"Приятелски" огън отляво срещу Румен Радев дни преди балотажа

Корнелия Нинова подаде оставка и обвини хора около президента за част от изборните неуспехи на социалистите

Корнелия Нинова подаде оставка след ниския резултат на предсрочните парламентарни избори
Корнелия Нинова подаде оставка след ниския резултат на предсрочните парламентарни избори    ©  Лили Тоушек
Корнелия Нинова подаде оставка след ниския резултат на предсрочните парламентарни избори
Корнелия Нинова подаде оставка след ниския резултат на предсрочните парламентарни избори    ©  Лили Тоушек

След като в понеделник лидерите на трите формации в "Демократична България" подадоха оставка заради лошите изборни резултати, а след тях и Красимир Каракачанов обяви, че напуска лидерския пост във ВМРО, във вторник на специално свикана пресконференция и Корнелия Нинова обяви, че подава оставка като председател на БСП. На изборите в неделя БСП се срина до четвърто място и загуби още 100 хил. гласа спрямо изборите от 11 юли. Нинова днес обяви, че поема пълна отговорност за изборната загуба.

Оттеглянето ѝ обаче няма да стане веднага, както и с лидерите на другите партии. Според устава на БСП оставката на председателя може да бъде приета само от конгрес, какъвто може да бъде свикан най-рано през януари, обясни в изявлението си Нинова. Дотогава тя остава председател на левицата и ще търси мандат за преговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство на пленум на Националния съвет на БСП тази събота.

Още е под въпрос дали сегашните процеси в левицата ще повлияят на преговорите за съставяне на ясно мнозинство и политики. Това ще зависи от какъв мандат за преговори ще получи ръководството на партията в събота. В изказването си Нинова обвини и служебния кабинет, и инициативния комитет на президента Радев в опити за партийно строителство, заяви, че вътрешната ѝ опозиция се е прехвърлила в служебното правителство, и определи "Продължаваме промяната" като "новата президентска партия". Това се случва в доста ключов момент - на балотажа в неделя за преизбирането на Румен Радев ще е нужен всеки глас и подкрепата на структурите на БСП и ръководството (вече в оставка) е ключово.

Конфликт с Радев

Нинова е убедена, че след падането на Борисов от власт вътрешната ѝ опозиция се е прехвърлила в служебния кабинет, където е продължила с досегашния си модел на поведение. Тя най-вероятно визира назначенията на "опозиционерите" Янаки Стоилов и Антон Кутев в служебното правителство, както и на други опоненти в по-ниските нива на изпълнителната власт, например Кристина Сидорова като зам. областен управител на Габрово. А инициативният комитет на Румен Радев за втория му мандат се напълни с някои от най-знаковите опоненти на Нинова - Дора Янкова, Весела Лечева, Елена Йончева, Иво Христов, Велислава Дърева и др.

Днес става въпрос за физическото оцеляване на партията и незабавната смяна на председателката е първо условие да продължим напред.

Антон Кутев
Антон Кутев

говорител на служебното правителство и член на БСП

Обявяването на оставката ѝ днес бе последвано и от директни нападки срещу служебното правителство и инициативния комитет на президента. "Абсолютна изненада е, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев, който не прави на пленум това искане, а го прави публично в качеството си на говорител на служебния кабинет. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет (ИК) на президента Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката в писмо", заяви Нинова и пожела на служебното правителство и ИК на Радев да се занимават с кризите в страната и работата по балотажа в неделя, а не с партийно строителство. От ИК на Радев по-късно обявиха, че не са отговорни за действията на индивидуалните си членове и не се опитват да се месят в дейността на партии.

По този начин Нинова официализира очевидното напрежение между нея и Румен Радев, който още с първото служебно правителство от май потърси опозиционери на Нинова за ръководни постове. По време на предизборната кампания БСП ревнуваше Радев от "Продължаваме промяната" и подкрепата му за тях, а Нинова и Румен Радев така и не посетиха общо предизборно събитие въпреки обещанията на ръководството на левицата, че силно подкрепят президента. Според лидера на БСП фракциите на вътрешната опозиция на БСП по места са работили за "Продължаваме промяната" вместо за левицата, за да подпомогнат "новата президентска партия".

Така дни преди балотажа, който поради ниската избирателна активност може да се окаже и силно оспорван, ако ДПС подкрепи кандидата на ГЕРБ Анастас Герджиков, Нинова поставя под въпрос подкрепата за Радев от структурите на БСП. Приятелският огън стана още по-очевиден часове след оставката в предаването "Лице в лице" по bTV, където Нинова отказа да призове избирателите да гласуват за Радев на балотажа и не каза дали тя самата ще гласува. На въпрос на водещата дали БСП стои твърдо зад Радев, Нинова отговори, че "членовете на БСП са номинирали Радев, те са умни хора, с главите си, така че те решават". Нинова повтори тезите си, че Радев е подпомагал "Продължаваме промяната" с изявите си и че задкулисието на БСП се е преместило в служебния му кабинет.

Какво следва - преговори за правителство и вътрешна битка

На пресконференцията Нинова обясни, че вече е била поканена от Кирил Петков и Асен Василев на преговори за съставяне на правителство, като ще търси мандат за преговори от Националния съвет на БСП тази събота.

Въпреки оставката и изборните загуби Нинова все още контролира около две трети от гласовете в НС, смятат партийци. Интригата е дали въпреки четвъртото място тя ще запази достатъчна подкрепа за намерението си заедно с екипа си да води преговорите за правителство от името на БСП. Нинова обеща преговорите да са първо с цел търсене на общи точки в програмите на партиите и работата на експертни групи по секторни политики.

Другата точка, която ще решава пленумът на НС в събота, ще е свикването на конгрес, който да потвърди оставката на Нинова, и организацията на нови преки избори за председател. Според Нинова подобен конгрес може да се проведе най-рано през януари, след преговорите за правителство, а дотогава тя ще остане председател.

Дотук оставката на Нинова звучи като дежа вю. След загубата на евроизборите през 2019 г. Нинова подаде оставката си, свика почти незабавно конгрес на партията само за да оттегли оставката си две седмици по-късно пред конгреса, което й навлече много критики. Хватката с хвърлянето и връщането на оставката този път е по-малко вероятна, защото резултатите на БСП са наистина катастрофални и с такъв ход Нинова би рискувала всичките си досегашни реформи в партията. Конгресът на БСП има властта да промени устава, включително за това как се избира и сваля председателят, като премахне прекия избор на лидера. Възможно е Нинова да се кандидатира за председател пак, тъй като не е довършила втория си четиригодишен мандат (ограничение, което тя въведе в партията), което би повдигнало различни тълкувания на правилото в устава на левицата, че лидерът има лимит от два мандата.

Катастрофална загуба

След като получи 480 хил. гласа на изборите през април, 365 хил. - през юли, на парламентарните избори в неделя БСП взе само 266 667 гласа. Числата изглеждат още по-стряскащи на фона на получените почти 1 млн. гласа на парламентарните избори през 2017 г.

На пресконференцията днес Нинова определи резултата като катастрофален и обясни, че поема пълна отговорност за него. Това стана, след като досега на два пъти след изборите през април и през юли тя отказа да приеме, че оставката й е на дневен ред, макар че през април партията остана трета, а през юли загуби още 100 000 гласа. Вместо да подаде оставка, за което се чуваха много гласове, Нинова смени членовете на Изпълнителното бюро на партията, като така изключи Крум Зарков (един от хората, които й поискаха оставката, сочен за потенциален бъдещ лидер на партията), както и Янаки Стоилов, назначен по-късно за служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. Нинова мотивира отказа да подаде оставка с аргумента, че само година по-рано беше преизбрана в пряк избор от 80% от гласувалите и над 50% от общия брой членове на партията и че остава популярна след социалистите.

Външни фактори и вътрешна опозиция

Нинова първо посочи външни фактори за загубата - затруднения на избирателите на левицата с машините за гласуване, особено при избора 2 в 1, както и ситуацията с ковид в страната, която е демотивирала избирателите. Посочи и социологическите данни, че до 15% от избирателите на БСП са отишли към "Продължаваме промяната", която тя определи като "новата президентска партия".

"Поемам цялата отговорност, не обвинявам никого, вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Мълчах в името на това партията да има единство", обяви Нинова. Тя добави, че в БСП се е формирало ядро на вътрешна опозиция, след като през 2016 г., още в началото на първия си мандат като лидер на БСП, тя въведе лимит от три мандата в Народното събрание за членовете на партията. Пак тогава тя въведе и пряк избор на председател с декларираната цел да се заобиколят традиционните договорки по фракции, чрез които преди за председател е бил избиран "сламен човек". Нинова използва реформите, за да прочисти част от депутатските скамейки на БСП от дългогодишна партийна аристокрация като Георги Пирински и Атанас Мерджанов, а с прекия избор за председател утвърди властта си в партията и успя да изгони редица влиятелни свои опозиционери от Националния съвет като Сергей Станишев, Ангел Найденов, Пирински, Валери Жаблянов и др.

Цената обаче беше непрекъснати вътрешни борби в БСП, които направиха левицата слаба и неефективна парламентарна опозиция по време на кабинета "Борисов 3" и създадоха на партията имидж, че непрекъснато се занимава със себе си.

А след като спечели вътрешните избори през лятото на 2020 г., Нинова затвори партията за външния свят и се опита да я управлява почти еднолично, което донесе допълнителни загуби на БСП - като имидж и като мотивация на структурите. "Не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Защото тази опозиция през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов. С обществени поръчки, с дупки във Варна, с други неща. Работата на тази опозиция беше да руши БСП отвътре", добави Нинова.

Кой може да е следващият лидер?

Друг въпрос, който следва логично от оставката на Нинова и атаките й срещу Радев, е кой ще избере левицата на нейно място. Според партийци потенциален одобрен от Нинова наследник е зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин. Друго популярно име, което се подхвърля от месеци обаче, е на Крум Зарков, който след първия изборен крах на левицата през април поиска колективната оставка на цялото ръководство на БСП и подаде оставка от Изпълнителното бюро. Впоследствие Нинова, която до момента активно промотираше политическата кариера на Зарков, го изолира.

Крум Зарков се ползва с широка подкрепа в партията, като на Конгреса на БСП в края на миналия септември получи най-много гласове от делегатите за членство в Националния съвет. Той се ползва и с одобрението на президента Румен Радев, което особено при конфликта между Радев и Нинова може да се окаже решаващо за избора на следващия лидер на БСП. На предизборна обиколка на 12 ноември в Русе, където Зарков водеше листата на БСП, Радев го подкрепи с думите: "Той е умен, интелигентен, борбен, има кауза, той е лицето на бъдещите български политици."

Тези избори обаче отвориха много - и твърде тежки - въпроси за Българската социалистическа партия - за ролята ѝ, за отговорността на ръководството ѝ, даже уви за бъдещето ѝ. Този път не можем да си позволим да оставим тези въпроси без отговори. Ангажирам се да не позволя те да останат без отговори. Не някога, а много скоро.

Крум Зарков
Крум Зарков

водач на листата на БСП в Русе

От своя страна часове след оставката на Нинова Зарков направи доста ясна заявка за лидерството на левицата и призова за пълна мобилизация за балотажа на президентските избори и подкрепа за Румен Радев.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  julianm avatar :-|
  Европеец

  Рублен Гадев е позор за България !

  Това униформено лице работи за интересите на пРосия, но наивните българчета няма как да го схванат .....

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Тъжно щеше да е, ако Капитал си повярва, че може да пише и се захване с криминални романи. Това щяха да са най-бездарните и шаблонни съчинения, в които бабичката винаги щеше да е озлочестена и впоследствие ограбена. Или обратното?

  Ето всъщност какво каза Нинова:

  https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/ninova-razgovorat-ni-s-pp-beshe-ramkov-ne-sme-obsazhdali-ministri-i-postove.html

  Както е пределно видимо за тия, които могат да мислят, президентът Радев на нескончаемите еднообразни бацеви атаки отвърна с впечатляващ асиметричен ход - с непартийна (!) достатъчно обтекаема политическа платформа с разпознаваеми и харизматични лидери, която да обере мекия електорат и периферията на политическите партии.

  И на изборите в неделя се видя ефекта от Радевата стратегия - партиите се сринаха до най-сектантския си електорат, а останалите гласуваха за новата платформа. Тя показа, че партийният цар е гол. И предложи отърваване от партийното.

  Всъщност това каза Радев на оново заседание на НС в Партийния дом, което Нинова цитира и на което тогава (а и сега) никой не обърна внимание.

  Ако БГ партиите можеха да преведат държавата през Сцилата и Харибдата, поне през последните години щяхме да сме го поусетили. Нищо не сме усетили, защото видимо са неспособни.
  Затова трябва да отстъпят и да оставят пространство за нови лидери.

  БСП има много кусури.
  Най-сериозният, според мен е, че си изпусна социалната база.
  Но Нинова вина за това няма. Завоят тръгна от съглашателя Първанов, после кормчия на боядисания в розово кораб стана Станишев и Миков го разби съвсем в дъното на чашата.

  След тези тримата ливидатори на БСП се появи една жена с топки, която изгони търговците от храма и опази партията да не стане васал на баце, в каквото се превърнаха поетапно всички БГ партии. Без ДПС.
  Сега точно търговците - Кутев, Добрев, Мержанов, Йончева и подобни - й вадят нож.

  Нинова има своя безспорен принос БСП да се включи активно в:
  1. Отстояването на истината в отношенията БГ-БЮРМ;
  2. Отхвърлянето на противоестествената Истанбулска конвенция;
  3. Възпрепятстването страната да се наводни с американски военни бази.

  За да запази благоскронността на Козяк, президентът Радев и платформата на Киро и Асен вероятно много бързо ще отстъпят под натиска по всички тези теми.

  Мен би ме било срам пред костите на далечните ми родственици от Прилеп, които до сетния си дъх са се смятали българи, да слушам, Киро и Асен да пледират сега за "по-действен подход" към БЮРМ.
  Същото е и с налагането на педерастиите, прикрити като защита на жените от насилие.
  Великобритания, например, не е ратифицирала Истанбулската с оправданието, че още не е привела законодателството си с унисон с изискванията й. А новите БГ лидери ще направят тъкмо обратното - ще сложат каруцата пред коня...

  Свитите вече като стафиди партии и да поискат, няма кого да убеждават в различната гл.точка.
  Те са обявени за статукво.

  P.S. Аз, разбира се, отново гласувах за БСП, защото смятам, че това е партията с най-голям потенциал.

 • 3
  qtr32646639 avatar :-|
  qtr32646639

  Несериозно е да се иска оставката на Нинова при положение, че основните фактори за ниския резултат на изборите тая година са външни. Април беше пандемията, юли машините, а сега и още по-тежка епидемична обстановка, и още по-сложно машинно гласуване 2 в 1. Нормално е възрастният електорат на партията масово да откаже да гласува. Малко се говори за машините като главна причина за ниската активност изобщо, тема табу.

  Пандемията вече уби и над 50 хил. българи (надвишена средна смъртност по данни на НСИ), много от които електорат на БСП. Други са под карантина, по болниците и т.н. На пенсионерите не им е до избори, от там и ръстът на партиите, разчитащи на по-млад електорат, които не се плашат и от машини - ИТН, сега ПП, Възраждане.

  Разбира се, имаше известен отлив и към новите проекти на Слави и ПП, което е разбираемо. Радев умишлено или не, също изигра роля в това.

  Къде сгреши Нинова, че да ѝ искат оставката? Тя върна отцепниците, които некадърникът Станишев прогони. Прекрати вътрешните скандали или поне ги заглуши за да не свалят доверието в партията. Изолира прогербаджийското и пропеевско крило. Опълчи се дори на ПЕС за да защити гледната точка на българския народ относно ИК. Изчисти имиджа на БСП и я направи приемлив коалиционен партньор за всички партии, включително ДБ. И логично ще участва в управлението след 10 години суша. След тежките катастрофи Виденов, Тройната и Орешарски, това си е епохално постижение. С Нинова начело БСП подобри резултата си на всички избори, преди да дойде 2021-ва.
  Явно и тук става въпрос за лични интереси на определени кръгове в БСП и извън нея.

 • 4
  qbb1500203974527205 avatar :-|
  Asen Milanov

  БРАВО на "Продължаваме Промяната" БЪЛГАРИЯ време е за едно голямо ЗА" Радев !!! Да се преборим заедно и всички партии ТЕ да се застъпят за президента да работят за това и то ОТКРИТО събрани в едно ПЪРВО ОБЕДИНЕНИЕ за ОБЩОТО СПАСЕНИЕ с КАБИНЕТ преди всичко СИЛЕН ОщЕ преди червените ЛИНИИ !!! " ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ " Те тове е което се казва -музиката на Бойко / само за тези червени линии ИСТЕРИЧНО ЗакреЩяха от сега и то в един глАс нередовните пирамиди тези като :БТВ НОВА и БНТ.../ Партията Коиято сложи като ПУЛЕ пред МАКЯСИ там ВЪТРЕ В ОБЩАТА ФРОНТОВА ОГНЕВА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ тя ОЩЕ ОТ СЕГА сложи там и други ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ ПО МЕЖДУИМ НА ПАРТИЙТЕ още ПРЕДИ ДА Е УСПЯЛа ДА ПРИЛОЖИ самата тя ПЪРВО ЕДНА БЯЛА ОБЩА ЛИНИЯ ДОРИ! То тя самата ЩЕ ИЗГОРИ още ПРЕДИ ДА СВЕТНЕ заболяха ни очите от светкавици ВЕЧЕ СТИГА! - защото САМИ си предначертават и предварително и то сам САМи бъдещето си с една пО дЕБЕЛа КАФЕНА ДИРЕКТНА линия от НАРОДА УТРЕ!!! !!! Музинките дето свирят на уше на Бойко и пускат една хубава песен за Лека Нощ всяка вечер... Там се пее за едно УЛИГОФРЕНСКО разделение преди съединение... - на което ФАНТАСТИЧНО ТВОРЕНИЕ той самият се спуква от смях радост и доста анал.н кекс... Внимавайте с ГЛУПОСТИТЕ.

 • 5
  emil_ avatar :-|
  emil

  Не са виновни партиите , а е виновна пропорционалната избирателна система. Тя ги направи партиите такива. Те и затова се съпротивляват срещу мажоритарната система, защото такива не се вписват в нея. Целият народ поиска мажоритарни избори, партиите обаче му обясниха защо не е прав. Затова изгни и се разложи цялата партийна демокрация в България.

 • 6
  aussie avatar :-P
  aussie

  Партиите както и социолозите са далеч назад във времето. И Нинова е там някъде та затова и е време да се маха.
  Не разбраха че от нови муцуни имат нужда и това си е. Едни бабички и старци са накацали на клона и си мислят че са незаменими и най-умните.

 • 7
  zqw14533749 avatar :-|
  zqw14533749

  БСП, не е време за разпри, не сега е време да си изнасяте мръсното бельо на показ, защото следващия път може Партията да остане и под чертата.....Върнете се към хората.......


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход