Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Какво ще излезе от Плана за възстановяване

България изпуска авансовото плащане и първите пари от ЕК може и да не дойдат до края на 2022 г.

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • България подаде най-накрая своите идеи за почти 13 млрд. евро до 2026 г.
 • Това е само началото на един доста дълъг път.
 • Тъй като изпускаме авансовото плащане, първите пари отвън може да не дойдат до края на 2022 г.

Пет месеца след крайния срок и поне два месеца преди очакваното. Това е най-краткият начин, по който може да се опише внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост от служебния кабинет миналата седмица в Европейската комисия, с което България официално предяви своя дял от 12.9 млрд. лв. от общия европейски икономически механизъм.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev
  • - 1

  В Република България приетият Национален план за възстановяване и устойчивост е вероятно да се изпълнява при много лоши стопански условия.
  Все още, неправилно без необходима защита срещу щети се предоставят левове за ползване със срок за връщане. Всички сме жертви на паричната грешка.
  Основните ситуации са две:
  Първа: Сегашната сгрешена държавна употреба на левове създава щети. За да отложи началото на стопанска криза, правителството взима заеми за да плаща щети от държавната грешка.
  При запазване на злокобната парична процедура, колкото по-пълно се изпълнява Националният план на Република България за възстановяване и устойчивост, толкова повече са щетите.
  Правителството на Република България е с подсигуряван политически провал.
  Защо държавната власт запазва паричната сгрешеност?
  Жизнено необходимо е прекратяването на държавната парична грешка.
  Втора: Подобрението необходима защита срещу щети от предоставени левове за ползване със срок за връщане подсигурява държавно устойчиво развитие. Създадена е обстановка за трайно успешно изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост.

  Нередност?
 • 2
  knb avatar :-|
  Кнб

  От плана за "възстановяване" направен от други, естествено ще излезе едно голямо разрушаване. То за да влезем в НАТО трябваше да си нарежем на скрап оръжията, за да влезем в ЕО трябваше да си нарежем на скрап атомните реактори, та сега за да ни възстановят ще трябва да си нарежем на скрап икономиката и хората. За да може някой да се похвали че е взел заем с политически условия. И то се вижда, зеленото възстановяването вече започна със зелен паспорт. Паспорт, който уж отварял всичко, затваряйки 80%. Без право на компенсации, поради политически наложеното затваряне. А нечувана безработица. Безсрочно. Първоначално дори с "безплатни" тестове, осигурени от възстановителите, които единствено, единствено те имат право да издават сертификати, защото са европейски, а не български, и единствено те имат право да мислят за какво може да се използва всеки тест и да променят условията както решат за да ни спасяват, така като е делегирано с подписа на Радев под 2021/538 от юни. Ха да познаем дали ще може да конкурираме някой сертифициращ.

  Нередност?
Нов коментар