Пътеводител за позициите на партиите по най-важните въпроси

Отговорите на някои от водещите политически играчи по въпросите за здравеопазването, енергетиката, съдебната система и финансите, събрани на едно място

По всичко личи, че идващите седем дни ще са едни от най-динамичните в скорошната ни политическа история. Залогът за изборната битка на 14 ноември е изключително висок. Силите на статуквото - в лицето основно на ГЕРБ и ДПС, рискуват дългосрочно да загубят достъп до управленския и финансов ресурс, на който се крепят, докато партиите на протеста са изправени пред опасността да отблъснат все още слабо консолидираните си избиратели.

На този фон проучване на "Галъп" от 6 ноември сочи, че 15% от гласоподавателите, които казват, че ще гласуват или че по-скоро ще гласуват, все още не са избрали за коя партия биха дали гласа си (58.2% казват твърдо, че ще гласуват за парламент, а още 20% - че по-скоро ще гласуват).

На преден план в определянето на обществените нагласи са здравната и енергийната криза. Темата за държавните финанси, както и тази за съдебната система също не са слизали от дневния ред и настойчиво припомниха за себе си покрай новите разкрития за корупция, които Бойко Рашков направи преди няколко дни.

При все това дебатите по тези ключови теми, които политически играчи проведоха помежду си по време на кампанията, бяха белязани от тенденциозност. Така реалните позиции и стратегии за разрешаване на проблемите в държавата останаха неясни.

"Капитал" изпрати въпроси по основните въпроси до основните политически играчи с искане за прости и ясни отговори, без излишен шум.

На запитването откликнаха три формации: "ГЕРБ", "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Без отговор останаха въпросите, които изпратихме до ДПС, БСП и "Има такъв народ".

От днес до четвъртък ще ви представим позициите на тези партии по ключовите въпроси, свързани с държавните финанси, здравеопазването, съдебната система и енергетиката. Всеки ден ще бъде публикувана по една тема в същата последователност.