В средата на кампанията: Радев запазва шансовете си за победа, стратегията на Панов не сработва

Политологът Първан Симеонов и социологът Алексей Пампоров коментират как се движи кандидатпрезидентската надпревара

Преполовената вече кампания за кандидатпрезидентските избори дава възможност за по-ясни изводи, свързани с тримата основни претенденти, издигнати от инициативни комитети, но подкрепени от политически сили. "Капитал" се обърна към двама политически наблюдатели с три въпроса, свързани с особеностите в кампаниите на Румен Радев, Анастас Герджиков и Лозан Панов, които могат да определят шансовете им за класиране на балотаж и за изхода от надпреварата за следващия държавен глава.

Как оценявате динамиката на кандидатпрезидентската кампания досега - променят ли се обстоятелствата около Радев, Герджиков и Панов спрямо момента на включването им в нея?

Първан Симеонов, политолог, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл"

По всичко личи, че Румен Радев е решил да не прави кой знае колко ярка кампания до момента. Той правеше предварителна кампания, но в самата кампания поне засега предпочита малко по-сдържан подход. Може би защото се притеснява, че въвеждането на зеления сертификат например може да има повлияе на шансовете му. Изгледите за Радев така или иначе продължават да са доста позитивни, но това е нов нюанс.

Що се отнася до Герджиков, той стартира добре със самото си съществуване, защото мнозина се изненадаха, че ГЕРБ въобще е в състояние да издигне интелектуален кандидат с позитивен подход. Герджиков обаче май се оказа прекалено позитивен - през последните дни и той, и ГЕРБ смениха тона на кампанията и сега са радикални.

Що се отнася до Лозан Панов, той е една от сравнително изненадващите фигури в тази кампания, тъй като съзнателно или не, подпомага Герджиков към момента. Поведението на Панов е остро главно срещу Радев и това е донякъде разбираемо, тъй като двамата са конкуренти главно за един и същ електорат, но Панов прекали, както и в някои пиарски опити да се покаже "земен човек", предизвикали ирония. Друг е въпросът, че може би няма и други избор, тъй като "Демократична България" в тази кампания търсят себе си. ГЕРБ пък правят кампания, в която се опитват да не изглеждат себе си.

Мустафа Карадайъ е подценяван кандидат. По всичко личи, че той има шансовете да завърши пред Лозан Панов и това означава, че ние малко забравихме добрата стара партийна мобилизация. Защото говорим за кандидати, които бягат от конкретно партийното, а Карадайъ залага точно на това. Друг партиен кандидат, който се явява, за да дърпа листата си, е Костадин Костадинов, за когото още не знаем дали ще е в А или Б група. Крайностите отдавна сме ги виждали, но играчи като Костадинов по-скоро целят да стегнат малкото, а не да спечелят голямото.

Доц. Алексей Пампоров, социолог, Институт по философия и социология към БАН

Президентската кампания тепърва се разгаря. Тя е много активна, ожесточена, даже освирепяла. Кампанията започна по-интересно, отколкото очаквахме, защото се включи трети кандидат - Лозан Панов. Той обаче се оказа недобре подбран, с лош PR и с лоша стратегия, поне социологическите проучвания показват това. И продължава да напада и атакува Радев. Мустафа Карадайъ също не бива да бъде игнориран и ще изиграе роля в тези избори.

Виждаме много ясно открояване в социологическите изследвания - Радев определено вдига подкрепа. Той прави както преди 5 години кампания на стисната ръка, обикаля по знакови събития, появяват се с Йотова сред хората, не стоят елитарно в студиата и това определено засега им носи успех.

Герджиков също прави нелоша кампания - към него, разбира се, има много критики, той обира и негативите от ГЕРБ, но те в нито един момент не се разграничиха от него.

Какъв ефект очаквате от стратегията, на която заложи Лозан Панов?

Първан Симеонов: Радев има много голям отделен електорат, но има и припокриване с този на Панов. На "Демократична България", която се притеснява, че много от техните привърженици ще отидат при Радев и Кирил Петков и Асен Василев, им трябваше собствен кандидат, който да звучи като да най-твърдата част на тази общност.

Аз винаги съм мислил обаче, че когато някой ти е конкурент за даден електорат, най-погрешното нещо е да нападаш него. По-правилното е да покажеш, че по-добре можеш да победиш общия враг. Иначе поставяш електората си в когнитивен дисонанс. По-добре е да дадеш алтернатива - аз се сражавам по-добре за съдебна реформа, по-силно срещу задкулисието. Но някак си това да не е съчетано с призиви за импийчмънт на Радев. Кампанията на Панов е недодялана, а очаквахме да е по-интригуваща.

Има и още един проблем при Панов. В опита да задържа един електорат да не отиде при Петков, Василев и следователно Радев той е длъжен да говори на онзи много столичен език на дясното. Това те затваря. А идеята на един непартиен кандидат е да разширява електората. Големият проблем тук е, че в един балотаж, ако си син и целият първи тур са ти обяснявали, че Радев е най-лошия вариант, какво правиш? Най-вероятно оставаш вкъщи, което е шанс за Герджиков. Панов съзнателно или не играе за Герджиков с този тип кампания поне засега.

Алексей Пампоров: Лозан Панов избра тази стратегия, защото искаше да се хареса на десните избиратели, но те са ограничен кръг хора. Сигурен съм, че твърдият електорат на ДСБ и голяма част от електората на "Да, България" го харесват. Симпатизантите на ГЕРБ ги броим като твърд електорат, който ще си гласува за Герджиков. Панов обаче няма концепция. Посланието на Радев и Йотова е "Ние сме с вас". Това е в духа на "Продължаваме промяната". Кампанията на Лозан Панов е "Радев е лошият". В България в последните години всеки, който прави негативна кампания, общо взето, губи. В това отношение Лозан Панов прави стратегическа грешка, защото не заложи на идеите си - ние не можем да видим какво предлага, а виждаме само кого мрази.

Има и логика в грешките на Панов. Той влезе с очакване за едни 14-15% като възможната алтернатива на Радев. Това го подведе, защото започна да си противоречи. В началото каза, че Радев е трябвало да наруши конституцията, но да не подписва указа за назначението на Иван Гешев. Сега покрай казуса с гражданството на Кирил Петков пита "как е възможно един президент да нарушава конституцията". Това са елементарни неща, които правят впечатление.

През цялото време той не играе срещу Герджиков, така че да се превърне в дясна алтернатива. И губи т. нар. широка периферия. Той определено отблъсна електорат, включително от онзи, който по принцип подкрепя "Демократична България" на последните два избора. От ДБ няма твърдо заставане зад Панов, а и той в никакъв случай не казва "аз съм техният кандидат", което също не прави добро впечатление.

Може ли Радев да спечели на първи тур или да не спечели изборите?

Първан Симеонов: Румен Радев търсеше победа на първи тур, неслучайно използвам минало време. От гледна точка на логиката, въпреки че има още две седмици кампания, дори при достигане на втори тур Радев си остава фаворит. Той все още има някакъв шанс да спечели на първи тур, но не е толкова голям, колкото беше преди седмици. Въпросът е зеленият сертификат - много хора се притесниха от това, няма какво да се лъжем. Не е невъзможно да гласуват 3.4 милиона души, за да е спазено първото условие да не се ходи на балотаж. Толкова гласуваха на 4 април, въпреки че и тогава точно бяхме във вълна и имаше и локдаун. Данните показват, че ще сме на ръба на необходимата избирателна активност. Другото условие е Радев да вземе повече от половината от тези гласове, което не е толкова далече като възможност, но трябва да видим как COVID-19 и мерките срещу вируса ще му се отразят.

Много хора интуитивно и вляво, и вдясно свързваха и Радев, и протестните партии с по-либералния подход. И вероятно леко шокиращо за мнозина се оказа, че понякога и анти-ГЕРБ силите се оказват принудени да вземат твърди мерки. За много хора това е труден за смилане дисонанс, който може да повлияе на резултатите.

Алексей Пампоров: Какво ще стане на първия тур е много трудно да се прогнозира за момента. Много зависи и от избирателната активност. Очевидно е, че "Има такъв народ", "Продължаваме промяната", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП много стабилно и ясно подкрепят Радев, но те дават около 45-48% подкрепа към този момент. Без симпатизантите на "Демократична България" Радев трудно би спечелил на първи тур. Аз съм убеден, че голяма част от тях никога не биха гласували за Радев. Те по-скоро не биха гласували, но сваляйки изборната активност, делът за Радев щеше да прескочи 50-те процента, ако го нямаше Лозан Панов.

Възможно е Радев да не спечели на втори тур само ако ДПС, "Демократична България" и ГЕРБ се обединят.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vip37649678 avatar :-|
  vip37649678
  • - 4
  • + 8

  Упорито продължавате да го размахвате Панов, след като социологията ясно показва, че ще е извън тройката дори, камо ли да стигне балотаж.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 7
  • + 7

  Съдия Панов е личното ми разочарование. Не, че ще събере по-малко гласове от Карадайъ, а че безспорно интелигентен човек се върза на шоуто на вечния (политически) неудачтик Ицо Иванов. Защото какъвто тарторът, таково и БГ дясното -сбъркано и тъкмо наопаки на дясното по света, което е консервативно, национално ориентирано, християнско и т.н.

  Язък за Панов! Топ юрист ще трябва да се прехранва като новопосветен адвокат...

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 7
  • + 6

  До коментар [1] от "D-r D":

  "Неудачникът" Христо Иванов създаде от нищото партия с 10% изборна подкрепа, след като с години гради репутация и задържа конкретна и постоянна политическа линия. Ако не беше гнилото състояние на гражданското общество, подкрепата щеше да е дори по-голяма.

  Твоите любимци и ДПС-колаборационисти от БСП-то през това време топят както абсолютните, така и пропорционалните си е резулекторални резултати. Вече за успех се считат проценти, които предизвикаха оставката на СтаниШеф. На всичкото отгоре червенотиквениците упорито се противопоставят на политики, които биха защитили застарелия им електорат от естествения подбор.

  Нередност?
 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 2
  • + 3

  До коментар [#] от "3":

  Не е от “нищото”. РБ + зелените имаха общо 9.5% на изборите през 2014-та - точно толкова колкото имаше ДБ през април.

  Христо Иванов не е добавил нито един глас - към бройката от 2014-та. Само отне 4 години с отказа си да се коалира с Радан през 2017-та.

  Христо Иванов е впечатляващо посредствен политик. Казвам го въпреки, че съм в целевата група на ДБ - висшист (и то следвал в чужбина).

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 5

  Отново ще повторя: съдия Лозан Панов е един от видните интелектуалци на нашето съвремие. И мисля, че в тоталния дефицит на тая категория, хора като него трябва да бъдат пазени и държани настрана от политическата кал.

  Защото те са нужни на нацията за друго - за съхраняване на мисловния й капацитет и за развитието му, когато настанат условия.

  Съдия Панов бе овалян в перушината на непопулярните силогизми, на които лежи Дай, БГ: мултикултурализма, разбиването на семейството чрез джендърската идеология, отстъпът от християнските цивилизационни ценности, загърбването на нацията като единство, гейщините.

  Няма нормално скроен човек без ментални дефицити, който да не се отнася със съжаление и почуда към клишираните словесни конструкции, в които едва ли вярва, но е задължен от партията си да произнася интелектуалецът Панов.

  Всяко изказване на безсмисления кандидат за президент Панов е ритуално съмоубийство на интелектуалеца Лозан Панов.

  И това ми е болно, защото заради маниакалните проявления на Ицата Иванов се карнавализира част от сивото вещество на нацията.

  Ако след време узрееем да търсим отговорност за нанесени трайни ментални щети на нацията, Дай, БГ ще трябва да бъде подложена на денацификация.

  Опомнете се, съдия Панов!
  Преди да принадлежите на Ицата Иванов, вие принадлежите на нацията!

  Нередност?
 • 6
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • + 2

  До коментар [#] от "":

  Удачно напомняне. Тогава СДС ренегатите обединени като РБ заедно с БСП ренегатите на Първанов от АБВ помагаха за овековечаването на режима на Мафиозо.
  Хората скоро няма да забравят и простят и на едните, и на другите.
  А Панов наистина е похарчен нахалост.

  Нередност?
 • 7
  katia_1 avatar :-|
  Rational
  • - 4
  • + 4

  До коментар [#4] от "":

  "Христо Иванов е впечатляващо посредствен политик. Казвам го въпреки, че съм в целевата група на ДБ - висшист (и то следвал в чужбина)."

  Може така да ги изглежда, само защото политическата класа в България е на посредствено ниво ;)

  Всъщност Христо Иванов прилича на политиците от Западна Европа - логичен, умерен и последователен. Проблемът е, че в България такива качества виреят трудно. Наордът търси предимно някой вожд, който да му говори като в чалга песен.

  Но ако не бяха Демократична България, сега щяхме да имаме правителство НДСВ 2. Така, че и те имат своята роля в политическата игра.

  Нередност?
 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#7] от "":

  Хаха, стигаме пак до лафа за кривата ракета.

  България не ме обича, ама аз съм еба си пича.

  Това, че Христо Иванов би имал успех и на Запад го твърдите Вие, а Вие, както изглежда, не живеете на Запад.

  Като някой, който е прекарал по-голямата част от съзнателния си живот на Запад (Западна Европа + САЩ) мога да Ви уверя, че политик като Христо Иванов не би имал успех никъде - вкл и в западни страни

  Няма харизма, от 5 години повтаря едни и същи 5 изречения. Дори не прави опит да canvass-ва обикновените избиратели. Дали защото го мързи, дали защото не умее да общува със средния избирател. Но, така или иначе, той няма абсолютно нищо общо с успешните политици на Запад.

  Нередност?
 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 3

  До коментар [#8] от "":

  Имах добро мнение за Панов. До преди около месец. Междувременно той успя здраво да се орезили.

  Не мисля, обаче, че вината за това е на Христо Иванов. Казвам го не защото съм фен на Христо Иванов.

  Просто никой не е принуждавал Панов сам да се излага в интервюта. Каквото сам си направиш никой не може да ти направи.

  Да, имах представа за него като за ерудиран човек с добри маниери, но май съм бъркал. Такава липса на усет и такт, каквато Панов демонстрира, няма как да е признак на кой знае каква интелигентност.

  Жалко, разбира се. Надявах се на нещо повече.

  Нередност?
Нов коментар

Вход