"Маркет линкс": "Продължаваме промяната" е втора сила, ИТН пада до шесто място

Балотажът за президенткия вот изглежда по-скоро сигурен според прогнозата на агенцията

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

В 47-ия парламент ще влязат шест или седем политически формации, като новият проект на бившите министри в служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" е втора сила след ГЕРБ и има шанс да расте още. ДПС е четвърта след БСП, а победителят на миналия вот "Има такъв народ" остава на шесто място след "Демократична България".

За президентския вот настощият държавен глава води с огромна преднина пред подкрепения от ГЕРБ проф. Герджиков, но вторият тур е почти сигурен въпреки очертаващата се висока активност, тъй като Румен Радев все пак не успява да надхвърли 50% подкрепа. Това показват данните от проучване на "Маркет линкс", финансирано съвместно от агенцията и bTV и проведено в периода от 2 до 7 ноември.

Според данните на агенцията твърдо решилите да гласуват са 58%, а тези, който отговарят с "по-скоро да" - 19%. Колебаещите се са 10%. Така според социолога Добромир Живков реалистичните очаквания са за около 52% активност, приблизително колкото беше и на изборите през април.

Как ще изглежда парламентът

Изводите и данните на агенцията като цяло са близки до тези на други агенции, които наскоро публикуваха своите прогнози преди вота. Без изненада ГЕРБ събира най-голяма подкрепа и в проучването на "Маркет линкс". "Продължаваме промяната" обаче има най-голям ръст спрямо последното изследване на агенцията от края на септември, когато Петков и Василев обявиха старта на новата формация. Тя е увеличила подкрепата си от малко под 11 до 16.3% сега и е втора, като според Живков има потенциал за ръст (или спад) с 1-2 процентни пункта. Формацията , както и "Демократична България", според анализа на "Маркет линкс" има и шанс да привлече голяма част от онези 7.7%, които заявяват, че ще гласуват, но още не са решили за кого.

Второ място на "Продължаваме промяната" през уикенда прогнозира и "Екзакта", докато според "Галъп" тя е трета (след БСП), но с голям потенциал за ръст непосредствено преди вота. Въпросът на кое място ще е формацията е важен от гледна точка на това дали тя или БСП ще получи втория мандат за съставяне на кабинет, което би повлияло на начина, по който ще протекат разговорите за потенциално съвместно управление на партиите, които се заявяват като част от "промяната" или "антистатуквото".

Други четири партии са скупчени в диапазона между 12.5 и 9.7%, като прави впечатление сривът на ИТН - от трета сила през септември до шеста сега с под 10% подкрепа. С малко, но все пак подкрепа губи и ДБ, като това вероятно е ефект от появата на "Продължаваме промяната". ДПС от своя страна завишава леко резултат си. Според агенцията в партията има видима мобилизация, за която помага и кандидатурата за президент на Мустафа Карадайъ.

На ръба за влизане в парламента е "Изправи се...", следвана от "Възраждане" - 3%, а останалите партии са далече от шансовете за парламента.

При тази прогноза парламентът ще има седем партии, а разпределението на силите е доста интересно. ГЕРБ и ДПС ще разполагат заедно с 95 места, а "Продължаваме промяната", ДБ и "Изправи се..." - 85 места. За да съставят мнозинство на "промяната", те ще имат нужда от подкрепата както на БСП, така и на ИТН. "Статуквото" от своя страна в лицето на ГЕРБ и ДПС може да формира мнозинство, ако получи подкрепата или на ИТН, или на БСП.

На балотаж

Сравнително ясна според "Маркет линкс" е ситуацията с президентския вот - малко не достига на Румен Радев да спечели на първи тур и най-вероятно ще има балотаж. Такива са и прогнозите на други агенции. Според социолога Добромир Живков дистанцията на Радев в голяма степен е достатъчна за спечелване на изборите, но политическата ситуация е сложна и има динамиката на силите, така че балотажът според него ще е интересен и няма да е ясен може би до последния момент.

Подобно на анализаторите и на другите агенции Живков също споделя наблюденията, че ковид кризата и въвеждането на зелените сертификати са имали известен негативен ефект върху подкрепата за Радев. По думите му над 6% от участващите в президентския вот са повлияни от въвеждането на зеления сертификат в избора си за кого ще гласуват, както и близо 5% от участващите в парламентарния вот. В същото време в обществото има неудовлетворение и страх, като над 70% от хората са недоволни от развитието на страната.

Изследването на "Маркет линкс" е финансирано и осъществено съвместно от социологическата агенция и bTV. То е проведено в периода от 2 до 7 ноември сред 1012 пълнолетни граждани по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  scuby avatar :-|
  scuby

  Значи такива резултати ни готвите с машините. Двамата ви братя, ИТ специалистите вече са информирани надявам се.

  От цялата работа пак ще прецакате БСП-то. От сега мога да предвидя, че след изборите атаката от всичките ви медии ще е срещу Нинова. Тя трудно ще ви играе по свирката както не ви игра Трифонов и се наложи да ни докарате нови избори. Къде, къде по-удобен ще е Крум Зарков например за лидер на БСП. Наше момче - майка му Анна Заркова в инициативния комитет на Радев, дядо му, макар и доведен, генерал Кацамунски. Да им е честито на младите демократи на ДБ, хак да им е бъдещото управление с БСП!

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Хайде да вземем да мислим!

  Социологическите сондажи имат за цел не толкова да информират, колкото в точния момент да формират обществени настроения, които да се материализират в урните.

  Затова Маркет линкс на Румяна Бъчварова (бивша началник на кабинета и министър на вътрешните при баце и - говорят - топла връзка между него и кръга Капитал), удобно оповестява 4 дни преди изборите, че - о, чудо! (и както пише авторката горе) - 4П: "е втора сила след ГЕРБ и има шанс да расте още".

  За съжаление не споменава докъде ще расте...

  Много голо е пропагандното внушение, с което Капитал се занимава упорито от месец-два, да "ожени" след изборите Киро и Асен с Ицо Иванов. И да си осиновят Мая (с Бабикян, Капон, Настимир (пардон: Настимир напусна Мая и стана мандатоносител на 4П), Хаджигенов, Дончева и Делчев - това са всички). В неолибералните среди, от които произлизат и едните, и другите, такива противоестествени двойки са в реда на нещата. Осиновяванията на чужди подхвърленичето - също.

  Проблемът е, че БГ населението е доста традиционо настроено и няма как да възприеме политическото съвукупление на БГ десните (които използват идеологическия арсенал на евролевите на Станишев и на задокеанските троцкисти от демпартията) и новоизлюпените политици Киро и Асен, които "с десни методи ще провеждат леви политики".
  Нещо като "лява ръка - десен джоб" Тяхната ръка в нашият джоб...

  Пък и как 4П и ДБ дори и с Мая на кантар с общо към 30% подкрепа се гласят да управляват?

  Видимо не става. Ще им трябва...герб!

  Защото, ако и трети парламент отново проживее колкото една ковид карантина заради тънките сметки на дребните партиийки на най-видните демократи да се докопат до властта, ще дойде момента, когато суверенът на Орлов лично с хляб и сол ще покани баце да го управлява. До гроб.
  На суверена...

  Защото всъщност най-важният парадокс според мен, на който чудно защо никой не обръща никакво внимание, е че гебр продължава да има най-голямо и устойчиво одобрение.Въпреки всички разкрития, с които ги засипаха, откакто паднаха от власт.

  Елементарните обяснения, че им гласували раздуди чиновнически щатове, цигани и далавераджии не работят. Брат ми, например, не е нито чиновник, нито циганин, нито далавераджия.

  Баце успя да проникне и да посее заразата си на подсъзнателно ниво на нацията. С разумни политически доводи, прогрми и речи до там не се достига и няма как баце да се изчегърта.

  Единственият метод е да се "избута" от подсъзнанието от също толкова харизматичен, прост и понятен вожд. Но на хоризонта такъв няма. Никой не иска да минава за прост. Всички много искат да са сложни.
  Затова - 10%.

  Тънките игри на т.н. десни и кукловодите им от кръговете зорлем ще ни докарат баце.

 • 3
  olu58512811 avatar :-|
  olu58512811

  "Подсъзнателно" всички си спомнят гладните и безработни години в началото на "демократизацията" (която се различавала от демокрацията както Канада от канализацията)! Дали да им повярваме на всичките "десни", "демократи" и "социалисти" след като знаем каква каша ни бяха забъркали тогава и как безмозъчно се надпреварваха да "приватизират" и да "европеизират"?!

 • 4
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Г-н Доктора видя че любимите му корумпета от БСП отиват на историческо дъно и заложи на любимата си комбинация:

  - Клишираното пожелание "да мислим" - естествено следвайки Неговата мисъл
  - Словоблуден локум тип "есе от поне 2 страници"

  Мисли му, докторе! Време е да преминеш към политическите си събратя от Възраждане! Те имат повече бъдеще от БСП.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход