Борисов и ГЕРБ излязоха с променена позиция за НАТО в Черно море

Бившите управляващи поискаха извънредно заседание на парламента за кризата с Украйна, премиерът Кирил Петков свиква във вторник Съвета по сигурността

Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Седмица след като кризата в отношенията между Русия и НАТО ескалира заради ситуацията около Украйна и намерението на алианса да засили военното си присъствие в Източна Европа, опозицията от ГЕРБ поиска парламентът да се свика на извънредно заседание, на което да бъдат изслушани премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска и военният Стефан Янев.

Искането беше обявено на извънреден брифинг в понеделник от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че по темата "Украйна" има "крещящо мълчание" от страна на управляващите, а за намеренията на партньорите ни от алианса "се информираме главно от международната преса". "Логичен е въпросът, когато НАТО е в пълна бойна готовност, в какво състояние е българската армия", запита Борисов. И добави: "Ние в момента не знаем можем ли да осъмнем в състояние на война и какво се случва - въвлечени ли сме или не."

Бившият премиер запита и дали е давано разрешение за съюзническа бойна техника на българска територия. Той отправи критика към външния министър, че на провеждащия се в понеделник Съвет на министрите на външните работи на ЕС, който ще обсъжда ситуацията с Украйна, България е представена от заместник-министър. "До този момент сме чули три изявления - на министър-председателя Петков, на външния министър - остро изказване, и на военния - уклончиво. А коментарите на коалицията са, че това са лични мнения", каза още Борисов.

"Еволюцията" на Борисов за НАТО

Миналия петък депутатите от ГЕРБ излязоха с декларация в парламента, а повод за реакцията им беше изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че Русия очаква "силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния". В нея се казваше: "Стремежът на Русия е да отслаби НАТО и де факто да елиминира ефективното членство в алианса на цяла Източна Европа."

"Подобни провокации правят още по-наложително Руската федерация да преосмисли сигналите на агресивност, които излъчва към околния свят, и да приеме призивите на всички страни от алианса за деескалация и за въздържане от политика на "дрънкане на оръжие", се казваше още в декларацията, прочетена от зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. В нея се подчертава също руското искане НАТО да спре своето по-нататъшно разширяване, "практически лишавайки от право на избор суверенни държави като Украйна и Грузия, да избират самостоятелно в какви съюзи да членуват". Депутатите от бившата управляваща партия поискаха от президента Румен Радев да свика заседание на КСНС. И настояват "правителството да потърси и извоюва ясни послания от страна на съюзниците ни, че в момент на преки заплахи и закани към страната ни, НАТО стои зад ценностите и ангажиментите си към България".

От изявленията на Борисов и партията му се вижда, че след излизането си от властта бившите управляващи са претърпели видима еволюция в позициите си. Преди пет години в качеството си на премиер Борисов отхвърли предложението на Румъния за натовски фронт срещу Русия в Черно море (посочените в декларцията Украйна и Грузия също са черноморски държави) чрез създаването на общ флот между България, Румъния и Турция. "Казах на румънските колеги вече два пъти - аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, мир и любов, а не по курортите ми да се разхождат военни фрегати назад и напред. Такъв зор и толкова инвестиции направиха и частният капитал, и България в тези курорти. Ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират по тази тема - ще имат проблем с мен. Ще ги пратя на корабите да воюват те", каза тогава Борисов.

Ще има ли извънредно заседание на парламента

Искането на ГЕРБ за свикване на извънредно заседание на парламента вече е внесено в Народното събрание, като от формацията настояват освен премиера и министрите на външните работи и на отбраната да бъдат изслушани и шефовете на ДАНС и разузнаването.

Според правилника за работата на парламента председателят Никола Минчев има 7-дневен срок да го насрочи. От "Продължаваме промяната" заявиха за "Капитал", че на този етап все още няма решение кога депутатите да се съберат извънредно.

Малко след извънредния брифинг на ГЕРБ от правителствената информационна служба съобщиха, че премиерът Кирил Петков свиква във вторник заседание на Съвета по сигурността. А по-късно вечерта от пресцентъра на парламента съобщиха, че председателят на парламента Никола Минчев свиква депутатите на извънредно заседание в сряда, което ще започне малко след редовното заседнаие в 15.30 часа. На него ще бъдат изслушани премиерът Кирил Петков, министрите на външните работи и на отбраната Теодора Генчовска и Стефан Янев, както и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване.