Франс Тимерманс: България има голям потенциал в офшорната вятърна и слънчевата енергия

Въглищата са на път да си отидат като източник на енергия, казва зам.-председателят на ЕК

"Обърнете внимание на водорода, тъй като за индустриализирана държава като България водородната икономика има огромен потенциал", посочва Тимерманс
"Обърнете внимание на водорода, тъй като за индустриализирана държава като България водородната икономика има огромен потенциал", посочва Тимерманс    ©  Цветелина Белутова
"Обърнете внимание на водорода, тъй като за индустриализирана държава като България водородната икономика има огромен потенциал", посочва Тимерманс
"Обърнете внимание на водорода, тъй като за индустриализирана държава като България водородната икономика има огромен потенциал", посочва Тимерманс    ©  Цветелина Белутова
Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка, беше на посещение в България, за да участва във форума "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", организиран от dir.bg и сайта за енергетика, екология и икономика 3e-news.net. Конференцията, на която бяха обсъдени възможностите за страната ни в контекста на климатичните промени, беше открита от премиера Стефан Янев. След събитието Тимерманс отговори на въпроси на български медии, сред които и "Капитал".

Ако бяхте на мястото на българското правителство, в какъв тип енергетика бихте инвестирали и как бихте я финансирали?

Смятам, че е разумно да се инвестира в огромна степен във възобновяемата енергия - соларна и вятърна. България има голям потенциал в офшорната вятърна и слънчевата енергия. И тъй като цената на оборудването за тях постоянно намалява, това е една умна инвестиция, която да се има предвид.

Бих казал също - обърнете внимание на водорода, тъй като за индустриализирана държава като България водородната икономика има огромен потенциал, тоест "зеленият" водород. Имате много вятърна и слънчева енергия, превърнете я във водород. И след това използвайте водорода, за да складирате енергията или за да захранвате металургични заводи, които не могат да работят само на електричество. А по време на самия преход страната ще се нуждае също така от природен газ, за да прекрати употребата на въглищата.

Какво е бъдещето на въглищните електроцентрали в България? Много хора зависят от тях и ще загубят препитанието си след затварянето им.

Трябва да бъдем много ясни и честни - ако се погледне глобалното развитие, не само в Европа, въглищата са на път да си отидат като източник на енергия. Просто вече не са изгодни. Ако обърнете внимание какво се случва на пазарите, на много места въглищата са добивани с много субсидии. Това, което трябва да направим, е не да продължаваме да говорим дали въглищата са на път да си отидат, а да започнем да говорим как да предложим по-добри перспективи за добиващите въглища райони в бъдеще - къде ще бъдат работните места и как да бъде структурирана икономиката. И най-добрият начин да научим това е от хората в тези региони.

Повечето от тези региони имат планове за бъдещето без въглища и имат представа къде ще бъдат работните места - дали във водородната икономика или в автоиндустрията, или в хай-тек сектора. Има множество възможности, но трябва да се мобилизираме сега, да изготвим планове и да инвестираме в тях. И да използваме европейски средства, за да постигнем тези цели.

Каква е вашата прогноза за годината на затваряне на тези електроцентрали у нас?

Занимавам се с това от няколко години и научих едно нещо - да не правя прогнози за годината. Защото това е гъвкава цел. Не става въпрос само за работата на правителствата, а и за развитието на пазарите, а то е непредвидимо, както виждаме сега с високите цени на енергията. Германия има споразумение да прекрати употребата на въглища до 2038 г., други страни - до 2035 г. Плановете са различни, но не са издълбани в камък, защото междувременно ситуацията може да се промени. Разбрах, че българското правителство също е определило цел (2040 г. - бел. ред.), която аз уважавам. Важното тук е, че има цел, която казва: Трябва да извадим от употреба въглищата. Преди няколко години никой нямаше да го каже, но реалността сега е такава и хората го разбират. Не съм против тези цели. Всъщност оценявам факта, че има цел. Но трябва да признаем факта, че тя може да се промени в годините заради развитието на пазара и други фактори.

Какво ще кажете на протестиращите?

Надявам се те да се включат по един рационален начин в дискусиите. Те просто казват: "Не, не, не! Това, което правите, ще ни остави на тъмно, живеещи в пещери и хранещи се с трева." Но това са безсмислици. Има светло бъдеще без въглища, трябва обаче да го организираме и да изготвим план. Искам профсъюзите да бъдат част от тези планове. И ако само повтаряш "не", ако само отхвърляш, ако само казваш на членовете си, че винаги ще има въглища, не си честен.

Трябва да бъдеш честен, че ще дойде време без въглища и трябва да се подготвим за това. Трябва да го направим съвместно с профсъюзите, с планове, които те могат да одобрят, така че да знаят, че работниците ще бъдат професионално пренасочени и ще имат по-чисти и по-здравословни работни места. Никой в тази страна ли не говори за факта, че толкова много хора умират преждевременно заради лошото качество на въздуха? Никой ли не говори, че България е на 22-о място по мръсен въздух в света? Не искате такова бъдеще за себе си. Погледнете навън колко хубава е тази страна. Не искате хора да умират преждевременно заради лошия въздух. И това няма да е така, ако се променим.