Напук на "Магнитски": Фирмата на Пеевски "Интръст" продаде имоти за 4.85 млн. лв.

При серията сделки от миналата седмица купувач е компaния, контролирана от ММА треньор

От началото на 47-ото Народно събрание Делян Пеевски редовно е в залата, но досега не се е изказвал от трибуната.
От началото на 47-ото Народно събрание Делян Пеевски редовно е в залата, но досега не се е изказвал от трибуната.
От началото на 47-ото Народно събрание Делян Пеевски редовно е в залата, но досега не се е изказвал от трибуната.    ©  Юлия Лазарова
От началото на 47-ото Народно събрание Делян Пеевски редовно е в залата, но досега не се е изказвал от трибуната.    ©  Юлия Лазарова

В първите си дни като депутат от 47-ото Народно събрание досега Делян Пеевски, макар и редовно присъстващ, не е проявил особена активност. За сметка на това по отношение на личните му фирмени дела има интересно раздвижване.

Прехвърлянията между пряко и косвено свързани фирми с Пеевски бяха често явление, но те логично заглъхнаха с наложените му от САЩ санкции в началото на юни. Сега обаче, след депутатската клетва, това бързо се променя. През декември фирмата на политика от ДПС "Интръст", която също е включена в списъците по Закона "Магнитски", е продала свои имоти в цялата страна за общо близо 5 млн. лв.

Пакетът е разнообразен и включва както незастроени парцели, така и апартаменти край морето и стари къщи в архитектурните резервати Ковачевица и Копривщица. Купувачът е един - компанията "Стройко 2011", в която също има промяна на собствеността и дни преди сделката с Пеевски става собственост на ММА треньора Севастиян Костов.

Какво продава Пеевски

Голямата част от имуществото на Пеевски беше прочистено още преди да му бъдат наложени санкциите. Той продаде медиите си на United Group в края на 2020 г., а много от имотите му се озоваха в "БЛ - ритейл риъл естейт", което беше прехвърлено на Деян Калинов - бивш служител на "Инса ойл". Сред тях бяха знакови владения на депутата като хотел "Берлин".

Сега явно се прави нов транш с останалото под шапката на "Интръст". А то включва доста разнообразен микс от имоти както като локации, така и като предназначения. Най-скъпата част от пакета, изглежда, е терен от 900 кв. м в Пловдив, който според заявения материален интерес при прехвърлянето е оценен на над 1 млн. лв. Според законовите разпоредби това е или цената по сделката, или данъчната оценка на имота, ако тя е по-висока. Парцелът е на ул. "Княз Церетелев" 10 в Стария град, като от повече от десет години той е разчистен.

В пакета влиза още един терен, оценен на малко над 200 хил. лв. - 9 дка в с. Самотино , в община Бяла, Варненско. То е труднодостъпно, заобиколено от гори, като до него се стига по черен път от Шкорпиловци. През 30-те до 60-те години на ХХ в. то е имало над 100 души население, но по последни данни има само двама жители. Освен това са продадени още няколко стари къщи в с. Ковачевица за сумарно над 2.1 млн. лв., както и една в гр. Копривщица за 357 хил. лв. Селекцията се допълва още от апартаменти в Слънчев бряг - три в Royal Beach Barcelo и още два в Оазис ВИП клуб. Последният е популярен с това, че е построен на самите дюни, като и в двата инвеститор е "Галакси пропърти груп" на основателите на "Винпром Пещера" (днес "ВП брандс"). И последното е търговски обект на ул. "Виделина" 2 в Пазарджик, където видно от Google Street View се помещава клуб на ДПС.

Донякъде е странно с какво този пакет е заинтригувал новия собственик, който досега не е известен като инвеститор в недвижими имоти.

Боецът купувач

"Стройко 2011" е създадена в края на 2016 г. под името "Структор 2011" и видимо през годините развива дейност. Тя веднага започва да наема служители и те обичайно са около 40-50 души, а дори за кратко в началото на 2018 г. достигат над 70. Със започването на пандемията явно фирмата е замразена и съкращава цялата си работна сила, но в края на 2020 г. се събужда и възстановява до 15-20 работника, а в последните месеци стават около 50.

През годините има няколко смени на собствеността. Дружеството е основан от Кайс Хамами, който обаче почти веднага го прехвърля на Михаил Филипов, а той в средата на 2020 г. го прехвърля на Виктор Недялков. Последната сделка е буквално дни преди покупката на имотите - в началото на декември, като нов собственик на дружеството е вписана новосъздадената "Стройко 2021".

В нея 99% са собственост на Севастиян Костов, а 1% има Виктор Недялков, който остава управител на "Стройко 2011". Костов е известен предимно като състезател, а после и като треньор по кикбокс, самбо и смесени бойни изкуства (ММА). Единственото му друго участие е в собствения му спортен клуб MMA Bully Team. До 2021 г. той, заедно със съпругата му Илияна са живели в Австралия, където също е организирал MMA клуб, но се връщат заради ковид мерките в страната, които според тях са застрашително ограничение на свободата. Историята им е описана в "Списание 8", където той е представен като "строителен инженер, мениджър на проекти, президент на австралийската федерация по MMA и федерацията по самбо за щата Куинсланд".

Затова и не могат да се открият исторически някакви връзки на Костов с ДПС или Пеевски. Не изглежда и той да е близък с най-популярното лице от средите на бойните спортове - председателя на ММА федерацията Станислав Недков - Стъки. От изявите му в социалните мрежи по-скоро темите, които, изглежда, го вълнуват, са антиваксърски - на фейсбук страницата на клуба му е анонсирано над знаме "Свобода или смърт", че "Тук се тренира без сертификат". А политически, изглежда, симпатизира по-скоро на Костадин Костадинов и "Възраждане".

Под сянката на "Магнитски"

Сами по себе си санкциите на САЩ не спират възможностите на компании, попаднали в списъците като "Интръст", да се разпореждат с имуществото си. Формално глобалният закон "Магнитски" единствено възпрепятства американски граждани и фирми да влизат във взаимоотношения със санкционираните. Българските разширени списъци, които бяха приети от служебното правителство след обявените мерки от САЩ, също са насочени само към това държавни фирми и институции да не влизат във взаимоотношения с посочените фирми и лица.

Въпреки това и частни лица обичайно са предпазливи да влизат в сделки със санкционирани фирми. Най-малкото, така поемат риска самите те да се окажат в санкционен списък като близки или съдействащи на хора като Пеевски, когото САЩ обвиняват в корупция.

Отделно под въпрос е как е станало плащането по сделката, ако е имало такова. Един от проблемите за санкционираните по "Магнитски" е, че банките ги вкарват в своите черни списъци и спират да ги обслужват и блокират средствата им. А същевременно законът забранява плащания над 10 000 лв. в брой.