ИТН ще има вицепремиер, който ще е и регионален министър

Всяка от четирите партии ще има свой представител в министерствата, в които няма министър, предвижда промяна в текста на споразумението

Бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов най-вероятно ще е номинацията на ИТН за вицепремиер и министър на регионалното развитие
Бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов най-вероятно ще е номинацията на ИТН за вицепремиер и министър на регионалното развитие
Бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов най-вероятно ще е номинацията на ИТН за вицепремиер и министър на регионалното развитие    ©  Юлия Лазарова
Бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов най-вероятно ще е номинацията на ИТН за вицепремиер и министър на регионалното развитие    ©  Юлия Лазарова

Министърът на регионалното развитие, който ще бъде предложен от партия "Има такъв народ", ще бъде и вицепремиер. Това е записано в последния вариант на коалиционното споразумение между четирите партии от бъдещата управленска коалиция - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", с който "Капитал" разполага и който обаче все още не е окончателен.

Напрежение в ИТН за министерските постове

Първоначално споразумението предвиждаше формацията на Слави Трифонов да няма вицепремиер. На по-късен етап вицепремиерският пост беше включен към министерската квота на партията, но беше предвидено той да е за министъра на външните работи. По време на заседанието на парламентарната група на ИТН във вторник обаче на депутатите е било казано, че ще има разместване и министърът на регионалното развитие ще бъде и вицепремиер.

Като такъв по време на заседанието е бил представен бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов. Той беше номинация за министър на транспорта в несъстоялото се правителство на ИТН в предишния парламент. Освен Караджов сред сочените за министри в бъдещия кабинет от квотата на ИТН са още Александър Николов - за евентуален министър на енергетиката, Радостин Василев - на спорта, и Димитър Гърдев - за министър на външните работи.

Кандидатурата на последния породи напрежение сред депутатите от ИТН, защото към поста аспирации имала и Павела Митова, която беше депутат в предишния парламент. Не се посреща еднозначно и решението на ръководството на партията двете ресурсни министерства, които ще попаднат в сферата на влияние на формацията на Трифонов - на регионалното развитие и на енергетиката, да се оглавяват от хора, които не са от партията. Още повече, че Агенция "Пътна инфраструктура", за която се планираше да премине към транспортното министерство, на този етап си остава в регионалното.

Още промени в споразумението

С включването в споразумението на още един вицепремиер заместниците на бъдещия министър-председател Кирил Петков стават петима. Мандатоносителят "Продължаваме промяната" ще има двама вицепремиери. Това са Асен Василев, който ще е и финансов министър, и Калина Константинова, която ще е заместник министър-председател по ефективно управление и към която ще преминат редица дирекции и агенции от други ведомства като например Агенцията по вписванията и ГРАО.

БСП ще има вицепремиер, който ще е и министър на икономиката и индустрията, а вицепремиерът на "Демократична България" се очаква да е министърът на околната среда и водите.

Освен увеличението на вицепремиерите промяна има и в първоначалното предложение на "Продължаваме промяната" - във ведомствата, където мандатоносителят няма министър, да излъчва свой съветник с цел да има взаимен контрол в тези министерства. В последния вариант на споразумението, който не е окончателен, е записано, че "мандатоносителят и всеки от коалиционните партньори ще имат право да предложат по един съветник, който да бъде назначен към всеки министър". Иначе се запазва принципът всеки министър сам да избира своите заместници и членовете на политическия си кабинет.

Кадровата политика

Промяна от първоначалния вариант на споразумението има и в частта за кадровата политика на коалицията в органите на изпълнителната власт и публичните предприятия. Документът предвижда председателите и директорите на държавни и изпълнителни агенции, както и прокуристите в публичните предприятия да бъдат одобрявани от Министерския съвет с квалифицирано мнозинство от 90% от състава му, независимо кой е органът, който го назначава. Към това в последния вариант на споразумението, който не е окончателен, е записано, че до извършването на съответните законодателни промени конкурсните процедури, които ще инициират министрите за тези назначения, да минават през одобрението на МС.

Коалиционните партньори ще провеждат единна кадрова политика и в Народното събрание. В споразумението е предвидено всяка седмица да се провеждат съвместни заседания на ръководствата на четирите парламентарни групи. А при избора на кандидати за регулаторните органи от парламента е предвидено номинациите на коалиционните партньори да минават през комисия за избор, след което ще се провежда среща на политическо ниво за обсъждане на кандидатите и координация във връзка с гласуването им в пленарната зала.