На живо: Радев е преизбран с над 66% от гласовете, но при рекордно ниска активност

Най-важните новини, данни и коментари от втория тур на президентските избори

   ©  Цветелина Белутова
България реши Румен Радев да остане държавен глава и в следващите пет години. Това се случи на втори тур, като срещу Радев се изправи подкрепеният от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков. Настоящият държавен глава печели с двойно по-висок резултат пред опонента си, но избирателната активност се очертава да бъде рекордно ниска.

Този балотаж далеч не бе само междуличностна или междупартийна битка за президентската институция. Залогът бе висок - след загубата на основните институционални лостове за прякото управление на държавата, значението на президентството за ГЕРБ и ДПС е много голямо. Радев има активна роля в разграждането на модела "Борисов", а овладяването на президентството щеше да помогне на бившите управляващи и в битката за запазването на прокуратурата в настоящия ѝ вид, което пък гарантира безнаказаността им. Така срещу преизбирането на действащия президент бяха мобилизирани всички сили на тези две партии - включително със съдействие от турската държава е активизиран и вотът зад граница. Рисковият сценарий за поста на Радев, който бе теоретично възможен при много ниска активност на подкрепящите го, все пак не се случи.

Екипът на "Капитал" следеше най-важното от изборния ден в настоящия лайв-блог, където може да прочетете хронологично (с най-новото отгоре) всички по-ключови събития, данни и коментари от журналистите на "Капитал".

В 18:00 ч. започна и изборното студио на "Дневник" и "Капитал", което можете да проследите през уебсайтовете на двете медии тук и тук, както и във Фейсбук или в Youtube.

22:10

Крайният срок за официалното обявяване на резултатите от изборите е в четвъртък, но се очаква това да стане по-рано, коментираха за "Капитал" от ЦИК. Последните секции в чужбина затварят утре по обяд.

22:01

Радев е спечелил 67% от вота в младата възрастова група до 30 г., както и 63 и 65% съответно в групите 31-60 г и над 60 години, сочат още данните от екзитпола на "Алфа рисърч". Вотът за настоящият президент доминира и сред българите и ромите в етническите групи, докато 59% от определящите се като турци са подкрепили Герджиков, а 38% - Радев.

По думите на изпълнителния директор на агенцията Боряна Димитрова съотношението от грубо казано две в едно между Радев и Герджиков се повтаря и в повечето демографки разрези. Вотът по образование също повтаря това съотношение, както и този по градове. Най-висок дял Радев има в областните градове, а най-нисък - в селата.

21:24

Нинова смени тона към Радев

В изявлението си пред "Позитано" 20 след балотажа, лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова поздрави президентската двойка Радев - Йотова и определи разликата между Радев и Герджиков за смазваща в очевидна положителна смяна на тона.

През седмицата Нинова критикува Радев, че е приютил вътрешната й опозиция в служебния кабинет и инициативния си комитет, като дори отказа да призове избирателите на БСП да гласуват за действащия президент, въпреки че през 2016 г. той беше издигнат от левицата. Така тя в последния момент даде нови опорки срещу Радев на Анастас Герджиков.

"Промяната очевидно ще продължи с Румен Радев, той олицетворява промяната, каквато е и нашата битка през последните пет години", отговори на журналистически въпрос сега Нинова. Това най-вероятно се дължи и на факта, че според разбивката на вота, 99% от избирателите на БСП са подкрепили Радев и на втория тур. Лидерът на БСП определи "социалната политика, борбата с неравенствата, увеличаването на доходите и намаляване на цените" като водещите приоритети на партията в преговорите за съставяне на правителство с "Продължаваме промяната", ИТН, и "Демократична България".

За най-спешно Нинова определи приемането на бюджет за 2022 г. Нинова твърди, че е предложила политиките и мерките в плана на БСП за първите 100 дни управление на Кирил Петков и че те са били "приемливи" за ПП, но разговорите ще се водят за пълен четиригодишен мандат, за който тепърва предстои да бъдат намерени пресечните точки на четирите партии. "Не виждаме как с десни средства могат да се постигнат леви резултати, особено с тази социална криза", добави обаче Нинова в коментар за обещанията на Кирил Петков и Асен Василев.

Социалистката за пореден път повтори и червените линии на левицата, които бяха излъчени и от неприсъствения пленум (чрез подписка) на Националния съвет на БСП в събота - против приемането на Истанбулската конвенция и че присъединяването на Република Северна Македония не може да бъде за сметка на българската история и историческите факти. За пореден път се препотвърждават патриотарския и консервативен идеологически оттенък, който БСП придоби под ръководството на Корнелия Нинова.

21:11

Радев: Хората сега очакват кабинет, незабавна съдебна реформа и решения за кризите

"Предстоят ни още много и то сериозни усилия, но България излиза от застоя и автокрацията на пътя на развитието, на свободата и на модернизацията", заяви Румен Радев в официалното си обръщение след победата на балотажа след като благодари на подкрепилите го. Според Радев и двата вота този месец показват ясно желание на българския народ за "скъсване с корупцията, грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта". Според него въпреки огромен изхарчен ресурс и фалшиви новини, статуквото не е успяло да се върне на бял кон.

Президентът ясно определи и политическия дневен ред за страната в идните месеци. "Очакването на хората е да видят отчетливо парламентарно мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци, да осигури нуждаещите се, да вземе отлагани с години решения", обърна се преизбраният президент към политическите партии.

Той посочи и борбата с пандемията, както и преговорите с Република Северна Македония (при които не можело да се отстъпва от националните позиции) за други ключови приоритети на страната.

21:05

Резултатите от паралелното преброяване подкрепят данните от екзитполовете

Един и същи резултат за победителя на президентските избори Румен Радев - 66.4%, показват "Галъп") и "Алфа рисърч", а малко по-висок е резултатът му според "Тренд" (при 100% паралелно преброяване). Анастас Герджиков получава съответно 31.9, 32.3% и 30.7%. Вотът "Не подкрепям никого" е под 2%. Финалните данни ще даде ЦИК, но към този момент победата на Радев е повече от категорична.

20:45

Една трета от избирателите на ДПС също гласуваха за Радев

Две трети от избирателите на "Демократична България" от неделя (70%) са гласували на днешния балотаж за Румен Радев, сочат данните на "Алфа рисърч". Това се отнася и за 98% от подкрепящите БСП, 91% от поддръжниците на "Продължаваме промяната" и 89% от избирателите на ИТН.

За настоящия държавен глава са гласували още 10% от поддръжниците на ГЕРБ.

Интересен е вотът на ДПС. Въпреки че посоченият от лидера на Движението Мустафа Карадайъ профил на президент се доближаваше до Анастас Герджиков, една трета (35%) от избирателите на ДПС са подкрепили Румен Радев.

Симпатизантите на "Възраждане" също са предпочели Радев пред Герджиков - 72 срещу 21%.

Очаквано гласувалите за Радев на първия тур са повторили вота си и сега - 99% от тях, а същото се отнася и за 97% гласувалите за Герджиков. Около 52% от гласувалите за Лозан Панов пък са подкрепили Румен Радев сега, а 21% от тях са пуснали бюлетина за Герджиков. Близо 70%, гласували за Мустафа Карадайъ на първия тур от президентските избори преди седмица, са подкрепили днес Анастас Герджиков, а гласувалите за Костадин Костадинов миналата неделя са предпочели днес Радев повече от Герджиков - 65 срещу 24%.

20:29

Герджиков: Държавният апарат бе впрегнат да работи за Радев

Анастас Герджиков призна победата на Румен Радев. "Ние не се справихме, не успяхме да убедим избирателите и грешката е в нас", каза той, но това не попречи да обвини за пореден път служебното правителство и президента в репресии и използване на държавния апарат срещу опонента му. "Целият държавен апарат работеше за действащия президент. Репресиите на силовите министерства бяха в полза на господин Радев. Вътрешният министър се занимаваше да бъде говорител на предизборния му щаб", посочи Герджиков.

Ректорът на СУ посочи като пример за такава репресия влизането на полиция в университета преди няколко дни, при което бяха проверявани поръчки за ремонт на общежития. Герджиков заяви, че СУ не е давало аванси на фирмите и това е доказано с документи.

"Ще намерим начин да продължим и вашия глас ще продължи да се чува. Да се надяваме, че тези, които ни подкрепят, ще намерят политическо представителство", каза още професорът, който обаче в отговор на въпрос каза че "няма да поема по пътя на политиката".

Според него, в България няма "политическа система, в която един независим да има шанс - нито като народен представител, нито като евродепутат, нито като президент. Има привидност, че може, но това не е така. Хората не гласуват, защото не искат да участват в партийната политика."

20:00

Румен Радев е новият президент на България според екзит половете

Румен Радев печели изборите според данните от екзитполовете на повечето големи агенции, които бяха съобщени по националните телевизии.

На влизане в изборния щаб тази вечер той коментира рекордно ниската избирателна активност по следния начин: "Хората се измориха от избори, измориха се от пандемията. И най-вече съкрушителната ни победа на първия тур успокои много хора и те си казаха: няма смисъл, победата е ясна."

Избирателната активност в края на изборния ден според социолозите е наистина много ниска, като някои от тях измерват дори под 30% гласували. Според говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов по-вероятно е на финала тя да е под 40 на сто.

18:50

ЦИК не събра мнозинство, за да глоби Борисов за агитация в изборния ден

Над 25 сигнала срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов са постъпили в ЦИК за агитация в изборния ден, но членовете на комисията не събраха мнозинство, за да приемат решение той да бъде санкциониран за нарушение на Изборния кодекс. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева. Един от сигналите е бил от Съвета за електронни медии. По-късно пред БНТ Матева уточни, че най-много сигнали през днешния ден са били получени именно по повод на изявлението на Борисов. Решенията на ЦИК се вземат с мнозинство от ⅔, при гласуването 9 от членовете са подкрепили предложението за налагане на глоба, а петима са били "против", при отсъствието на Димитър Димитров (ГЕРБ). Членовете на ЦИК от ГЕРБ и ДПС са шестима от общо 15-членната комисия. Сигналите срещу Борисов са по повод изявлението му от сутринта пред журналисти след като гласува, като той остро критикува Румен Радев и призова да се гласува за Анастас Герджиков.

18:30

Двойно по-голяма преднина на фаворита за президент

Фаворитът за президент запазва почти двойно по-голяма преднина пред претендента според данните към 16:30 ч. на агенцията, към която препраща "Дневник". Според тези данни избирателната активност е сравнително по-ниска от първия тур и е малко над 25%. Тези резултати са сходни с резултатите и на други агенции, които споделят други медии.

17:55

И МВР, и прокуратурата са разследвали изборни престъпления в дните преди балотажа

185 досъдебни производства за нарушения на изборното законодателство е образувало от 14 октомври до сега МВР при постъпили 1176 сигнала. За същия период в прокуратурата са образувани общо 140 преписки и 29 досъдебни производства, свързани с изборни нарушения. Това съобщиха днес от двете ведомства.

От сигналите, постъпили в МВР, 884 са били свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 75 са за неправомерна агитация, 19 - за корпоративен вот. Съставени са 8897 предупредителни протокола, 2880 от които са от Областната дирекция на полицията в Пловдив. Най-много производства, образувани от прокуратурата има също в Пловдив - 15, във Варна са 9, в София - 3, а в Бургас и Велико Търново - по едно.

От държавното обвинение са постановили общо 109 отказа да започнат досъдебно производство, тъй като според тях МВР не са събрали достатъчно доказателства по тези случаи. В предизборното студио на "Дневник" миналата неделя вътрешният министър Бойко Рашков констатира, че прокуратурата като цяло не съдейства на МВР в борбата срещу нарушенията в изборния процес. "Колегите следят движението на политическия вятър и определят действията си спрямо тях", каза тогава той.

17:25

Избирателната активност в чужбина е по-слаба, но нараства в следобедните часове

След като миналата седмица избирателната активност в чужбина беше рекордна, днес се очертава тя да е по-ниска. Затова по всяка вероятност ще допринесе видимия спад на гласоподавателите в Турция.

Тенденция за намаляване на гласоподавателите обаче се забелязва и в други държави. В Германия изборите днес се провеждат в условия на растяща заболеваемост от covid-19. "Изборният ден в Берлин започна точно в 7 часа. До момента избирателната активност в четирите секции, които се намират в посолството е изключително ниска. Също така, колегите, които са в западен Берлин съобщават, че и в техните три секции избирателната активност е ниска", каза Катя Костова, председател на СИК - Берлин пред БНТ. В следобедните часове изборната активност там се е доближила до тази от изборите 2 в 1.

Желаещите да гласуват в Кьолн също са по-малко в сравнение с миналата неделя, каза за bTV Християна Ноева, изборен доброволец в немския град. До ранния следобед избирателната активност в Белгия и Люксембург също е била ниска. Подобна е ситуацията и във Франция. "В Париж гласуването върви по съответния ред, организацията е много добра, но избирателната активност е много слаба", каза пред БНР журналистът Георги Тошев.

В ранните часове изборната активност в Обединеното кралство също е била сравнително слаба. Секцията в лондонския квартал "Ричмънд" например не е регистрирала нито един гласоподавател през първия час след отварянето, предава кореспондент на БНР.

Изключение прави Мюнхен. По информация на bTV там към 16 ч. са гласували 1500 души, което е рекорд. Предстои да се види каква е активността с САЩ и Канада, където вторият тур на президентските избори е започва в 14 ч. българско време по източното крайбрежие и ще приключи след официалния финал на изборите в 20 ч.

17:10

Избирателната активност следобед изостава с малко спрямо първия тур

Централната избирателна комисия обяви данни за активността на вота към 16 ч. До урните, за да изберат президент и вицепрезидент, са отишли 24.12% от имащите право на глас или общо 1 599 829 души. Това е малко под нивото от първия тур към същия час. Най-висока е избирателната активност в 23 МИР - София - 30.03%. Най-ниска е отчетена в Кърджали - 12.97%.

Избирателната активност към 16 ч. е била 23.9% твърди социологическата агенция "Тренд". Според агенция "Галъп" пък този процент е около 25%. считано към 17 ч. Изборната активност е стигнала 25.2 % към 16 часа според "Алфа рисърч".

В настоящия втори тур именно активността е ключова за крайния резултат, защото тя е основния фактор, който теоретично може да помогне на подгласника Анастас Герджиков да стопи разликата с Румен Радев от гласуването миналата неделя. Ако много от поддръжниците на настоящия президент не отидат пред урните, защото "мачът е свирен", а същевременно противникът му мобилизира зад себе си всички формации, които едва ли ще се включат в бъдещата власт, теоретично има шанс да се стигне до обрат.

Според различни предизборни математически сметки обаче за подобен сценарий е нужно избирателната активност да е под 30%, т.е. през последните 4 часа до края на изборния ден (в 20 ч.) да гласуват по-малко от 5-6% от имащите право на глас.

15:55

Малко желаещи да гласуват в Турция и следобед

Избирателната активност в Турция продължава да е ниска. По информация на БНТ в двете избирателни секции в истанбулския квартал Авджълар до 15 часа са гласували общо 300 души. Това е много по-малко в сравнение с вота "2 в 1" предишната седмица, когато в ранния следобед гласувалите бяха 400 само в едната секция. Подобна е ситуацията и в останалите секции в Истанбул като в някои от тях към този момент своя вот са дали само около 50-60 души.

В Чорлу, където миналата неделя имаше опашки от желаещи да гласуват, пред секциите в ранния следобед също няма много избиратели, предаде "Нова ТВ". Очакванията са избирателната активност да е дори по-ниска от тази по време на президентския вот преди 5 години, когато в града имаше само две секции и правото си на глас упражниха малко над 4 хил. души. По информация на БНР една от причините за ниската избирателна активност в Бурса, където живеят компактни маси от български изселници, е бойкотът на изселническите дружества заради напрежението между София и Анкара и протестите пред турското посолство. Именно изселническите дружества участват в организацията на изборите в югоизточната ни съседка.

15:45

Без промяна в челото

Съотношението 2 към 1 в гласовете, подадени за двамата претенденти, се запазва. Това сочат данните в Youtube-канала, към който препраща "Дневник" към 14 ч. при 19.4% активност и "прогнозите за предпочитани професии" на "24 часа" към 15 часа. До момента активността на избирателите очаквано продължава да се движи по-ниско от първия тур. Според данните на трета агенция, към която препраща "Клуб Z", към 14:30 ч. водачът в надпреварата също започва да се откъсва с по-голяма преднина.

15:15

19.1% е достигнала избирателната активност към 14 ч., сочат данните на "Тренд", цитирани от "Нова ТВ". На миналия тур по същото време процентът според същата социологическата агенция е бил 21.1%, което запазва тенденцията за малко по-нисък интерес от страна на избирателите.

14:50

Адвокат сезира ЦИК за нарушение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и БНТ

Aдвoĸaт Eмилия Heдeвa обяви във Фейсбук, че е ceзиpaла ЦИK зa тeжĸo нapyшeниe нa изборния зaĸoн oт лидepa нa ГEPБ Бoйĸo Бopиcoв и от от БНТ. "В обедните "По света и у нас" БНТ предостави над 6 минути за изказване на господин Борисов, в което той нападна кандидата за президент господин Румен Радев и агитира в полза на другия кандидат- господин Анастас Герджиков [...] Намирам, че ЦИК няма как да остане безучастна към това тежко нарушение на забраната за агитация в изборния ден. След като ЦИК прояви принципност по отношение на господин Кирил Петков в изборния ден на 14.11.2021 г. и той беше санкциониран за обявяването на името на кандидат-президента, за когото е гласувал, няма място за съмнение, че следва да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов, се казва в сигнала на адв. Недева.

13:40

Избирателната активност според "Галъп" надхвърля 15% по обяд (към 13 ч), като остава малко по-ниска от тази на първия тур към същия час.

13:00

Дистанцията между двамата кандидати се увеличава според някои прогнози

Към 11:30 ч. дистанцията между двамата кандидати се е увеличила, сочат прогнозните резултати, цитирани от Клуб Z с препращане в Twitter. Според тях разликата между двамата кандидати вече е 15 процентни пункта при отчетена избирателна активност към този час 11.2%

Почти без промяна остава пък резултатът на двамата кандидати според прогнозата на агенцията, към която препраща "Дневник" - резултатът към 11:30 на единия от тях е почти двойно по-голям от този на другия. Според тази агенция избирателната активност към същия час е 11.1% - приблизително колкото е била и активността от първия тур към същия час.

Аналогично и според 24 часа към 12:15 ч. първият в класацията води с двойно по-висок резултат.

12.30

ЦИК: Избирателната активност е почти същата като миналата седмица

8.68% е избирателната активност на балотажа към 11 ч., съобщиха от Централната избирателна комисия. Миналата седмица на вота "2 в 1" избирателната активност към този час беше сходна - 8.62%. По време на брифинга в 11 часа тази сутрин заместник-председателят на ЦИК Росица Матева съобщи за една жалба и 6 сигнала в страната, свързани с нарушения на изборния процес. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов констатира, че изборният процес в чужбина преминава спокойно. Най-сериозният проблем произтича от замени в изборните секции, поради заболявания, каза той, но посочи, че няма информация за липса на кворум в някоя от секциите. Томов прогнозира, че "истинското напрежение ще се появи след 19 ч., когато приключва гласуването в Турция, където има голяма българска общност и много секции". Засега обаче няма индикации за висока избирателна активност в южната ни съседка.

11:55

"Галъп": 9.4% избирателна активност към 11 ч.

9.4% избирателна активност към 11 ч. регистрира социологическата агенция "Галъп интернешнъл болкан". Това е малко под тази към същия час на първия тур. Изпълнителният директор Първан Симеонов напомни пред БНР, че екзит полове се правят само на територията на България.

11:45

Гласуват кандидатите

11:35

Ниска избирателна активност в Турция, противно на очакванията

Избирателната активност в Турция към този момент е ниска. За разлика от миналата седмица, когато се провеждаха изборите 2 в 1 - за парламент и първия тур на вота за президент, и пред секциите имаше опашки от желаещи да упражнят правото си на глас, към този час пред помещенията за гласуване в югоизточната ни съседка има по двама-трима души. Според Нова телевизия активността в турския град Чорлу към момента е два-три пъти по-ниска от предишната седмица. Ниска избирателна активност има и в секциите в Истанбул.

Към 9 ч. сутринта 50-ина протестиращи с плакати "Не на изборния туризъм" блокираха движението на влизащи от Турция автомобили, съобщи БНР. Демонстрантите се заканваха да не допуснат преминаването на превозни средства, идващи от югоизточната ни съседка, тъй като биха могли да гласуват за президент у нас. Малко след 10:30 ч. обаче движението при граничния пункт "Капитан Андреево" беше възстановено.

Изборите в Турция се следят с интерес, заради високата избирателна активност на българските изселници на вота миналата неделя, когато правото си на глас упражниха малко над 90 хил. души. Това предизвика дипломатическо напрежение между България и Турция и стана повод за размяна на дипломатически ноти между двете страни.

11:15

Първите прогнози: засега се запазва резултатът от миналата седмица, но с по-малка разлика

Макар че публикуването на данни от социологически изследвания до края на изборния ден е забранено, някои медии традиционно започнаха да препращат към прогнозни резултати от екзит полове, публикувани онлайн и в социалните мрежи, или пък представени метафорично. Предварителните данни, към които препраща сайтът на "Клуб Z" в Twitter, за момента сочат, че към 10 часа няма промяна в резултата от предишната седмица, макар и разликата между двамата кандидати да е значително стопена, което е обяснимо предвид това, че предната седмица участниците бяха много повече. Избирателната активност към 10 ч. според една от неназованите агенции е 6.4%.

Подобно, но с по-голяма разлика, е разпределението на силите и според данните, на които се позовава "24 часа".

Почти аналогични резултати се виждат и в Youtube-канала, към който препраща "Дневник", на базата на 4.6% активност към 9:30 ч.

През седмицата наблюдатели коментираха, че е възможно да се използва тактика, при която агенциите, близки до предишната власт, да пускат прогнози за голяма преднина на Румен Радев с цел да разколебаят по-слабо мотивираните му потенциални гласоподаватели.

11:00

3.5% е избирателната активност към 9 ч. според "Галъп", а според "Алфа рисъч" е 4.5% към 9:30ч.

4.5 % е избирателната активност в страната към 9:30 ч. часа по данни на "Алфа рисърч".

Около 3.5% изборна активност към 9 ч. регистрира социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан", обяви нейният изпълнителен директор Първан Симеонов пред БНР. На първия тур по същото време тя е била около 4%. Според Симеонов обаче лекият спад не е изненада, тъй като на втория тур традиционно се гласува по-малко от първия. Според социолога промяна на нагласите между двата кръга на президентския вот не е много вероятна, а е по-интересно как ще се прегрупира подкрепата на електоратите на политическите сили от гласуването миналата неделя. Избирателната активност е най-важният фактор в този тур, доколкото показва степента на мобилизация на електоратите, от което зависи преобръщането на резултата от първия тур.

10:45

Как привърши надпреварата миналата неделя?

На първия тур на президентския вот на 14 ноември предварителните очаквания на социолозите се потвърдиха: Румен Радев финишира първи с огромна преднина пред Анастас Герджиков (виж графиката). Все пак по-малко от процент не достигна на настоящия държавен глава да събере над половината гласове. Избирателната активност пък въпреки много оптимистичните прогнози едва надхвърли 40%. Така и двете условия, които се изискват за победа на претендент за президент на първи тур, не бяха изпълнени и се стигна до балотаж.