"Магнитски" нямал значение ли?

Разследването на Атанас Чобанов и предупреждението от чуждо правителство за заплаха срещу него отново поставят въпроса какво и за кого работят българските служби за сигурност

Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов след разпита им в столичното следствие за публикуваните в сайта "Биволъ" записи от ''Яневагейт'' през 2016 г.
Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов след разпита им в столичното следствие за публикуваните в сайта "Биволъ" записи от ''Яневагейт'' през 2016 г.
Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов след разпита им в столичното следствие за публикуваните в сайта "Биволъ" записи от ''Яневагейт'' през 2016 г.    ©  Юлия Лазарова
Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов след разпита им в столичното следствие за публикуваните в сайта "Биволъ" записи от ''Яневагейт'' през 2016 г.    ©  Юлия Лазарова

В края на миналата седмица сайтът "Бюро за разследващи репортажи и данни (БРРД)" публикува разследване, озаглавено "Лобистът Тони Подеста обслужва бизнеси, свързвани с Пеевски". Два дни по-късно авторът и редактор на сайта Атанас Чобанов съобщи, че е бил предупреден от западни партньорски служби за заплаха от покушение срещу него. Самият Чобанов свърза заплахата именно с това разследване.

"Получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111-о място по медийна свобода", коментира Чобанов пред EURACTIV - България.

В публикацията се твърди, че Антъни Подеста, свързван с Демократическата партия на САЩ, е подписал лобистки договори за над 2 млн. долара с български компании, чиито собственици имат досег с интересите на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски. Проверката на БРРД е показала още, че някои от тези договори не са декларирани в съответствие с изискванията на американския Закон за чуждестранните агенти (FARA).

Публикацията припомня и важни детайли за хората, чиито връзки разследването проследява. Антъни (Тони) Подеста в миналото е лобирал за сваления с "оранжевата революция" украински президент Виктор Янукович и също е пропуснал да декларира този факт по информация на New York Times. Сред клиентите му са египетския диктатор Хосни Мубарак, бирманската хунта и саудитски официални лица.

През 2017 г. срещу лобистката фирма на Тони Подеста е имало федерално разследване за нарушаване на правилата за деклариране на лобистка дейност по закона FARA. След кратък период на "замразяване" той се връща в лобисткия бизнес с многомилионни договори с китайската Huawei и с български фирми, съобщава също New York Times.

Колегата Мондешки

През ноември м.г. Тони Подеста регистрира официално консултантски бизнес в България заедно с адвокат Момчил Мондешки - чрез дружеството "Подеста и Мондешки" ООД, разкрива публикацията на БРРД.

Името на вписания в старозагорската колегия адвокат, осъждан за документални престъпления, се завъртя в края на 2013 г., когато в СГС се състоя сблъсъкът между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски. Мондешки стана национално известен в т.нар. "Яневагейт" - когато сайтът "Биволъ" публикува записани разговори между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, съдията от същия съд Румяна Ченалова и адвоката. Освен корупционните практики в СГС от записите стана ясно, че Мондешки е близък с Делян Пеевски. Изтеклата информация доведе до оставката на Янева и отстраняването на Ченалова, но не така се развиха нещата около адвоката от Троян.

Досъдебно производство срещу Момчил Мондешки беше прекратено тихомълком, а кариерата му продължи стремително покрай краха на КТБ, в който наблюдаващият разследването тогава, а сега главен прокурор Иван Гешев не откри никаква връзка с депутата от ДПС. След обявяване на банката в несъстоятелност за нейни синдици бяха посочени две много близки до Мондешки лица, включително личната му счетоводителка. Свързаният с Мондешки ловешки адвокат Матей Матев пък беше избран от синдиците да ги представлява по десетки дела, сред които и свързаното с интересите на Пеевски дело за "Дунарит". Впоследствие Матев оглави Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който е основната институция, водеща несъстоятелността на КТБ.

Услуги за бизнеса на Георги Самуилов

На 13 юли 2021 г. Подеста е подписал договор с българската фирма "Протос енерджи" за "насърчаване на интересите на компанията с всички съответни служители на правителството на САЩ в Белия дом, Съвета за национална сигурност, Министерството на енергетиката, ръководството на Конгреса на Камарата на представителите и Сената и енергийните комисии както на Камарата, така и на Сената", съобщава публикацията в БРРД. Собственикът на "Протос енерджи" Георги Самуилов, известен повече с компанията си "ИНСА ойл", е обяснил пред сайта, че има интерес към пазара на втечнен природен газ в САЩ.

Подеста е декларирал тази лобистка дейност в базата данни на Сената на САЩ, където се появява и "ИНСА ойл". Споразумението за лобиране включва и Министерството на енергетиката на правителството на САЩ, но в базата данни за лобистките договори по Закона за регистрация на чуждестранните агенти няма информация за двете компании. А законът изисква лобистката дейност да се заяви, преди да е започнала.

Миналата година свързаната с Георги Самуилов компания "Джи Ес формула" купи дългогодишната "централа" на Пеевски - хотел "Берлин", терена на бившата софийска фабрика на "Булгартабак" и други известни имоти на депутата от ДПС.

В началото на 2018 г. "ИНСА ойл" финансира лихтенщайнска офшорка за покупката на 67.65% от Общинска банка, като сделката стана с впечатляваща бързина и с безрезервната подкрепа от всички ресорни институции.

Недеклариран договор с "Хидрострой"

Вторият лобистки договор на Тони Подеста на стойност 1.2 млн. долара, разкрит в разследването на БРРД, е с "Хидрострой" АД, собственост на Велико Желев. За него обаче липсват записи и в базата данни на лобистите на Сената на САЩ, и в тази по закона FARA.

"Хидрострой" е една от най-печелившите от обществените поръчки при управлението на Борисов строителни фирми. През 2016 г. тя придоби свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98".

В един от епизодите в скандалната сага с източените милиони за магистрала "Хемус", към които прокуратурата не проявява интерес, вътрешният министър Бойко Рашков заяви, пред bTV през октомври, че бизнесмен е изпратил 21 млн. лв. в OAE. "Мога да кажа, че този човек е "велик" и "жилав", каза тогава той.

И търговец на оръжие

Според публикацията в БРРД американският лобист Подеста има договор от миналата година и с българския търговец на оръжие Кирил Кленовски - за услуги около сделка за оръжие със Саудитска Арабия. Разследването припомня връзката в миналото на Кленовски с групировката ВИС и посочва, че неговата фирма "Уотър стоун" е сегашният наемател на луксозния апартамент с бронирани стъкла над столичната сладкарница "Кристал", който беше собственост на ексбанкера на КТБ Цветан Василев, а сега на финансиста Емил Хърсев. Миналата година покрай скандала с раздадените с изгодни лихви и неясно обезпечение десетки милиони кредити от държавната ББР на свързани с Пеевски и Румен Гайтански-Вълка шепа фирми Хърсев защити действията на банката, като заяви, че парите в ББР не били от данъкоплатците, а от финансовите пазари.

Ефектът "Магнитски"

Посочените в разследването дати и срокове на договорите с американския лобист показват, че те са сключени, след като финансовото министерство на САЩ обяви санкциите си по глобалния закон "Магнитски" срещу трима български граждани - Делян Пеевски, който отново е депутат от ДПС, укриващия се в Дубай ексхазартен бос Васил Божков и заемалия различни ключови длъжности в държавните институции Илко Желязков, наричан "лейтенантът на Пеевски" в държавното управление.

Като мотив за санкциите беше посочено участие в мащабна корупция. От тримата само Божков е обект на внимание от българските власти - с повдигнатите от прокуратурата многобройни обвинения, от които обаче досега няма никакъв резултат.

За Пеевски държавните органи така и не успяват да установят нищо, от прокуратурата дори изпратиха до американските власти искане да й предоставят конкретна информация за случаите на корупция, станали повод за санкциите. На свой ред ключови фигури на ДПС проведоха кампания в медиите, която трябваше да омаловажи американските санкции и да убеди публиката, че на територията на България и ЕС те нямат никакво значение.

Това, разбира се, не е вярно, а както става ясно и от разследването на БРРД, на втори план кипи активна лобистка дейност за изпирането на бизнесите, които миналата година Пеевски ударно "разпродаде", както и тези, с които е свързван, макар и неофициално.

Публикацията припомня, че още през 2017 г. фирмата на адвоката на Пеевски Александър Ангелов "Авиора консулт" наема щатската лобистка фирма BGR Government Affairs в полза на депутата от ДПС. А след проблемите на лобистката фирма на Тони Подеста с американското правосъдие някои от най-видните му кадри преминават на работа именно в BGR.

Проблемът с тези усилия е, че разследвания като това на БРРД могат да станат повод за нови действия на американските власти срещу Тони Подеста - заради недекларираните му лобистки договори с български фирми, и то в полза на лице, санкционирано именно от глобалния закон "Магнитски" на САЩ. Така може да се обясни и степента на изнервяне, довела до прихванатото от чужда служба намерение за саморазправа с автора на разследването Атанас Чобанов.

Пеевски пита ДАНС

Това не е първият случай, в който партньорски западни служби уведомяват по дипломатически път заплашени от покушение лица, без да съобщават информацията на съответните български служби. Обяснението е само едно - липса на доверие и съмнение, че информацията може да изтече към организаторите на саморазправата.

Казусът с Атанас Чобанов и реакциите, които предизвика, отново поставят въпроса какво и за кого работи Държавната агенция за национална сигурност ДАНС. Бегъл поглед върху най-нашумелите в последните години скандали би показал нулев резултат от дейността й. Включително по актуалната афера с парите за "Хемус", ако е вярно твърдението, че банката, от която милионите са теглени с чували, е изпълнила добросъвестно задължението си да уведоми службата, както изисква законът.

Атанас Чобанов, който заяви, че след предупреждението от представител на чуждото правителство е уведомил веднага българските служби, поясни пред "Капитал", че е уведомил именно ДАНС. И, както може да се очаква, не е получил никакъв отговор.

По-интересното е, че депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски са сезирали именно ДАНС с искане да бъдат проверени думите на Чобанов. Преди няколко дни същата тройка от ДПС сезираха службата с искане за проверка и на раздадените "златни паспорти" на чуждестранни лица - изрично упоменати в мотивите за санкциите на САЩ срещу Пеевски.

Практиката е показала, че на искания като тези институциите по правило не могат да устоят. А отговорът, който ще бъде даден, най-вероятно ще отговори и на въпроса защо България не е желана в Шенген.

Междувременно Атанас Чобанов написа в понеделник във фейсбук: "Софийската районна прокуратура се самосезирала за заплахите срещу мен и ще извърши проверка. При чудодейното случайно разпределение преписката се е паднала на прокурор Иво Боев, за когото се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите миналата година. За "награда" е станал част от т. нар. спецекип в СРП.

Тъй като съм призован да дам сведения, ще го направя най-любезно, но ще бъда лаконичен.

Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби".