Коалиция и бъдещо правителство до дни

Служебният премиер Стефан Янев потвърди, че е получил покана да стане министър на отбраната

"Вървим към предлагане на стабилно правителство", каза Кирил Петков след срещата с лидерите на четирите формации в парламента по настояване на Корнелия Нинова
"Вървим към предлагане на стабилно правителство", каза Кирил Петков след срещата с лидерите на четирите формации в парламента по настояване на Корнелия Нинова
"Вървим към предлагане на стабилно правителство", каза Кирил Петков след срещата с лидерите на четирите формации в парламента по настояване на Корнелия Нинова    ©  Георги Кожухаров
"Вървим към предлагане на стабилно правителство", каза Кирил Петков след срещата с лидерите на четирите формации в парламента по настояване на Корнелия Нинова    ©  Георги Кожухаров

Продължаващите вече трета седмица преговори между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" за изготвяне на споразумението между четирите формации за съвместно управление приключиха. Последната партия, която трябва да го одобри - БСП, насрочи заседанието на националния си съвет (широкото ръководство) за петък. На него социалистите трябва да кажат последната си дума за документа.

За свикването на форума съобщи в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова след спешна среща на лидерите на четирите формации в четвъртък сутринта, а поводът за нея бяха забележки на социалистите по третата част на документа, с която се определят законодателните приоритети на бъдещото мнозинство в парламента.

"Имахме забележки по законодателната програма в социалната сфера, но всичко е решено и е разположено в проектобюджета за догодина", каза Нинова след срещата. Лидерите на останалите формации пък определиха срещата като "рутинна" и за "изчистване на последните елементи" по споразумението.

Обсъждането на документа в националния съвет на БСП на практика е последното "препятствие" пред финализирането на преговорите и подписването на документа.

Преди социалистите документът беше одобрен и от ръководствата на трите партии от "Демократична България" - "Да, България!", ДСБ и "Зелено движение". Това стана в сряда вечерта.

От четвъртата формация ИТН, вече официално заявиха, че нямат забележки към текста на споразумението. "Дадохме принципното си съгласие за подписване на споразумението", каза Ива Митева.

Какво следва

Така след одобрението и от ръководния орган на БСП няма пречки документът да бъде подписан още в петък или в някой от следващите дни, след което президентът Румен Радев трябва да връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на номинирания за премиер от първата политическа сила "Продължаваме промяната" - Кирил Петков. В четвъртък той заяви в парламента, че се надява в началото на следващата седмица да има "работещо редовно правителство". Петков не изключи съставът на правителството да е готов още при получаването на мандата от президента Румен Радев, въпреки че от четирите формации се въздържат да посочват имена на бъдещи министри, като обвързаха номинациите на конкретните лица с финализирането на коалиционното споразумение.

Предвидено е документът да бъде подписан поотделно от всяка една от формациите с мандатоносителя "Продължаваме промяната".

Коалиционното споразумение е от четири части. В първата - преамбюла, са записани основните принципи и ценности, които ще спазват партньорите от четворната коалиция. Втората част съдържа подробно разписани приоритетите на новото правителство по сектори, които бяха определени по време на преговорите в 18-те експертни групи на четирите формации. В третата част са записани законодателните приоритети на мнозинството в парламента, а четвъртата е описана структурата на бъдещия кабинет, разпределението на министерствата между партньорите и начините, по които ще се вземат решенията в коалицията.

Стефан Янев е поканен за министър на отбраната

Служебният премиер Стефан Янев потвърди в парламента в четвъртък, че е получил покана да бъде министър на отбраната в новото правителство. "Искам да се запозная със споразумението, за да съм наясно какви ангажименти поемам и дали ще ги поема", каза той пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Неговото име заедно с това на служебния вътрешен министър Бойко Рашков бяха първите, за които от "Продължаваме промяната" казаха, че ще бъдат поканени в бъдещото правителство. Също в четвъртък Рашков заяви в Народното събрание, че до този момент не е получил покана, но "ако получи предложение, ще мисли внимателно".