Минеков не може да "изгони" ГЕРБ от НДК

С избора си на централа партията на Борисов е лишила културния дворец от приходи, но в рамките на закона

Велислав Минеков отива в центалата на ГЕРБ, за да връчи лично писмото си, с което призовава ГЕРБ да освободят държавния имот
Велислав Минеков отива в центалата на ГЕРБ, за да връчи лично писмото си, с което призовава ГЕРБ да освободят държавния имот
Велислав Минеков отива в центалата на ГЕРБ, за да връчи лично писмото си, с което призовава ГЕРБ да освободят държавния имот    ©  Велко Ангелов
Велислав Минеков отива в центалата на ГЕРБ, за да връчи лично писмото си, с което призовава ГЕРБ да освободят държавния имот    ©  Велко Ангелов

Противно на заглавията на редица медийни публикации от последните дни, Велислав Минеков не може да "изгони" ГЕРБ от партийната им централа в Националния дворец на културата. Това се дължи на простата причина, че министърът на културата не управлява 16-ия и 17-ия етаж на НДК, в които партията се помещава. Софийската областна управа е тази, която стопанисва въпросния имот. Дори тя обаче не може да накара ГЕРБ да се изнесе без необходимите законови основания, а такива за момента не са известни.

И писмото от днес, с което Минеков приканва лидера на партията Бойко Борисов да "предприеме действия по освобождаване" на заеманите от партията помещения, не описва такива основания. То обаче съдържа няколко други твърдения, по-внимателното разглеждане на които осветлява казуса.

"Не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредили хубав офис за партията си", пише Минеков във въпросното писмо. Става въпрос за процеса, чрез който държавата отдава помещенията под наем на ГЕРБ, след като партията печели парламентарните избори през 2009 г. и встъпва във властта.

По договорка с директора

Всъщност ГЕРБ се помещава във въпросните помещения от 2007 г. В началото техен наемодател е директорът на НДК, към онзи момент Христо Друмев. Тогава всички етажи от административната сграда все още са към културното предприятие. Самото то де факто не подлежи на контрол от страна на Министерския съвет, който е неин принципал. Всъщност към онзи момент НДК е извън рамките на правния мир.

По документи дворецът на културата се води "творческо-стопанско обединение" (ТСО), понятие останало от времето на соца. Действащото след промените законодателство не познава вид юридическо лице, наречено творческо-стопанско обединение. Няма и закон, който да урежда статута на подобни стопански субекти.

Тъй като не е търговско дружество, НДК няма фирмено дело в съда като останалите държавни предприятия. Дворецът не публикува баланси и отчети за приходите и разходите си, не прави общи съб­рания и не разпределя дивиденти. Шефовете му не обявяват търгове за обществени поръчки. Счетоводството му не подлежи на проверка от Сметната палата, тъй като в обхвата й на дейност не влизат "творческо-стопански обединения".

Отчети за приходите и разходите на НДК не постъпват дори и в принципала му. Истината за паричните потоци е известна само на Друмев. С други думи, размерът на наема, който ГЕРБ плаща в първия етап на пребиваването си в НДК, най-вероятно е договорен със самия директор спрямо личните му изисквания.

За удобството на партията

Според Закона за политическите партии държавата предоставя помещения на парламентарно представените партии. След като печели избори през 2009 г. ГЕРБ попада в тази хипотеза. Към онзи момент обаче партията вече използва държавна собственост. Именно такива са помещенията в административната сграда на НДК, които формацията около Бойко Борисов е взела под наем от Христо Друмев през 2007 г. Разликата най-вероятно е в наема, тъй като законът позволява парламентарните партии да ползват преференциални условия.

ГЕРБ все пак предявява искане държавата да й предостави същите помещения. Вместо през предоговаряне на условията обаче този процес минава през смяна на статута на въпросните помещения. Формално погледнато, държавата не може да изпълни това искане заради специфичния статут на НДК. Вместо да отхвърли искането обаче, тя впряга ресурсите си в това да смени проблемния статут. Това изисква прехвърлянето на въпросните етажи от НДК към областната управа.

Предложението за прехвърлянето е внесено от самия областен управител Данаил Кирилов, назначен от Борисов преди това, с аргумента, че "на този етап на НДК не е необходим целия имот". Росен Плевнелиев в ролята си на министър на регионалното развитие внася проекта за приемане на предложението и се изказва в подкрепата му на заседание на Министерския съвет, провело се на 23 декември 2009 г. Очаквано, министрите единодушно го одобряват. Така управляващите от ГЕРБ сами си спестяват неудобството да местят централата на партията в друга сграда.

Скъпо, но законно

През 2011 г. НДК, минус помещенията на ГЕРБ, е преструктурирано в държавно дружество и впоследствие влиза в юрисдикцията на културното министерство. Одитът на дружеството, поръчан от Минеков по-рано тази година, сочи, че то има натрупани загуби в размер на над 80 милиона лева.

В писмото си до премиера Борисов Минеков твърди, че "за да може, макар и минимално, да се предприемат мерки за стабилизиране на НДК, двата етажа (обитавани от ГЕРБ) трябва да бъдат предоставени на наемател, който ще заплаща ежемесечна наемна цена и тя ще постъпва по сметките на дружеството".

Според самия министър става въпрос за близо 6 милиона лева пропуснати ползи. След законови промени през 2019 г., свързани със спад в партийните субсидии, парламентарно представените формации не заплащат наем за помещенията, предоставени им от държавата. Според позиция на ГЕРБ от септември тази година до 2021 г. партията е плащала наем, определен с договор, сключен между нея и областната управа през 2010 г.

През 2013 г. Велислава Кръстева, която беше зам.-министър на културата и председател на УС на НДК в правителството на Пламен Орешарски, изнесе информация, според която от ГЕРБ плащали наем от 0.75 лв. на кв.м, а останалите наематели - средно по 3 лв на кв.м. Независимо от размера на средствата обаче те са отивали не в бюджета на НДК, а в този на областната управа.

Удобството на ГЕРБ в този случай със сигурност е за сметка на НДК. Това обаче не го прави незаконно и следователно само по себе си не е достатъчна причина за партията да напусне досегашната си централа.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..
  • - 1
  • + 2

  Да се изгони ГЕРБ от НДК.
  Демонстрация срещу крадократската партия в неделя следобед. Софиянци, перничани, врачани, пловдивчани - покажете, че все още имате гръбнак, кураж и достойнство!

  Нередност?
 • 2
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 5
  • + 1

  До коментар [#1] от "Da be.. da..":

  Ако ми кажеш нещо, което е откраднала тази "крадократската партия" ГЕРБ ще излезна и аз да протестирам. Ама нещо доказано, а не приказки като за чекемджета, къщи в Барселона, които минават само пред дебили и оглигофрени!

  Нередност?
 • 3
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle
  • + 4

  Браво за горе- долу честния материал. Има обаче доста премълчани неща. Първото е, че цялата тая сграда е една празна кочина. В нея няма почти хора, а тя е напълно изоставена. Двата етажа не могат да генерират милиони, от наем както лъже Минеков. И не е вярно , че дългат на НДК е 80 млн. лева. Минеков го направи за няколко месеца над 90 млн.лв. Тия два етажа, при намиране на наемател, не биха погасили дупката в НДК. В съседната офис сграда- почти всичко е заето, но тя е нова. Половината офис сгради в момента са наполовина празни. Скоро няма да се напълнят. Покана от несобственик е недействителна- по- точно нищожна. Липсва страна. НДК, и при Минеков е пълна финансова загуба. Редно е да се продаде на някой , който ще го стопанисва и ползва . Сега е като РВД, Националния Стадион и Топлофикация София- пристан за роднини на политици.

  Нередност?
Нов коментар