Какво очаква Брюксел от българския план за възстановяване

Много от реформите в последната му версия изискват законодателни промени, за които все още няма гаранции в следващия парламент

Министерският съвет официално одобри Плана за възстановяване и устойчивост, който ще бъде изпратен на Брюксел в петък, съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов. С изпълнението му би следвало през следващите няколко години в българската икономика да се инвестират почти 13 млрд. лв. След заседанието на правителството в четвъртък Пеканов коментира и забавеното внасяне на документа в Европейската комисия, което според някои оценки може са струва неполучени авансови плащания за тази година. "Ние успяхме да направим редица подобрения. Това забавяне доведе до резултати и, както чуваме от различни партньори - до по-голяма ефективност на заложените проекти и реформи, до по-висока ефективност от тези средства", каза служебният вицепремиер.

Пеканов добави, че тези 12.9 млрд. лв. може да активират инвестиции за още 8.1 млрд. лв., което през следващите няколко години даде общ ефект 21 млрд. лв. за българската икономика. В плана са включени 59 инвестиционни проекта и 46 реформи, които трябва да бъдат изпълнени до 2026 г. Съществен дял - 38%, от предвидените средства по него са насочени към подготовка за затваряне на въглищните централи в България, за което сроковете в намеренията на правителството варираха от 2036 до 2040 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  При много лоши условия, Министерският съвет на Република България прие Национален план за възстановяване и устойчивост.
  В Република България, държавната власт неправилно предоставя левове за ползване със срок за връщане. Всички сме жертви на паричната грешка.
  Основните ситуации са две:
  Първа: Сегашната неправилна държавна употреба на левове създава щети. За да отложи началото на стопанска криза, правителството взима заеми за да плаща щети от държавната грешка.
  При запазване на злокобната парична процедура, колкото по-пълно се изпълнява Националният план на Република България за възстановяване и устойчивост, толкова повече са щетите.
  Правителството на Република България е с подсигуряван политически провал.
  Защо държавната власт запазва паричната сгрешеност?
  Жизнено необходимо е прекратяването на държавната парична грешка.
  Втора: Подобрението необходима защита срещу щети от предоставени левове за ползване със срок за връщане подсигурява държавно устойчиво развитие. Създадена е обстановка за трайно успешно изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост.

  Нередност?
Нов коментар