Най-четените статии за политика и икономика в "Капитал" през 2021-а

Избори, Илчовски, коронавирус, соларни панели и еко-стикери - това вълнуваше най-много читателите през годината

Каква беше годината през погледа на читателите на "Капитал"
Каква беше годината през погледа на читателите на "Капитал"
Каква беше годината през погледа на читателите на "Капитал"
Каква беше годината през погледа на читателите на "Капитал"

Необикновена. Това е най-краткото описание на отминаващата 2021 г. През изминалите 12 месеца България преживя немислими допреди това събития като пет пъти избори - три парламентарни и два тура на президентски, разкрития за злоупотреби по време на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, осеммесечно управление от служебно правителство, две изключително тежки вълни на коронавируса въпреки наличието на ваксини и т.н. Това са и най-четените теми в секцията "Политика и икономика" на "Капитал".

На този фон обаче се случи още националното преброяване, бяха наложени безпрецедентните санкции по "Магнитски", започна енергийната криза и много други неща. Точно по тази причина класацията няма да включва само 10-те най-четени текста, а топ 30 и ще са групирани по теми.

Най-четените бизнес текстове на "Капитал" може да видите тук.

Избори, избори и пак избори

Безспорните фаворити тази година са трите парламентарни вота, като най-голямо внимание е привлякло отразяването на този от 11 юли. Това може да се обясни с факта, че за първи път от 12 години насам ГЕРБ не бяха първа политическа сила, след като партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", ги измести.

Второто място отива при вота от 14 ноември, който "Продължаваме промяната" спечели напук на всички социологически прогнози.

А на трета позиция са изборите от 4 април, след които Бойко Борисов поиска експертен кабинет до декември, а ВМРО остана извън парламента.

В топ 20 на най-четените статии има още четири, които са свързани с гласуването през тази година. Те са:

Кой кой е в партията на Слави

Това е 4-ият най-четен текст на "Капитал" за изминалата 2021 г. Още в първите дни на март, цял месец преди вота на 4 април, въпросът кои ще са депутатите от партията на Слави Трифонов стана изключително актуален. Това беше очаквано, тъй като "Има такъв народ" се явяваше за първи път на избори, имаше очакване за добър резултат и надежди дори да бъде част от управлението на страната.

Балотажът на президентските избори, когато Румен Радев бе преизбран с над 66% от гласовете, но при рекордно ниска активност.

Анализът на резултатите от вота на 4 април, след който се получи уравнение с 6 (не)известни в парламента.

Как да гласуваме - наръчник за ориентиране в политическата обстановка и обяснения за машинния вот.

Последните прогнози на социолозите дни преди първите избори през април, когато все още имаше много неизвестни коя партия как ще се представи.

Пандемията още е тук

Макар да имаше очакване, че през тази година коронавирусът ще си отиде с навлизането на ваксините, реалността се оказа друга. За България 2021 г. се оказа още по-тежка, а разделението в обществото по тази тема стана още по-голямо.

Най-четената публикация по тази тема е Списък на всички места, за които ще се изисква зелен сертификат. А причината е, че от нула часа на 21 октомври бе въведено изискването за представяне на документ за ваксинация при влизане в закрити обществени места.

На следващо място е Ваксините срещу COVID-19: най-важните въпроси и отговори. Текстът от февруари разказва за основните факти, които се знаеха по онова време за одобрените препарати за имунизация.

Друга тема за ваксинацията - Кой (и защо) се страхува от ваксината срещу COVID-19, също се нарежда в топ 30.

В класацията е влязъл и един текст от ноември 2020 г. - Коронавирус, карантина, болнични, работа от вкъщи - какви са правата ни. Негов автор е гл. ас. д-р Цвета Попова от катедра "Трудово и осигурително право" в Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски".

На една позиция извън най-четените 30 текста в секцията "Политика и икономика" е статията за Големите надежди за ивермектина. Тя е от януари и разказва за еуфорията по онова време около един предимно ветеринарен продукт, който лекари и пациенти започнаха да ползват за профилактика и лечение на ранните фази на ковид.

Илчовски, пилета и рекет

Неизвестният за широката публика доскоро Светослав Илчовски остави доста сериозна следа в политическия живот през тази година и очаквано е третата най-четена тема в "Капитал". Зърнопроизводителят от Северна България говори на 5 май пред парламентарната комисия за ревизия на кабинета "Борисов 3" за това как му е оказван натиск и какви схеми за корупция има в сектора, включвайки имената на премиера в оставка Бойко Борисов, кюлчетата със злато в нощното му шкафче, жената, която е правила скандалните снимки от спалнята му, както и заплахи от страна на регионалния министър в оставка Петя Аврамова, натиск от прокуратурата и т.н.

Два дни по-късно - на 7 май (последния ден за 45-ия парламент), Илчовски пак говори пред комисията по ревизия, като там беше и основният герой в разказа му - собственикът на фирма "Градус" Иван Ангелов. Това стана повод за статията: Пилета, фурми, карти и подкрепа: отношенията между "Градус" и Бойко Борисов.

В интервю за "Капитал", което е 8-ият най-четен текст за годината, Илчовски казва: Тези ни крадат безмилостно.

Историята всъщност започва още през 2012 г. Илчовски, който е един от най-големите зърнопроизводители и земевладелци в България, се оплаква, че тогавашният депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов го изнудва - иска му пари и земя, а в замяна му обещава сигурност и спокойствие.

И още

Митничари на лов за соларен ток

Извън горните три теми на 5-о място в своеобразната класация се нарежда един съвсем практичен казус - необходимостта от регистрация на данъчен склад при поставянето на соларни панели на покрива. Това изискване важи дори когато енергията ще се ползва на място и няма да се продава на пазара или да се връща в мрежата. Историята беше разказана пред "Капитал" от ръководството на "Технополис" и "Практикер", които са изградили фотоволтаични централи върху покривите на магазините. А като цяло това показва все по-нарастващия интерес към инсталациите за собствено производство на ток.

Максималният осигурителен праг се вдига с поне 450 лв., минималната заплата става 700 лв.

Сред най-популярните текстове на годината е и един от последния месец - този за преговорите между четирите партии в новата коалиция по въпросите за държавните финанси. Заявките са ясни, сега остава да видим и изпълнението им.

Новите екостикери за годишните технически прегледи: фиаско за повече пари

Въведената тази година реформа в техническите прегледи на колите се оказа един от най-големите провали. Без значение дали автомобилът е с катализатор, на метан или газ - категорията се определя от ЕВРО стандарта, а чиповете просто се доплащат.

Кога магистрала "Хемус" ще стигне до Плевен

Още преди скандалът с авансите на "Автомагистрали", за който "Капитал" писа още през януари, да избухне в масово в публичното пространство, беше ясно, че магистрала "Хемус" няма да се случи така, както обещаваше Бойко Борисов.

Тъща на първа линия и какво още се случва в Александровска болница

Покрай разкритията на служебното правителство за злоупотребите по времето на ГЕРБ лекарите в една от най-големите държавни болници се разделиха в конфликт, от който се разбират неприятни подробности за управлението ѝ.