Вторият щурм на президентството

Истинският противник на Радев е превзетата държава

Срещу преизбирането на действащия президент са мобилизирани всички сили на ГЕРБ и ДПС

Темата накратко
 • Срещу преизбирането на действащия президент са мобилизирани всички сили на ГЕРБ и ДПС.
 • При ниска активност на подкрепилите Румен Радев победата му може да бъде под въпрос.
 • Ако спечелят президентството, ГЕРБ и ДПС ще го използват, за да запазят това, което гарантира безнаказаността им - контрола върху прокуратурата.

Най-болезнените загуби в политиката се случват, когато победата изглежда сигурна. Балотажът на президентските избори тази неделя изглежда предрешен - Румен Радев има сериозна преднина от първия тур, но това е само на пръв поглед.

На този балотаж ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото.

Румен Радев
Румен Радев

действащия президент след първия тур на изборите

Особено след загубата на законодателната и (вероятно) изпълнителната власт значението на президентството за ГЕРБ и ДПС е толкова голямо, че те ще мобилизират всичко и всеки, за да спечелят. Румен Радев показа, че президентството е важна институция с конституционна инициатива и възможност да се противопостави на овладените прокуратура и части от съда, поради което последва щурма срещу прокуратурата на 9 юли 2020 г. След това Радев демонстрира, че президентът не е просто книжен тигър - подкрепата му за протестите срещу статуквото и действията на служебните му кабинети започнаха процес на изсветляване на 12 години управление на модела ГЕРБ - ДПС. Очевидно е също, че ако спечели втори мандат, Радев ще продължи с активната си роля в разрушаването на този модел, дори ако 47-ия парламент се окаже толкова ялов, колкото и предишните два тази година.

В случай че "Продължаваме промяната" успеят да изградят работещо мнозинство и започнат реална реформа на съдебната система, за ГЕРБ и ДПС позицията на президента би дала възможност да се противопоставят. Ако загубят и изборите за държавен глава, единственият им властови ресурс ще бъде в местната власт. Това обаче, първо, е малко и, второ, едва ли ще продължи дълго. Следващите местни избори са след две години и шансовете на партиите с участие в централната власт са много по-големи.

Основните рискове за Румен Радев в неделя са два:

 • ГЕРБ и ДПС да мобилизират поне толкова ресурс, колкото миналата неделя
 • Сериозна част от избирателите на сегашния президент да решат, че мачът е свирен и да не гласуват на втория тур.

Привържениците на ГЕРБ вече са мотивирани да гласуват, защото виждат възможност за реванш след загубата миналата неделя, а и все още дисциплинираните структури на партията правят всичко възможно, за да увеличат подкрепата. ДПС също опитват да натиснат максимално своя електорат за втория тур. Това се случва особено видимо в Турция, където официални държавни служители агитираха българските изселници да гласуват за ДПС и като цяло се вижда, че Ердоган се включва в тукашната политика в полза на движението. Сега организациите на Доган в Турция вече открито призовават да се гласува за Анастас Герджиков. Натискът срещу Радев обаче не идва само отвън.

Прокуратурата и КПКОНПИ работят прилично. Някакви олигарси бяха разследвани, някакви средства бяха конфискувани.

Анастас Герджиков
Анастас Герджиков

подкрепеният от ГЕРБ кандидат пред "Нова"

При подаването на оставката си във вторник, лидерът на БСП Корнелия Нинова откри огън по Румен Радев и го обвини, че задкулисието на БСП се е преместило в неговото служебно правителство, което веднага създаде допълнителна опорка за атаките на Герджиков срещу Радев. Жизненоважна за победата на Радев ще бъде активната подкрепа за него от Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната", и то не само в социалните мрежи. Като победители в изборите и в електорален възход, дуото от Харвард трябва да изиграе важна роля в убеждението на избирателите, че битката все още не е предрешена.

Какво би могло да обърка сметките

Много ниска избирателна активност на балотажа в неделя, когато няма да има и парламентарни избори като допълнителен мотивиращ фактор, би доближила електоралния потенциал на Герджиков и Радев. При подобен сценарий ще "натежат" по-твърдите и мобилизирани електорати, които се очаква да са избирателите на ГЕРБ и ДПС. "Част от електоратите са много посърнали - ИБГНИ, ИТН, "Демократична България", дори до известна степен БСП. С какъв тонус отиват да гласуват? Избори обикновено се печелят със структури, а партията със структури в отбора на Радев е само БСП. Отношенията там са проблемни и левицата не е в цветуща форма. А отсреща са машините на ГЕРБ и ДПС", анализира изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов пред "Капитал" след първия тур.

Неслучайно в първото си изявление след края на първия тур Радев призова избирателите си да останат мобилизирани в битката срещу "партийно организирания вот на картела на статуквото". Посланието е важно, тъй като действащият държавен глава на практика взе половината от президентския вот на първи тур и част от избирателите му може да решат, че мачът вече е решен, и така да подценят финалния щурм. "ГЕРБ имаше на тези избори малко под 600 000 гласа. ДПС около 340 000 гласа. Дори да се съберат всички заедно, не стигат 400 000 гласа. Освен това условие - да се съберат всички, 1/3 от нашите избиратели не трябва да излязат да гласуват, което ми се струва като перфектната буря", коментира в сряда пред bTV проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента и член на инициативния комитет на Румен Радев. Сметките на Маринов се потвърждават, освен в частта за перфектната буря. С вече рекордно ниската избирателна активност миналата неделя вариантът една значителна част от избирателите на Радев да не излязат и той да изгуби изборите, е възможен.

За да се случи този сценарий обаче, и ГЕРБ, и ДПС трябва да активират напълно структурите си в България и в чужбина. Според източници на "Капитал", пожелали да останат анонимни, въобще не е малък рискът да се повтори избирателната активност в Турция, като целта на ДПС е да предоставят поне 300 000 гласа на Герджиков, 100 000 от които от Турция, тоест да повторят резултата си от миналата неделя. За да се случи това обаче, трябва турската държава да задейства същата изборна машина, използвана миналия уикенд. Журналистът от сайта "24 Родопи" Илхан Андай коментира в понеделник по БНР, че е ставало дума за масирана кампания с "есемеси, създадени платформи за изборите в България, с активно участие на валийства, със задължение на бизнесмените да дадат почивка в понеделник на хората, които са гласували" в полза на Карадайъ и ДПС. И Ердоган, и опозиционните партии са съдействали в тези усилия.

Въпросът е дали ДПС и Ердоган в крайна сметка са готови да инвестират същия ресурс в опит да спасят Бойко Борисов и модела на управление, който той символизира, и дали изселническите общности в Турция, които на първия тур гласуваха за "турския кандидат" Карадайъ ще разпознаят Герджиков пак толкова масово. Дори и така обаче, ДПС едва ли може дори в перфектни условия да надмине активността си от неделя. Тоест пълната мобилизация е недостатъчно условие за победа на Герджиков без крах в активността на избирателите на Радев.

Третият риск за Радев се появи във вторник с оставката на Корнелия Нинова като лидер на БСП. Тя обвини инициативния комитет на Радев и служебното му правителство в опити за партийно строителство в БСП и заяви, че задкулисието, отгледано от Борисов в БСП, за да руши партията отвътре, се е преместило в служебното правителство, където получава постове и обществени поръчки. По-късно в "Лице в лице" по bTV лидерът на социалистите в оставка отказа да призове избирателите на БСП да гласуват за действащия президент. "Членовете на БСП са номинирали Радев, те са умни хора, с главите си, така че те решават", каза Нинова пред Цветанка Ризова.

Мотивацията за това действие едва ли са уговорки с ДПС и ГЕРБ, а по-скоро политическо разочарование, но с него Нинова всява смут дни преди балотажа, когато всеки глас е ценен. Твърденията на Нинова едва ли могат да откажат достатъчно социалисти, че Радев да загуби, но риск все пак има, тъй като от формациите подкрепящи Радев, единствено социалистите имат работещи партийни структури, които традиционно помагат за бързата мобилизация на гласоподаватели.

Кандидатът на статуквото

Анастас Герджиков е човек с добри академични качества, но в политиката той оставя запомнящо се първо впечатление. Основната му критика към Румен Радев беше, че не е обединител на нацията - разбиране, което според Герджиков означава, че президентът не е трябвало да взема страна през юли 2020 г., след влизането на прокуратурата в президентството, защото е имало и контрапротест.

В последните дни обаче Герджиков започна да повтаря буквално тезите на ГЕРБ и ДПС по ключови за бъдещето на България теми. "Прокуратурата и КПКОНПИ работят прилично. Някакви олигарси бяха разследвани, някакви средства бяха конфискувани", заяви той пред "Нова" в сряда. Герджиков се обяви и против персонални смени в съдебната система, като според него съдебната реформа не засяга фигурите на главния прокурор Иван Гешев и председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, защото подобни смени нямало да свършат работа.

Кандидатът на ГЕРБ не изпусна да се възползва и от обвиненията на Корнелия Нинова срещу президента Радев. "Президентът е гол, защото е свързан със служебното правителство, което е назначил. Покрай тях се навъртат олигарси, разпределят се обществени поръчки - това каза вчера г-жа Нинова", заяви Герджиков, с което почти буквално повтори думите на ключови хора от свитата на Бойко Борисов.

Накратко, в момента битката за бъдещето на България се премести от парламентарните към президентските избори. Залогът е същият - дали на власт ще останат хората, които превзеха държавата през последните 12 години, или ще се даде шанс на някакъв опит за прогрес.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby

  Не знам до кога ще се опитвате да демонизирате ДПС. Едно време 2009 така докарахте и Борисов, когато кръга Капитал и прокопиевската групировка го подкрепяхте. Последните дни преди изборите пуснахте думите на Доган, че той разпределял порциите в държавата и Борисов взе към 40%.
  Последните години ДПС работеше упорито за приемането ни в НАТО и ЕС, подкрепи закупуването на бойните ни самолети ф-16, предвидим партньор е в Европейския паралмент, работеше за приемането ни в Еврозоната. Дори и в момента ще помогне да се премахне ветото за приемането на Северна Македония в ЕС понеже знаят, че така или иначе ще ни принудят с финансови и икономически мерки да го направим.
  Опитвате се да убедите, че Герджиков има нещо общо с ДПС, турците или нещо подобно??? Българските турци, които впрочем са по-работливи от българите и са една от причините икономиката ни да се движи, са обидени на Радев ви. Последният попита лидера им коя му е родината. Българските турци са обидени и за това си е виновен Радев ви. Тук няма нищо общо ГЕРБ и ДПС!

 • 2
  aru1425059426392823 avatar :-|
  Todor Zarkov

  Последните години ДПС работеше упорито за кражбите на евросредства лишавайки електората си от перспектива и държейки цялата страна заложник на мурафетите им от 18 век.

 • 3
  nikolayv avatar :-|
  Nikolay

  Интересно защо се приема, че Герджиков е маска, а Радев не?
  Както и двамата "харвардски красавици", които се помпят до повръщане.
  Тук също бих искал да припомня, че едни от явните апологети на ГЕРБ бяха точно Економедиа още през 2008. Впоследствие нещата се обърнаха.
  Внимавайте. Много боли когато историята се повтаря.

 • 4
  inc15646635 avatar :-|
  inc15646635

  Герджиков е Цецка в панталони, никаква заплаха, колкото и да се мобилизират.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Професорът е обида за разума и морала. Недоумявам с какви очи ще гледа студентите след фалша, с който ни залива цял месец!

  Да, на фона на останалите кандидати, Румен Радев изглежда и говори като един местен дьо Гол. Сред този подбор той несъмнено изглежда най-подходящия.

  Скепсисът ми към него е, че победата му на втория тур ще ни изправи пред сходен проблем, като този, който имахме при Плевнелиев: единение на изпълнителната власт и президентската институция. Само че този път диригентът ще бъде не министър-председателят, а президентът, който ще разполага с изпълнителна власт.

  Самата изпълнителна власт, колкото и коалиционно да е конструирана, при плачевното състояние на ДБ и БСП с ръководства в оставка и на ИТН, което е по-добре да бе в оставка, ще е под тоталната доминация на 4П (което - обърнете внимание: не е политическа партия, а политическа ПЛАТФОРМА, т.е. няма идеология, история, съмишленици, а само близки цели и хора, които в момента я харесват.


  В този ред на мисли 4П няма да има желание за нови скорошни избори, на които да тества верността на симпатизанти ( които от опита на ИТН се вижда, че не притежават постоянство), поне докато не изпълни минимума от цели, с които е натоварена:

  1. Оттегляне на ветото за БЮРМ;
  2. Ратифициране на Истанбулската;
  3. Активно присъединяване на БГ към антируските военни приготовления.

  Най-належаща във времето явно е първата цел. До 14 декември трябва да сме клекнали.

  Нямам намерение да оставям на децата си зло.
  Макар и по-малкото.

 • 6
  absent avatar :-|
  Абсент

  ГЕРБ и ДПС ще направят всичко възможно да спечелят... и няма да успеят!

 • 7
  orchis avatar :-|
  orchis

  Неудобен факт е че 2008 година Капитал подкрепяше Бойко . После се пишеха едни хвалебствия за Плевнелиев чак до 2017. Сега и двамата плюят по Радев.
  Безкритичното писане е леко отблъскващо.

 • 8
  grainis avatar :-|
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria

  Истинският противник на Радев е Икономиката.
  Поради изначалното му некадърие - на него и неговите ко-фуражки, в момента икономиката на България бележи рекорди по закопаване в дъното, за цялата си история.
  Народецът халю-хуляв не отбелязва този факт и гласува ли гласува, без да вижда пропастта отпред.
  Когато от ЕС му покажат на Радев червения картон за ежеседмичните му тегления на заеми по половин милиард, и към Коледа парите за пенсии и помощи свършат, през Януари ще сме свидетели на най-мощните възможни гладни протести , които ще го издухат от Дондуков 2 за нула време - него и смешните му придворни начело с доказания престъпник-измамник Кире Ментата - още по-голям шампион по икономическо слабоумие.

 • 9
  isidro avatar :-|
  isidro

  Постила се нещо, което не сме виждали в скорошната ни история. Президентска изпълнителна и законодателна власт без какъвто и да било реален контрол. Всички власти в едно. Нали не се съмняваме и какво се крие зад т.нар. правосъдна реформа - проблемите не са Гешев и адм. му ръководене. Проблемът е бавното правосъдие, неравномерното натоварване в различните съдилища, некомпетентните прокуратура и съд, неможещи да гарнатират правосъдие на най-ниско, какво остава на най-високо ниво. Накрая ще сложат един "наш" нов Гешев и всичко ще се концентрира в Радев така, както дори не сме сънували при Борисов. Борисов все пак се явяваше на избори като партиен лидер и управляваше така, както пише в Консититуцията. Радев обаче ще концентрира всички власти, без да носи и грам отговорност за това, което ще се случи. Нали е ясно какво ще стане, когато балонът ПП се спука и лъснат новите корупционни връзки - ще вдигне рамене и ще лансира новите коне.

 • 10
  balkantourist avatar :-|
  balkantourist

  Жалка пропаганда!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата