Крехко разведряване със Северна Македония

Въпросът е дали премиерът Кирил Петков ще има сили, подкрепа и време за истински пробив

Двама нови премиери опитват нов подход
Двама нови премиери опитват нов подход
Двама нови премиери опитват нов подход    ©  Министерски съвет
Двама нови премиери опитват нов подход    ©  Министерски съвет

Ако нещо в българската външна политика има спешна нужда от рестарт, това са отношенията със Северна Македония. Точно това се опитаха да направят двамата премиери Кирил Петков (на поста от декември) и Димитър Ковачевски (от неделя) при срещата си в Скопие във вторник.

Демонстрираните добронамереност и оптимизъм от двете страни са хубаво начало и след визитата на Петков разведряването на атмосферата е факт. Факт обаче остават и спорните въпроси, по които скорошен напредък не изглежда вероятен. Което прави трудно даването на срок за вдигане на българското вето върху започването на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония (а заедно с нея и на Албания). Но София и Скопие ще си говорят и по други теми, без да оставят това да спъва всичко останало.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател
  • - 1
  • + 1

  Гладна кокошка просо сънува. (народна пословица)

  Все пак продължавайте да пишете и агитирате за вашата Македония и да плюете по българската позиция - така са наредили Началниците ви.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  До коментар [#1] от "Читател":

  Всъщност този текст е отчет на командировката на авторката пред Ам за БГ.
  Сигурен съм, че във ФБ има лайк: Херо М харесва това...


  Иначе нямам идея какво разведряване съзря командированата!
  Скопие просто изпрати в ООН преразказ на онзи член от конституцията йси, която вкара вследствие на гръцкия натиск, че БЮРМ няма териториални претенции към съседите си. Нищо повече!

  В отговор харвардецът Киро клекна и призна македонистката конструкция, че българи-фашисти са окупирали Македония през 1941-1944 г. Всъщност, за да съм коректен, това там тогава не се е наричало Македония, а Вардарска Бановина. Македония наричат тоя край единствено българите.

  Кировото твърдение не отговаря на фактическата ситуация, и хвърля голямо съмнение що за питомници бълва Харвардския ПУЦ, защото:

  1. След преврата от 1934 г до преврата от 1944 г. политическите партии в БГ са забранени. Т.е. в царството няма субект на фашистките идеи. В НС и в правителствата участват личности в лично качество;
  2. Фактът, че БГ е съюзник на Оста Рим-Берлин-Токио не е достатъчно условие за наличието на държавна фашистка идеология. Испания, например, не е члан на Оста, но господстващата идеология в държавата е фашистката;
  3. България поема администрирането и осигуряването на реда в отнети от Ньойския договор 1919 г от Югославия и Гърция български земи. Когато това са случва, и кралстко Югославия, и кралство Гърция са престанали да съществуват като самостоятелни държави, защото са победени държави и правителствата им са разтурени/емигрират и територията им е окупирана от Райха. В противен случай българското завземане на териториите им би се възприемало като агресия и Белград, и Атина биха обявили война на царството. А не са обявили по простата причина, че вече не са съществували като държави;

  И защо единствено в БЮРМ-ските учебници промиват мозъчетата на БЮРМ-анчетата с "български фашистки окупатори", а в гръцките учебници няма и дума за такива? А, Киро?

  Исторически от след Първата война социалният и икономически вектор на Югославските републики е юг-север. Едната причина е, че БГ е враг в две войни, и другата е, че Солун и Дунав са близки и естествени транспортни коридори към Европа и света.

  Напъването на Киро да промотира посоката запад-изток е нелогично, защото, ако към него имаше някакъв интерес, то нямаша де стои неразработено 100 години.

  За детинщината с авиолинията няма смисъл да се говори.

  Но трябва дебело да се подчертае, че Киро е първият български държавен ръководител след предаването от комунистите на костите на Гоци Делчев на Югославия, който при посещение в БЮРМ не се покланя на гроба му.

  Всъщост това е запомнящото се от воаяжа му.

  Нередност?
Нов коментар