Тибо Музерг: Интересно е кой ще привлече милениалите на тези избори

В България и други страни от ЦИЕ към комунистическото наследство се прибавиха и демографските процеси като политически фактор, казва политическият анализатор пред "Капитал"

Тибо Музерг    ©  Личен архив
Тибо Музерг е политически съветник и анализатор с 20-годишен опит с партии и лидери в Европа (работил е с британските консерватори, както и в кампании на Никола Саркози, Емануел Макрон и др.). Базиран е в Рим, откъдето наблюдава развиващите се процеси на континента и пише редовно (най-често в Le Monde, Le Figaro, Libération, Marianne) за политическите събития в ЕС и трансатлантическото пространство. Автор е на две книги - "Голямата промяна на класите: Как четири социални племена определят западната политика" (Routledge, 2020) и "Европа на бойното поле: Възможна ли е нова война на Стария континент?"(Le Bord de l'Eau, 2021).

След 2008 г. западните общества вече не са същите и старата класова структура не може да обясни електоралното поведение. Затова анализаторите все по-често се провалят в прогнозите си. Категориите бедни и богати, ляво и дясно са объркани и не отразяват адекватно новите социално-икономически групи, техните характеристики и нужди, смята Музерг. Ето защо в първата си книга, The Great Class Shift, той очертава профила на четири основни модерни класи, които да ни помогнат да разберем политическия пейзаж днес. Това са креативната класа (образованите градски и либерални хора, чието ехо у нас спонтанно беше наречено "умните и красивите" - бел.ред.), средната класа от предградията, [бялата] работническа класа и милениалите.

Музерг определя тези четири класи като силно променящи се, формиращи нови коалиции помежду си. Той обръща внимание, че ако партиите не познават и не разбират представителите на тези класи и не са готови да се адаптират към техните очаквания, те не биха могли да оцелеят.

Разговаряме с Тибо Музерг и в българския контекст в навечерието на поредните парламентарни избори у нас.

Как изглеждат четирите социални класи, които описвате в първата си книга, в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и по какво се различават те от западните?

Централна и Източна Европа имат своите особености в сравнение със западните европейски държави. По-конкретно, в Западна Европа (вкл. Северозападна Европа) се наблюдава почти пълно равновесие между четирите социални племена - креативната класа, средната класа, работническата класа и милениалите. Поглеждайки към Франция, Обединеното кралство, Холандия, Германия, виждаме че всяка представлява около 20% населението, понякога малко повече.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fcd54650897 avatar :-|
  fcd54650897
  • - 1
  • + 2

  100% свободни съчинения, поне що се отнася до българската действителност.

  Нередност?
Нов коментар