Zаразно Zло

Как буквата Z се превърна в символ на руската армия и "новата свастика"

Z, но не като Зеленски. Буквата вече се свързва с инвазията в Украйна, след като се появи написана на руски танкове, камиони и военна екипировка, а за дни след началото на военните действия (24 февруари) присъствието ѝ се разшири до заявяване на симпатии в социалните мрежи и демонстрации към действията на Кремъл, реклами върху сгради и дори фланелки, които се продават от държавната телевизия Russia Today.

Въпреки че официална версия за значението липсва, най-популярната теория е, че зад Z стои "Запад", тоест разширяването на Русия на запад към Украйна чрез атаките върху Харков и Киев и контролът над признатите от президента Владимир Путин Лунганска и Донецка народна република. Друга интерпретация е, че Z означава "За победу" или "За мир". Другото предположение е, че по този начин се обозначават руските военни машини, за да се различават от украинските, тъй като и двете армии ползват едни и същи танкове и бронирана техника. А съответно знаците Z , V и Y показват местоположението на войските - западный, восточный. Z в кръг символизира анексирането на Крим през 2014 г., а O влиянието над Беларус.

"Тези символи са напълно мейнстрийм в руския интернет, като Z се наложи първи като знак за изказване на подкрепа към действията на Русия. Изключително популярно е и използването на #мненестыдно ("не ме е срам") в социалните мрежи със същата цел", казва пред "Капитал" украинецът Сергей Мохов, дизайнер на игри по професия, който живее в Хелзинки и е доброволец в организация, която помага на бежанците от родната му страна.

Използване на този знак върху трикото на 20-годишния руски гимнастик Иван Куляк предизвика скандал по време на световното първенство в Доха. Иронията е, че на същото състезание златото отиде при Илия Ковтун от Украйна. Международната федерация по гимнастика осъди постъпката като "шокиращо поведение".

Въпреки прокламираната от Кремъл "денацификация" в Украйна символът на армията бързо провокира визуални сравнения с нацистката свастика. "Не разбирам защо Русия е решила да се представя с половин, а не с цяла свастика", пише иронично в Twitter Олга Руденко, главната редакторка на независимия сайт The Kyiv Independent, един от водещите информационни източници в Украйна след началото на конфликта.

За художника Правдолюб Иванов, често ангажиран с политически теми в работата си, всичко се вписва в очевидното и един по-голям контекст на управлението на Путин: "Това е свастика, а Русия е нацистка държава", казва Иванов. Той определя символа като "хитлеризъм от AliExpress", а цялата пропаганда от Москва като прокарваща буквални паралели с нацизма, както като речник в изказванията на Путин и министъра на външните работи Сергей Лавров ("те са като взети от "1984" на Оруел"), така и като визуална репрезентация. Все по-често се забелязва и протестно използване на символа. Друг български художник, познатият най-вече с работата си като аниматор Теодор Ушев, преобърна значението на знака в скорошна работа:

Символът бързо намери път и към русофилските настроения извън директните точки на конфликт. На 4 март в Белград се проведе демонстрация в подкрепа на Кремъл и Путин, а наред с руските знамена плакати с буквата Z също са забелязани. Следващото подобно събитие в Сърбия е на 11 март.

Междувременно символът поражда тревоги в бившите съветски територии: според медиите в Киргизстан местната полиция обмисля глоби, ако знакът е забелязан върху дреха или автомобил. "По принцип полицията следи за всякакви публични изяви на мнение, но това, че следят и разпространението на Z знаците, означава, че властите се чувстват много некомфортно от случващото се. От друга страна, всички държави в региона официално запазват твърд неутралитет", казва пред "Капитал" Питър Ленърд, редактор на посветения на Кавказ и Централна Азия сайт Eurosianet.

Предишното политическо ползване на буквата е в съвсем друга идеологическа посока. Знакът е актуален по време на антиправителствена протестна вълна в Гърция в средата на 60-те години, след убийството на антивоенния активист и политик Григорис Ламбракис (1912 - 1963) от крайнодесни фракции. Събитията тогава са предадени в наградения с "Оскар" филм Z от 1969 г. на френско-гръцкия режисьор Коста Гаврас.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар