Андрей Райчев: Партиите не разбраха, че протестният вот не е за спасител, а за отървател

Няма провал на социологическите агенции - в последните дни преди изборите има остър процес на промяна в нагласите, която те нямаше как да хванат, казва социологът пред "Капитал"

Капитал
Капитал    ©  Цветелина Белутова
Капитал
Капитал    ©  Цветелина Белутова

Визитка

Андрей Райчев е бизнесмен, политически наблюдател и социолог, съосновател на агенцията "Галъп интернешънъл - България". Разговаряме с него за драматичното разминаване между социологическите прогнози и официалните данни от току-що отминалите избори 2 в 1 в неделя, както и за факторите, които могат да обяснят изненадващите резултати, които получиха т.нар. формации на промяната.

Въпросът, който много се коментира след изборния ден, е защо се случи този срив и тежко разминаване на социологическите данни и прогнози с реалните резултати?

Аз не съм участник в меренето, но искам да започна с едно обобщаващо изречение: значи няма срив. Колегите много тежко го преживяват и им се струва, че страшно са сбъркали, но нищо подобно не се е случило и имам пряко доказателство. Те правят две изследвания. Едното прогнозира масово между 46% и 51% на Радев и между 25% и 30% на Герджиков. Това се потвърждава практически напълно.

По другия въпрос - за партиите, получаваме някаква изключително хаотична картина, само че пак не във всички пунктове. ГЕРБ всички го оценяват абсолютно точно с 22-23-24%, толкова е крайният му резултат. ДПС сравнително точно го измерват, като не могат да отчетат гласовете в Турция.

При всички останали се създаде какофония, но всъщност с един вектор. "Продължаваме промяната" ги обявяваха със 17-16-15%, а другите бяха с повече спрямо това, което получихме: 3% нагоре за ДБ, 3-4% нагоре за Слави, 5-6% нагоре за БСП. Това беше масовата прогноза с тези 4 периметъра. И когато един от тях се променя рязко, получаваме това, което сега казват, че е провал. Никакъв провал няма. Чисто и просто това е единен протестен електорат, който вече един път имаше такова поведение - миналия път със Слави Трифонов. Когато видяха, че Слави Трифонов води пред Корнелия Нинова, голяма част от тези протестни гласове се устремиха тогава към Слави и го поставиха най-отгоре.

Тази ситуация има аналогия. На предишни избори (президентските през 2001 г. - бел. ред.) Петър Стоянов всички го мереха с огромна дистанция пред Първанов и всички изследвания завършиха вторник-сряда, като могат да се съобщават до петък. Между сряда, когато той направи едно погрешно изпълнение с един доклад, ако помните, и събота протече кошмарен процес от социологическа гледна точка и се оказа, че всички не са познали. Те са познали, но картината в сряда, а в петък, събота и неделя тя се е променила и вече е била друга. И Първанов, който беше трети, излезе начело.

Абсолютно същото се случи сега - в последните дни: в четвъртък, петък, събота, неделя. Това е еднократен остър процес, протекъл само в този електорат, и не е срив на социолозите, а просто промяна на картината. Той не засяга ГЕРБ, не засяга ДПС, не засяга президентските съотношения. Този електорат рязко глобява Слави Трифонов, рязко глобява "Демократична България" и най-важното - БСП.

Защо обаче и екзит половете не хванаха тази промяна?

На БСП половината агенции даваха второ, другата половина - трето място, със 17 и 16%. При нея получаваме следните три поразителни числа: грубо казано, почти 20% от хората казват "аз ще гласувам за БСП". Когато излизат от секциите, при екзит пола 15% казват "аз гласувах за БСП", а реалността се оказва 10 процента. Никой не фалшифицира екзит пол - там социолозите се стремят максимално да познаят.

С какво се обяснява това - едва ли говорим за хора, които изведнъж, в рамките на три дни, са станали привърженици да друга партия.

В партиите има тежък срив. Тези двете момчета, министрите (бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев - бел. ред.), се смятат за представители на Радев. Съответно партиите си гласуват предимно за Радев, няма никакъв спад при него. Това е процесът, който се е случил в четвъртък, петък, събота. Просто БСП избира Радев пред Корнелия Нинова.

Аз съм разпитвал конкретни хора, които винаги са твърдели и са смятали, че ще гласуват за БСП, и в последния момент са пуснали за "Продължаваме промяната". И затова обвинението към социологията е много несправедливо.

Има процес на смяна на политическото поколение и слава Богу, време беше.

Само че нали говорим за наука и всички базират анализите си на тези данни. И внезапно всички се оказваме в смешно положение.

Тази наука за съжаление е наука за човешкото съзнание. И човешкото съзнание е най-необичайния предмет изобщо. Разликата е такава, че ако можеше да се прогнозира точно какво ще прави човешкото съзнание, нямаше да има човешко съзнание, защото самата прогноза изиграва роля за сбъдването си.

Разминаването с избирателната активност също беше огромно.

Това е така, само че как се хваща тази активност. Хората казваха, че ще гласуват. Ако изборите бяха две седмици по-рано, щеше да е пълен колапс между другото, защото тогава се струпаха три гадости едновременно. Излезе конституционното решение за Кирил Петков, ковид настъпи в локдаунски настроения и токът поскъпна. Тогава започна, аз много ясно го помня, отлив от БСП към министрите. И това някак си спря за късмет, казаха, че няма да има локдаун, за тока работата нещо се отложи. А и времето стана хубаво.

Някак от много лесен порядък ми се струват тези обяснения. Ковид пик имаше и на първите избори.

Ама 1 млн. българи са болни от страхова невроза, това е медицинска болест, не е метафора.

При това положение трябва да приемаме с голяма условност каквато и да е прогноза. Не е ли въпрос и на методика - защото има мнения, че социологическите агенции работят с овехтяла методика от миналия век?

Не, не е така. Ето, сбъркани ли са поне с 1 пункт президентските избори? Не е методиката, не е подкупването, не е нагласеното - говоря за сериозните агенции.

Значи е непознаваемото поведение на българските избиратели.

Все едно средно земетресение е станало. Между другото намалението в активността го има и в чужбина.

Но в дадения случай аз виждам съвсем ясно нещо - имам предвид тези момчета, които имаха 400 хил. гласа и набраха 600 хил. Тези 200 хил. отнякъде са взети. И мога да кажа точно откъде - 100 хил. от БСП и по 50 хил. от Христо Иванов и Слави Трифонов. Слави си загуби всичките допълнителни гласове още когато не състави правителство. Тези гласове му бяха връчени за победа на Бойко Борисов и сега наказателно му бяха отнети.

Това какъв вот е - политически, т.е. идеологически, или стратегически специално за тези избори? Дали просто някакви хора са подходили рационално, за да може да се обърне по някакъв начин ситуацията, или е някакво трайно преместване от една политическа сила към друга?

Това не знаем. Зависи какво ще се случи в тези формации след оставките на лидерите. Според мен грешката им започна още когато започнаха да обявяват, че народът си е въобразил, че Слави е чудотворец, отъждествявайки го със спасител. Но Слави не го бяха посочили да ги спаси. Слави го бяха посочили да ги отърве. Това е много различна работа. Понеже той имаше 12-ина процента, колкото и сега има, това му е естественият товар. Понеже много мълча на първите избори, пласира се интересно и оригинално, той си създаде ореол на нещо много силно като царя. На вторите ги превърна в 25 процента, но това не беше "ти ще ни спасиш", а беше "ти ще ни отървеш от Бойко Борисов, ти си човекът, който може да го победи". И те му ги връчиха. Той не успя да го направи и те му ги отнеха и ги дадоха на друг.

Сега това същият вот за "отървател" ли е?

Аз всъщност предвидих, че това ще стане. Има отчетлив центрист - Бойко Борисов, в смисъл кеф му ляво, кеф му дясно, вади единия дядо от джоба, другия дядо от джоба, тези номера. Корнелия Нинова го щурмуваше отляво дълго, в продължение на няколко години. С Елена Йончева бяха направили една серия скандали, разкрития в щурм срещу Борисов, но дясното не мърдаше. И Борисов с маневри, отстъпвайки леко надясно, не падна. Кулминацията беше на едни европейски избори, на които БСП имаше шанс да го бие, ама не можа.

Тогава започна десният щурм - със събитията с Росенец на Христо Иванов, който консолидира дясното, и с бунт на площада с "Отровното трио". Излязоха масови тълпи, беше аха да падне. Тогава обаче лявото не мръдна, не излезе от парламента, на площада пък взеха да ги гонят. И техния щурм завърши пак с нищо. По същия начин както левия - защото Борисов леко дръпна наляво и всичко пак спря.

Тоест сега имаме центристки щурм на центриста, така ли?

Слави Трифонов казва, че не е нито ляв, нито десен, един вид аз кандидатствам за втори Бойко. Неговият щурм също премина - даде малко победа, но тя не стигна.

Този щурм, който виждаме в момента, е и-и. Тези хора оцениха единствената друга възможна ниша, когато и леви, и десни, с абсолютно противоположни политически възгледи хора са гласували еднакво - за Румен Радев и министрите. Една четвърт от населението е гласувало така. И въобще не е "ляво или дясно" - тайната на успеха е това и-и.

Тези разделения си остават все пак.

Те остават, разбира се. Но това е като с Чърчил и Сталин. Те имат противоречия по абсолютно всички въпроси, но ги загърбват, докато в Берлин не влязат войските. И действително така е до 9 май, а още на 10 май работата е отново пред разделения, студената война и т.н.

И това, което на площада не можа да стане, го направиха двамата министри, казвайки "Добре дошли на всички, дайте да махнем корупцията в тази държава, понеже е писнала на всички". И понеже корупцията действително е писнала на всички, това стана.

Това, което на площада не можа да стане, го направиха двамата министри.

В този смисъл от "Продължаваме промяната" ще произлезе ли някакъв траен политически проект или ще се осъществи в рамките на тази цел?

Това може да се окаже от ден до пладне много бързо, но може и да не се окаже. Това по кой начин ще се развие страшно зависи от миротворческата нагласа на тези момчета, от това дали ще успеят първо да прескочат тази тежка зима и преди всичко да съставят правителство.

Аз не виждам кой знае какви трудности за това с изключение на един пункт. Никакъв друг вариант дясното да не подкрепи това правителство. За Трифонов, ако каже аз няма да ви подкрепя правителството, е просто харакири. Единственият, който може да направи номер, е Корнелия Нинова. Тя може да започне да флиртува с ГЕРБ, спасявайки собствената си кожа.

Това не е много честно, защото след изборите от БСП многократно и официално заявиха, че няма да го правят.

БСП мислеше да става втора и подцени кризата си. За последните четири вота подкрепата на БСП от 990 хил. - 1 млн. гласа се е свила драстично (266 хил. гласа на 14 ноември - бел. ред.). Това е срив от най-първостепенен характер.

А може ли да е колапс вследствие на същата електорална волатилност, т.е. днес може да е така, но утре да е иначе?

Не ми се вярва. По-скоро е следствие от това, че Корнелия промени характера на БСП. БСП никога не е била агресивна, никога не е била с показалец, който не се свива. Това е партия, строена по много особен начин от трима души - от Луканов, Лилов и от Първанов, и винаги е била консенсусна, на отстъпването и т.н. Корнелия Нинова промени този характер на партията, както и характера й на коалиция от 30 окръга, с много сложен танц на взаимоотношенията вътре.

Има и друг не по-малко важен прочит - че Корнелия Нинова промени баланса на политическото търгашество в БСП, което беше започнало силно да доминира.

Да де, ама както се вижда, умира.

Не се знае.

Не, не се знае, аз казвам само, че Корнелия Нинова, за да се спаси лично, може да посегне на съюз ГЕРБ - да не дава господ, нали.

БСП все пак е традиционна партия и дългосрочен проект, има мнения, че такъв избор може да направи "Има такъв народ", защото те няма какво повече да губят.

Там има съмнение, че ако Слави Трифонов се окаже зависим, както мнозина твърдят, то нещата може да са катастрофални.

Тоест, че отново може да няма редовно правителство?

Не знам дали ГЕРБ или ДПС ще се решат, дори да имат тази възможност, да хвърлят страната в четвърти избори. Четвърти избори ще са с непредвидим резултат. Никой не може да предвиди колко души ще се явят на тях, може да се окаже, че никой. Резултатът ще е случаен следователно. Второ, още за 90 дена държавата да остане без парламент е изключително тъпо.

Но като цяло смятам, че в страната има процес на смяна на политическото поколение, просто хората от нашето поколение ги разкарват и идват нови. Идват хората на по 40-50 години. Слава Богу и време беше.

Интервюто взе Румяна Червенкова