защото на подкрепата на привържениците на т.нар. градска десница разчитаха както настоящият президент Румен Радев, така и подкрепеният от ГЕРБ кандидат проф. Герджиков, но кандидатурата на Панов на практика може да обедини не само симпатизантите на "Демократична България", но и по-широк кръг избиратели, които гласуват за т.нар. партии на протеста.

От неправителствената организация "Правосъдие за всеки" съобщиха на страницата си в интернет, че инициативният комитет, който официално ще издигне Панов за президент, ще бъде учреден днес от 17 часа. От инициативата разпространиха и изявление на Панов по повод кандидатирането му за президент, което може да прочетете тук.

"Издигаме кандидатурата на Лозан Панов, защото за нас това е човекът, който в най-голяма степен олицетворява като ценности, послания и действия това, за което ние се борим - върховенството на правото, независимостта на съда, реалната съдебна реформа, която да разчупи моделите на статуквото в съдебната власт, така че да имаме правораздаване, а не правообслужване. По тази причина смятаме, че г-н Панов има какво да даде и като държавник, не само като магистрат, тази тема за върховенството на правото да бъде вдигната на възможно най-високото ниво и да започнат да се случват тези реформи, които се имитират вече в няколко поредни парламента. Президентът има конституционни правомощия, които може да упражни по тази тема, и затова искаме тази тема да стане централна и в кампанията за президентските избори", заяви за "Капитал" председателят на сдружението "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

Той уточни, че кандидатурата на Панов за президент ще има изцяло граждански характер, а в инициативния комитет няма да влизат партийни фигури.

ДБ ще го подкрепи официално

Засега от "Демократична България" не са коментирали официално номинацията на председателя на ВКС, но в началото на следващата седмица предстоят заседания на ръководните органи на трите партии от обединението - "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", на които ще се вземе решение за подкрепа. В петък лидерите на трите формации, които съставляват обединението, имаха близо тричасова среща с Панов, на която кандидатурата му за президент беше обсъдена. А новината, че той е приел да влезе в президентската надпревара, започна да се разпространява в социалните мрежи часове след срещата и предизвика еуфория сред привържениците на "Демократична България".

Заради различните мнения в обединението дали "Демократична България" да се яви на президентския вот със собствен кандидат, или да подкрепи някой от вече номинираните за поста, или пък да призове симпатизантите си да гласуват по съвест, от коалицията държаха до последно отворени всички опции и дори се регистрираха официално в ЦИК за участие както в парламентарните, така и в президентските избори.

В крайна сметка формулата, която беше избрана, е Панов да се яви като независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет - подобно на другите основни кандидати за държавен глава. Издига го неправителствената организация "Правосъдие за всеки", която беше в основата на протестите срещу правителството на Бойко Борисов с искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев миналото лято. Лозан Панов също е известен с острите си критики както към Гешев, така и към бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Мандатът на Панов като председател на ВКС изтича на 10 февруари догодина, а на 30 септември ВСС стартира процедурата за избор на нов председател.

Кой е Лозан Панов

За разлика от предишните двама председатели на ВКС Лозан Панов е съдия от кариерата, а не привнесен отвън. Той има повече от 23 години съдийска кариера, преди да оглави ВКС е бил съдия във Върховния административен съд и председател на Административен съд - София-град. При избора му в края на 2014 г. за председател на съда се говореше, че той е кандидат на статуквото, но Панов бързо демонстрира независимост. Което е по-важно - през цялото време на неговия мандат не допусна каквото и да е съмнение за натиск върху съдиите от ВКС. В скорошна позиция на Българския институт за правни инициативи се сочи, че в момента ВКС е един от "последните бастиони на съдебна независимост".

Панов активно участва в знакови инициативи на съдиите срещу различни атаки и опити за влияние от политическата система и задкулисни схеми - като се започне от знаковата му реч през декември 2015 г. срещу подмяната на конституционната реформа, която завърши с призива "Нека кажем не на страха!", протеста на стъпалата на Съдебната палата, инициативата да се покани Лаура Кьовеши в България да говори за независимостта на магистратите и др.

Логично Панов се превърна и в опозиция във Висшия съдебен съвет, влезе в силна конфронтация първо с предишния главен прокурор Сотир Цацаров, после и настоящия - Иван Гешев, срещу чието избиране зае твърда позиция. Логично заради тези свои позиции той стана обект на всевъзможни атаки от политически кръгове и лобистки групировки, както и на институционален натиск. Срещу Панов бяха образувани три проверки на Инспектората към ВСС по измислени сигнали, които приключиха с констатации, че няма нарушения, но резултатите дълго бяха крити от самия него. Стигна се и до проверка на НАП на имуществото му и това на съпругата му, в крайна сметка съдът отмени ревизионните актове.

В този смисъл Лозан Панов напълно се вписва в политическата платформа на ДБ. От друга страна, това е едно голямо предимство пред Анастас Герджиков, който никога не е изразявал каквито и да е позиции по тази важна тема, по която двамата "кандидати на десницата" ще трябва да се идентифицират.

ВСС трябва да гласува оставката му, но може и без това

Пред кандидатурата на Панов за президент има една пречка - той трябва да е освободен от длъжността председател на ВКС с указ на президента най-късно на 12 октомври, когато е крайният срок за регистрацията на кандидатите за президент. Това означава - да подаде оставка пред ВСС, тази точка да влезе в дневния ред на Пленума на съвета в четвъртък, 7 октомври, да бъде разгледана, оставката приета и своевременно изпратена на президента Радев, който да издаде указ. Указът влиза в сила веднага. Принципно не би трябвало да има проблем с гласуването на оставката му, но мнозинството във ВСС често е вземало напълно нелогични решения, водено единствено от нагласата за конфронтация с Панов.

Конституционалистът доц. Наталия Киселова от СУ написа във ФБ, че според нея няма пречка Панов да бъде регистриран в ЦИК като независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет, и без да е задвижена процедурата във ВСС за освобождаването му като председател, защото единственото изискване на Изборния кодекс към лицата на държавни длъжности е да излязат в отпуск при участие в избори. Изрично е предвидено за магистрати да могат да участват в избори като независими кандидати, защото противното би означавало ограничаване на пасивното избирателно право.

Действително съдебният закон въвежда изрична забрана за магистрати да извършват каквато и да е политическа дейност, но в случая санкцията е уволнение поради несъвместимост.

Едно такова тълкуване, каквото предлага доц. Киселова, на практика елиминира зависимостите от прищевките на ВСС, макар че Панов очевидно ще подаде оставка.