Доц. Христо Христев: Всяка държава в ЕС сама решава как да използва зелените сертификати

Специалистът по право на ЕС за свободата на движението по време на ковид пандемията

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Визитка

Доц. д-р Христо Христев е преподавател по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" от 2009 година, доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета на Нанси, Франция. Специализирал в различни области на правото на ЕС в Белгия, Германия, Великобритания, Канада. Гост-лектор в Университета на Нанси, Университета на Бордо и Университета на Страсбург, Франция. Кавалер на Ордена на академичните палми на Френската република.
Пандемията от COVID-19 постави органите на ЕС и държавите членки в сложната ситуация да балансират между общественото здраве и личното право на свободно движение. Това е сериозен проблем, ако се вземе предвид че именно подсилването на индивидуални свободи като тази на придвижване стоят в основата на съюза.

Ако досега протестите спрямо налагането на ограничителни мерки за придвижване произлизаха основно от по-радикални, маргинални елементи на европейските общества, то предложението на ЕК за ограничаването на "срока на годност" на зелените сертификати миналата седмица събуди недоволство и в част от хората, които приемаха досегашните ограничения за разумни.

Донякъде това се дължи на изтощението от пандемията. Недоволството обаче произлиза и от неизпълнените обещания на органите на ЕС, че зелените сертификати, както бяха приети в началото на лятото, ще гарантират свобода на движение без допълнителни мерки. До каква степен това недоволство може да произведе промяна в политиките на съюза обаче зависи не само от числеността и гласността на недоволните, но и от това какви са правните основания държавите да налагат толкова продължителни и толкова сериозни ограничения.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kqf511147023 avatar :-|
  kqf511147023

  Повече от сигурно е, че сред субектите, които пропагандират идеята за президентска република, има оръдия на глобалистки и всякакви враждебни на България сили. Както впрочем се е случвало с всяка идея. В исторически план можем да проследим как банкстерите подкрепят както установените режими в различните държави, така и общественото недоволство срещу тях. Днешните протести в Европа срещу марионетните правителства на държавите в ЕС, срещу ковидпандемията, срещу инфлацията и пр. са подклаждани от глобалистите, които са сложили на власт тези правителства – в това не бива ни най-малко да се съмняваме. Да предизвикваш действие и едновременно с това противодействие, е основният метод на управление на световните процеси от страна на ДД. А и по този начин се създава среда на повсеместно недоверие, подозрителност и объркване. Истинските безкористни радетели на една справедлива кауза трудно вече могат да бъдат различени от фалшификаторите, които желаят да я компрометират. Разберете повече за възможно изменение на
  https://lawofbulgaria.com/topics/bulgarskoto-pravo/konstituciq/

  Нередност?
Нов коментар