Фандъкова иска друг да плати сметките на София

Как най-богатите градове се оказаха без пари и искат помощ от държавата

   ©  Цветелина Белутова

Най-богатата община, получила най-много средства от еврофондовете и щедро спонсорирана от държавата, особено през последното десетилетие, го е закъсала за пари. Или поне така представят нещата градските управници. Онзи ден съветниците от ГЕРБ и ВМРО Зафир Зарков и Карлос Контрера обявиха, че през тази година държавата е длъжна да отпусне на София 178 млн. лв. (колкото е целия годишен бюджет на Русе) за градския й транспорт, както и да осигури още 50 млн. лв. (колкото е бюджетът на Видин) за покриване на загуби през 2021 г. Иначе автобусите, тролеите, трамваите и метрото щели да минават още по-нарядко и едва ли не да спрат.

Щом София го е закъсала толкова, какво да кажат в Ловеч, Благоевград или Ямбол? От такива градове не са се чули подобни заплахи. Но столичният кмет Йорданка Фандъкова вече организира колегите си съпартийци от Варна, Пловдив и Бургас да излязат с обща позиция, че държавата трябва да им отпусне допълнителни средства заради повишените разходи за улично осветление и градски транспорт. Цените на електроенергията и природния газ наистина са рекордно високи, но общинските дружества наравно с всички останали фирми получават компенсации за това. И щом по-бедните общини се справят, макар и трудно, няма причина най-богатите да не могат.

Зад исканията на кметовете по-скоро прозират политически мотиви. Кметовете на София, Варна и Бургас са членове на тясното ръководство на ГЕРБ, пловдивският също е избран от партията. При управлението на Борисов те получаваха огромни чекове - например през 2020 г. София бе зарадвана със 135 млн. лв. за детски градини (каквито все още липсват) и още стотици милиони за покриване на дълговете на столичната топлофикация. През последните години над 130 млн. лв. получи Варна - само за "Дупката" на Георги Гергов и ремонта на бул. "Васил Левски". Бургас - над 100 млн. лв. за строителната сага със строежа на спортната зала и други проекти, а Пловдив - 37 млн. лв. за ремонт на училища. Преди да бъдат давани още пари, е добре да се знае как са харчени тези.