Ден преди вота оформила се коалиция в ЦИК върна ръчното броене във всички секции

"Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Изправи се, БГ!Ние идваме!", отново обжалваха във ВАС решението

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова (в средата) и говорителите Росица Матева и Цветозар Томов се разминаха в позициите си дали разписките от машинното гласуване да се броят във всички секции или само в част от тях
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова (в средата) и говорителите Росица Матева и Цветозар Томов се разминаха в позициите си дали разписките от машинното гласуване да се броят във всички секции или само в част от тях    ©  Георги Кожухаров
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова (в средата) и говорителите Росица Матева и Цветозар Томов се разминаха в позициите си дали разписките от машинното гласуване да се броят във всички секции или само в част от тях
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова (в средата) и говорителите Росица Матева и Цветозар Томов се разминаха в позициите си дали разписките от машинното гласуване да се броят във всички секции или само в част от тях    ©  Георги Кожухаров

Часове преди да започне денят за размисъл за изборите за президент и парламент Централната избирателна комисия (ЦИК) преобърна отново решението си за преброяването на контролните разписки от машините за гласуване, като го направи задължително за всички секции в страната и в чужбина. Само преди четири дни изборният орган прие, че разписките ще се броят в 30% от секциите и така отмени по-предишно свое решение, което постановяваше това да става във всички секции.

Поредната промяна малко преди вота в неделя дойде на фона на друг скандал, който се разиграва от седмица - този с допълнително внесените 427 броя машини от фирмата доставчик "Сиела Норма", за които от ЦИК твърдят, че не са поръчвали тези устройства, а изпълнителният директор на дружеството Веселин Тодоров даде противоречиви обяснения за доставката им. А някои политически сили подеха кампания с внушения, че изборите в неделя може да са манипулирани.

Ревизия на ревизията

Новото решение за ръчно преброяване на всички контролни разписки след края на изборния ден от секционните избирателни комисии беше предложено от зам.-председателя на ЦИК Емил Войнов (БСП), който е докладчик за машинното гласуване в изборния орган - С аргумента "да се премахнат всякакви съмнения и спекулации". То събра гласовете на 12 от общо 15-те членове на изборния орган. Подкрепиха го членовете от квотата на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ", а срещу решението гласуваха представителите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме".

Същият състав прие в началото на ноември същото решение за пълно преброяване на разписките, но тогава то предвиждаше резултатът да бъде вписван в официалните протоколи на секционните комисии. То беше атакувано във Върховния административен съд (ВАС) от ДБ и ИБГНИ - с аргумента, че обезсмисля машинното гласуване и създава предпоставки за изборни манипулации.

Тогава съдът постанови, че единственият документ, който удостоверява резултатите от вота, е протоколът от машината и задължи ЦИК да промени методическите си указания към секционните избирателни комисии и да извади ръчното преброяване от официалните документи от вота.

Заедно с това обаче магистратите приеха, че ЦИК има право да прави контролно преброяване на разписките от машинното гласуване в какъвто обем прецени. Въз основа на това решението на ВАС ЦИК прие това да става само в 30% от секциите с машинно гласуване в страна и в чужбина.

Преди да гласуват новото си указание на няколко пъти членовете на ЦИК взаимно се блокираха заради различните мнения по казуса и изискването решенията в изборния орган да се вземат с мнозинство от ⅔. В крайна сметка решението беше взето след като ГЕРБ и ИТН се съгласиха ръчното броене да не е във всички секции, а само в 30% от тях. Против отново бяха от "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!", които настояваха за по-малък процент ръчно преброяване и това да става от ЦИК, а не от секционните комисии. От ДПС също бяха против, защото настояваха за пълно преброяване на разписките и решението от петък вечерта на практика изпълнява искането на ДПС

Казусът с машините на "Сиела" влезе в употреба

Преобръщането на позицията сега беше обяснена от председателката на ЦИК Камелия Нейкова от квотата на ИТН с допълнителните машини, внесени от . "Тези машини очевидно не са част от нито един от договорите, каквото и да твърди "Сиела Норма". Договорите, които са сключени през 2021 г. със "Сиела Норма", не включват нито една клауза за доставка на допълнителни машини, които да бъдат използвани като резервни, с които да се подменят дефектирали машини. Смятам, че два дни преди изборния ден, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулации с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки", казва тя по време на заседанието на ЦИК в петък вечерта. Подобна позиция изразиха и представителите на ГЕРБ в изборния орган.

По време на заседанието Цветозар Томов от квотата на "Демократична България" предложи преброяването на разписките да не се извършва от секционните комисии, а след това от ЦИК, но това беше отхвърлено.

Аргументите срещу решението

Три политически сили - "Изправи се БГ! Ние идваме! , "Демократична България" и "Продължаваме промяната" атакуваха отново във ВАС последното решение на ЦИК. Според тях то противоречи на влязлото в сила от 4 ноември решение на съда, което "не допуска пълно, а само извадково, макар и с определен от ЦИК обхват, броене на разписките". В жалбата си те изтъкват и, че "с това броене ще се удължи работата на комисиите, ще се забави обявяването на резултатите и ще се образуват струпвания от хора в изборните помещения, които са противопоказни при тежката вълна на ковид пандемията".

"Снощи представителите на четири политически сили в ЦИК прегазиха решението на ВАС и постановиха отново 100% броене на разписките от машинното гласуване във всички секции в България и в чужбина. Ясно е защо се прави това. С цел да се всее недоверие, подозрение към изборния процес и у българските избиратели и у членовете на секционните комисии, които ще трябва да броят до късно през нощта разписки в условията на епидемията. Ясно е защо ЦИК взе това решение снощи късно вечерта - то беше обявено на сайта на ЦИК в 2.30 ч. тази нощ - за да осуетят възможността за политически коментари", заяви лидерът на платформата "Изправи се БГ!" Мая Манолова при внасянето на жалбата.

Вероятността обаче тя да бъде разгледана от съда днес или утре, в деня на изборите, изглежда минимална, защото жалбата се внася във ВАС чрез ЦИК, а според Изборния кодекс съдът има тридневен срок да се произнесе.

В късния следобед от ВАС разпространиха официално съобщение, че делото по жалбата срещу броенето на разписките от машините от всички секции е насрочено за понеделник от 15.00 часа.