Не е истина

Фалшивите новини и конспиративните теории се превърнаха в пандемия, сравнима по размер с тази от COVID-19

Докато част от абсурдните новини от последните две години имат по-скоро забавен характер, друга част от тях успяха да повлияят на решенията на милиони хора и поставиха разделителни линии в обществото, които ще останат за дълго.
Докато част от абсурдните новини от последните две години имат по-скоро забавен характер, друга част от тях успяха да повлияят на решенията на милиони хора и поставиха разделителни линии в обществото, които ще останат за дълго.    ©  Shutterstock
Докато част от абсурдните новини от последните две години имат по-скоро забавен характер, друга част от тях успяха да повлияят на решенията на милиони хора и поставиха разделителни линии в обществото, които ще останат за дълго.
Докато част от абсурдните новини от последните две години имат по-скоро забавен характер, друга част от тях успяха да повлияят на решенията на милиони хора и поставиха разделителни линии в обществото, които ще останат за дълго.    ©  Shutterstock

COVID-19 направи немислимото. Приземи самолетите, изпразни офисите и успя да навре съвременния човек на безопасно място под юргана и пред Zoom. Докато вирусът върлуваше навън, друга една не по-малко страшна епидемия се разрази повсеместно - тази на фалшивите новини.

За отрицателно време човекът от XXI век въпреки столетия еволюция, съвременно образование и гигабайтите достъпна информация повярва, че 5G технологиите могат да разпространяват болести, ДНК-то може да се променя с помощта на ваксина, а Владимир Путин е пуснал лъвовете по улиците на Русия, за да насърчи социалната дистанция.

Пандемичният фолклор роди новини като тази, че британското правителство се готви да пече гигантска лазаня на Уембли, превръщайки стадиона в мащабна фурна с реотани, докато хората си стоят заключени вкъщи. Крайната цел на кулинарния проект беше напълно благородна - разнасяне на лазаня по домовете с дронове, за да се спаси населението от глад по време на карантината. Лазанята беше последвана от печенето на гигантско чесново хлебче в тунела под Ла Манша и салата в Колизеума.

Докато част от абсурдните новини от последните две години имат по-скоро забавен характер, друга част от тях успяха да повлияят на решенията на милиони хора по време на пандемията и поставиха разделителни линии в обществото, които ще останат за дълго.

Затова и списъкът с нещата, в които повярвахме в една или друга степен, си заслужава да се помни и да остане за поколенията.

Как ни дойде до главата

Първата вълна на съвременната ковид митология беше посветена на генезиса на вируса. Теориите за появата му се мятаха между китайските лаборатории, изпуснали го по погрешка, през това, че е биологично оръжие, до американската армия, която е внесла заразата в Китай. Теорията, която обаче направи останалите да изглеждат просто банални, гласи, че COVID-19 всъщност идва от Космоса. И по-специално посредством горящ метеор в небето над Китай през октомври 2019 г.

Заразата даде нови сили и на кемтрейлс теорията - т.нар. химически линии, които оставят самолетите в небето, обгазявайки по въздух населението по заръка на световния елит с цел намаляване на човешката популация и разбира се - контрол. Така на Reuters се наложи да опровергава информацията, че Полша, Норвегия и Швеция не съдят Световната здравна организация за това, че пръска от самолети коронавирус над Европа.

В жертва на конспиративните теории паднаха и десетки кули за 5G в Стария континент. Борбата с телеком съоръженията беше най-ожесточена, включително и посредством палежи, във Великобритания заради убеждението, че 5G мрежите играят роля в разпространението на заразата. Учени трябваше да се намесват с обясненията, че разпространението на вируса от 5G мрежите е "пълна глупост" и "биологично невъзможно", а представители на телекомите апелираха, социалните медии да изпълняват по-отговорно ангажиментите си за борба с разпространението на фалшиви новини.

На едно по-микрониво личността, която понесе най-голяма персонална отговорност за появата на ковид безспорно е Бил Гейтс, който успя да изпревари дори Грета Тунберг по омраза. Създателят на Microsoft си извоюва челно място в класацията на злодеите, след като в първите дни след избухването на епидемията в интернет стана популярно видео от платформата TED Talks от 2015 г., в което Гейтс говори, че следващата голяма заплаха за човечеството няма да е ядреното оръжие, а вирусите и епидемиите, за които не сме подготвени.

Не липсваха и теории, обвързващи появата на COVID-19 с изборите в САЩ и как би помогнал на един или друг кандидат крахът на Wall Street и на икономиката, като в дъното на всичко е дълбоката държава.

С молитва и дезинфектант

Последва вълната на теориите кои нации и общества ще пребъдат във времето като по-устойчиви и адаптивни към заразата. Родените на територията на бившия източен блок за първи път се почувстваха от по-добрата част на света след новината, че държавите без имунизации с БЦЖ ваксината дават повече жертви. Уви, последващите вълни удариха най-сериозно точно тази част от света.

Въпреки качествата на редица алкохолни напитки за превенция като водката и ракията, в САЩ нещата отидоха още по-далеч, като тогавашният президент Доналд Тръмп апелира да се намери начин за поглъщане или инжектиране на дезинфектанти, тъй като те убиват доста бързо вируса.

С наближаването на великденските празници пък стана ясно, че по време на литургии в църквата заразата няма как да бъде предадена, дори при причестяване от една и съща чаша. Това беше категорично заявено от представители на църквата през пролетта на 2020 г. А вярващите бяха призовани да не се страхуват, тъй като там, където е божията благодат, изгарят всички микроби.

Откроиха се и определени държави, заобиколени от ковид като Беларус и Танзания. Появиха се концепции, че вирусът всъщност не е вирус, а се причинява от нано-частица. Най-много поддръжници обаче имаше теорията, че вирусът всъщност изобщо не съществува и на практика е пълна измама, като държавите и медиите лъжат за броя заразени, за броя починали, за чувалите, за скафандрите и изобщо за всичко.

Ако не ни убие вирусът,ще ни убие ваксината

Докато някои чакаха ваксината срещу COVID-19 като избавление, други я обявиха за далеч по-страшна от самата болест. Ваксините винаги са предизвиквали много страхове. Създателят на инжекцията срещу едрата шарка Едуард Дженър през XVIII век е трябвало да се сблъска челно с убеждението на хората, че след ваксинацията ще се появят бебета полукрави с рога и копита заради кравешкия елемент в основата на ваксината, която създава.

Няколко века по-късно съвременният човек вече не се хваща на измислици за полукравите, но трябваше да се изправи срещу страха от микрочиповете, които ще се вкарат в тялото на всички подложили се на ваксинация с цел повсеместен контрол на човечеството. Както и че инжекцията ще ни направи магнитни. Не закъсняха и видеата с лъжици, монети и дори магнити от туристически обекти залепени на ръцете и други части от тялото, като доказателство за едно случило се чипиране.

В конспиративните сайтове скорост набра и т.нар. магнетофакция - агресивен метод за генна терапия с парамагнитни наночастици SPION, водещ до образуване на нано-интерфейс в човешкия организъм за дистанционен контрол, посредством 5G и суперкомпютрите, и свързването на хората с глобалното интернет пространство, като в конспиративните сайтове свързват всичко това с понятието Internet of Bodies.

Социалните мрежи трябваше да маркират огромно количество материали разпространяващи съдържанието, че ваксините променят ДНК-то, причиняват стерилитет, рак, аутизъм и куп други болести, а тези ваксинирани с AstraZeneca имат шанса да се превърнат и в маймуни.

Не може да е просто

Хората всъщност винаги са били податливи на конспиративни теории. Обичайните обяснения на психолозите за това явление поставят в дъното на нещата няколко основни човешки нужди: за разбиране на случващото се, запазването на контрола над ситуацията, нуждата за принадлежност към дадена група и да се чувстваме значими.

Такива теории често се появяват след значими или плашещи моменти от историята като кацането на Луната, атаките на 11 септември или убийството на президента Джон Ф. Кенеди, когато на мнозина беше трудно да приемат, че самотен, луд стрелец може да убие президента. Или огромните конспирации с участието на ЦРУ и мафията всъщност са по-лесни за смилане от баналните обяснения.

"Теориите на конспирацията често помагат на хората да обяснят сложни, бурни събития, когато истината може да е твърде обезпокоителна, за да бъде приета", смята Хелън Лий Буйг, основател и президент на базираната в Париж Reboot Foundation, която изследва и насърчава критичното мислене в ерата на интернет.

"Хората се нуждаят от големи обяснения за големи проблеми, за големи световни събития", каза Джон Кук, когнитивен учен и експерт по теория на конспирацията в австралийския Monash University. "Случайни обяснения - като прилепи и пазари за сурово месо - са просто психологически незадоволителни", казва той цитиран от Associated Press.

Към човешката нужда от по-дълбоки смислени обяснения се прибавя и подкопаното доверие в науката, институциите и традиционните източници на новини. Както и социалните мрежи и по-лесното от всякога разпространение на конспиративните теории в глобален мащаб.

Едно е сигурно - политиците, медиите и учените в голяма степен се провалиха в комуникацията си с обществото през тези две години. Сега наред са писателите антиутописти, сценаристите и режисьорите да направят своя прочит на нещата, като ще им се наложи да са доста креативни, ако искат да надминат реалността. Защото това, което се случи, направо не е истина.

Още от Капитал

Подкаст: Война на хоризонта

Подкаст: Война на хоризонта