Привърженици на Путин крещяха пред камерите на Шипка

Премиерът Кирил Петков и председателят на НС Никола Минчев бяха почти заглушени от прокремълската агитка на площадката под върха, където руските знамена бяха наравно с българските

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов    ©  Лили Тоушек
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов    ©  Лили Тоушек
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Националният празник Трети март очаквано се превърна в пореден лакмус за разделението в българското общество. Докато в социалните мрежи текат призиви за бойкотирането на тазгодишните тържества за официалния национален празник на страната заради руската агресия в Украйна, на Шипка симпатизанти на Русия и на прокремълската партия "Възраждане" освиркаха премиера Кирил Петков и председателя на Народното събрание Никола Минчев с призиви "Предатели!", "Оставка" и "НАТО, вън!" и ги посрещнаха с руски знамена. От своя страна Петков призова за единение. "Всеки, който иска да направи разделение днес на националния празник, не работи в интересите на нашата страна!", каза премиерът в речта си, но до голяма степен беше заглушен от скандирането на тълпата.

Така, след като с резолюцията на ООН на практика целият свят се обедини срещу агресията на Кремъл в Украйна, каквато е и официалната позиция на България, страната ще влезе в световния новинарски поток днес с кадри, представящи я като държава от ЕС, в която граждани скандират "НАТО, вън!" и развяват руското знаме.

Руски флагове и "НАТО, вън!"

Разветите руски знамена сред множеството, събрало се на връх Шипка, бяха поне толкова, колкото българските. На място беше и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заедно с депутати от парламентарната група на националистическата формация. Някои от привържениците развяваха и знамена с името на партията, а други като депутата Елена Гунчева - копия на Самарското знаме.

На отреденото за официалните лица място едно до друго бяха поставени българският флаг и флагът на ЕС. Преди да започне официалната част, излъчването на БНТ показа как човек от тълпата излиза, захвърля европейското знаме на земята и го заменя с руското, преди да бъде отведен обратно в тълпата от пазещите събитието полицаи. Още от пристигането си в нагнетената атмосфера Петков и Минчев бяха освиркани от тълпата, виковете "оставка", "американски подлоги" и "предатели" не спряха по време на официалните им изявления. Докато траеха изказванията, Петков няколко пъти прикани крещящата тълпа с жест да запазят мълчание и да проявят уважение.

Ценности и единение

Председателят на Народното събрание Никола Минчев наблегна в речта си, че България вече се намира в нов свят, изпълнен с рискове и опасности, в който само на няколкостотин километра от границите ни се води война, с което предизвика още по-силни освирквания сред тълпата. "Предизвикателствата пред нас са много и най-различни, но ние трябва да ги преодоляваме, като оставаме верни на своите ценности и на ценностите на днешния свят", призова председателят на НС.

От своя стана Петков призова за единство на държавата и обясни, че всеки, работещ за разединение, работи против българските интереси. "Защо са се били нашите предци, защо са дали живота си опълченците на Шипка, руски воини, украински воини, финландски воини... За да бъдем свободни, да бъдем независими, да имаме България единена", напомни премиерът. Освиркването от страна на привържениците на "Възраждане" продължи, като Петков беше замерян и със снежни топки по време на речта си. След като тя свърши и въпреки усилията на НСО, Петков отиде да си говори с протестиращите, но поради освиркванията от телевизионните излъчвания не стана ясно какво им казва.

Така Трети март, обявен за национален празник на България, за пореден път се превърна в събитие за разединяване на обществото и прокарване на кремълските интереси. Засиленото присъствие на жандармерия и полиция не попречи на провокациите на "Възраждане", а в репортажите на правителството премиерът и председателят на парламента изглеждаха безсилни пред "пърформанса" на националистите.

Премиерът и председателят на Народното събрание поеха този риск с отиването си на Шипка, президентът Румен Радев избра да остане в София и да присъства на церемонията по издигането на националния флаг, която премина спокойно и без провокации. Тази година ролите са разменени, защото по традиция това прави премиерът, а на Шипка отива президентът. В София остана и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която макар и в по-приглушен вид, подкрепя тезите на "Възраждане" за Русия и НАТО.

Заради нападението на Русия над Украйна датата на националния празник на България стана повод за нов дебат и предложения да бъде сменена с друга, по-подходяща за целта дата от историята на страната. Заради очакваните ексцесии, които се разиграха от прокремълските националисти от "Възраждане", имаше и предложения официалните церемонии тази година да не се състоят.

11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hou1510481221539200 avatar :-P
  Stoyan Dimitrov
  • - 2
  • + 16

  Няма страшно - за какво му е на Путин да напада България? Малко повече пропаганда и при първа възможност ние сами ще си изберем руски марионетки. То на нас и фашистите ни не са като хората явно.

  Нередност?
 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon
  • - 3
  • + 16

  Благодарение на демокрацията можем да видим действията на тази прослойка от обществото която се характеризира с недоразвит мозък и патологична нервна система. За щастие тази "реклама" на Въраждане в момента само отваря очите на останала част от обществото.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 20
  • + 8

  По горната логика, щом веганите ядат броколи и аз също ям броколи, ще означава, че съм веган. А изобщо не съм.

  Изграждането на прости логически конструкции и правенето върху тях на прости, но "правилни" заключения, е доста ялов начин да се представят що-годе обективно факти и събития.
  Явно не това се търси.

  Леко притеснително е демонстрираното единодушие с непрекъснатия речетатив на бившия премиер за разделеното общество.
  Да, разделено е. Но линията, която се опитват да ни набутат като централна разделителна - отношението към Трети март и освободителите, всъщност е изключително периферна за огромното мнозинство от българите.
  Но тази разделителна линия обилно се обговаря в един определен сектор медии от постоянен кръг дежурни медиатори. Известни със идентични на медиите зависимости.
  Най-видимата разделителна линия в БГ обществото е между бедни и богати. И тя напомни за себе си снощи с опашките по бензиностанциите. Но това тук не е важно.

  Ето видеото от Шипка:

  https://epicenter.bg/article/Skandal-na-Shipka--Aktivisti-na--quot-Vazrazhdane-quot--posreshtnaha-Petkov-i-Minchev-s--quot-Predateli--Ostavka-quot-/275394/2/0

  Във видеото всеки може да види каквото иска да види и да го интерпретира по своите разбирания.

  За мен на Шипка беше началото на краха на това управление.
  И поредната проява на шеметна неадекватност на Киро да не си пъха пръста, когато скърца вратата.
  Кулминацията е към 31-та минута, а и преди това, когато премиерът и дружината му бяха мощно освирквани и замеряни със снежни топки, които гардовете комично се хвърляха да ловят във въздуха.

  Падение е властта да се прави, че не чува освиркванията от суверена.

  Нередност?
 • 4
  lih381067434 avatar :-|
  lih381067434
  • - 5
  • + 12

  Не народ а мърша е казал Пенчо Славейков! За съжаление голяма част от обществото ни заслужава този епитет. Изключително прости хора, които или са дресирани по-лесно от куче, или са взели някой лев и са склонни да разтворят и задните си части за този дето им ги е дал.

  Нередност?
 • 5
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • - 8
  • + 6

  Крайно време е този ден да престане да бъде не само официален, но и национален празник. Какво празнуваме? Окупацията на българските земи от Русия. След Украйна Путин ще си поиска и България, защото и тя е била руска още от времето на княз Светослав.

  Нередност?
 • 6
  tmx30646710 avatar :-P
  tmx30646710
  • - 17
  • + 5

  Продалите седалищните си части на Америка родни политици и медии не могат да проумеят, че с непрестанната си антируска истерия и манипулации единствено радикализират българското общество и го настройват още повече и срещу себе си, и срещу Запада.
  Те са най-големите "проводници на интересите на Путин" (казано по грантаджийски) и произвеждат негови симпатизанти дори сред по-неутралната част от обществото.
  Америка ви плаща да насочвате общественото мнение срещу Русия, а всъщност правите обратното. Ще се усетят някой ден и ще си искат грантовете обратно! Камиони с долари ви изсипаха и нищо.

  Нередност?
 • 7
  antropos avatar :-|
  antropos

  До коментар [#4] от "lih381067434":

  Да сме точни - думите са на бащата Петко Р. Славейков, финал на негово стихотворение.

  Нередност?
 • 8
  kcr10919295 avatar :-|
  kcr10919295
  • - 1
  • + 1

  Не са агитка, привърженици и т.н., а са участници във власта на Путинска държава, на вашата държава, избрани от вас, ако не са те, са други, много са. Чрез тях Путин участва в управлението на България, чрез България Путин участва в Европейския съюз и НАТО. Путин е във вас и вие сте в Путин.

  Нередност?
 • 9
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..
  • - 1
  • + 1

  Путлеристите от Израждане/БСкП/ДпС/ГрЕБ определено показаха... защо БГ е "превзета страна" - от техни проруски олигархични образувания... и защо сме най-бедната ЕС, противопоставяща се на свободната световна общественост...
  Курица не птица - Болгария не заграница..

  Нередност?
 • 10
  linderoth avatar :-|
  linderoth
  • - 2
  • + 2

  Войната я загуби още в първата минута при нахлуването си в Украйна, но на него едва ли му пука за народа му.
  По-лошото обаче идва за нас обикновените българи, които сме оставени повече от 80 години да бъдем под комунистическо робство. Толкова много години все другарите от масква ни управляват чрез тукашните червени боклуци и техните слуги. Каква демокрация, какви пет лева, набързо се прикриха след 90та година ченгетата и доносниците от дс, всичките ни бизнесмени са все червени слуги, Боко тиквата е доказана червена отрепка, най силната мафиотска структура е лицето на ДПС държи всички лостове на всяка една власт в страната, а тя цялата партия е изтъкана от дс агенти начело с меди Доганов. Ние тука се джафкаме на избори, но ако погледнеш по-отгоре там все си стоят другарите и техните наследници. Разбира се до сега такива отрепки като израждане и болен не бяха особен проблем, но вече е война и взеха да се радикализират. Гледайки мненията у фейсбук и огромната подкрепа за ботоксовото джудже от КГБ направо ме е СРАМ, че живея с подобни човешки отпадъци. НЯМА НАДЕЖДА ДА СЕ ОПРАВИМЕ СЛЕД КАТО СРЕД НАС БОЛШИНСТВОТО СА ХОРА СЪС СЪРПОВЕ И ЧУКОВЕ В ГЛАВИТЕ. ТЕЗИ ЖАЛКИ ОТРЕПКИ ЦЯЛ ЖИВОТ СА С ПРОМИВАНИ МОЗЪЦИ КАКТО И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ. ПРИЗОВАВАМ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, НАЙ-ВЕЧЕ МЛАДИТЕ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С КОМУНЯГИТЕ ДА си помислят добре, какво би станало ако в такива тежки времена се случи например нахлуване на пияната съветска бляд. Тогава бъдете сигурни че тукашните олигофрени ще посрещнат рашките с разтворени задни бузи, а не с джавелини и стингери.

  Както казваше един истински българин, БОГ ДА ВИ ПАЗИ ОТ КОМУНИСТИТЕ!

  Нередност?
Нов коментар