Проверката на 9-те фирми от европрокуратурата вероятно е свързана с "Турски поток"

Част от 120-те сигнала за разследване на злоупотреби с европейски средства вече са в работна фаза

По поне 120 сигнала за злоупотреби с евросредства работи Европейската прокуратура. Проекти по ОПИК се разследват по получените сигнали
По поне 120 сигнала за злоупотреби с евросредства работи Европейската прокуратура. Проекти по ОПИК се разследват по получените сигнали
По поне 120 сигнала за злоупотреби с евросредства работи Европейската прокуратура. Проекти по ОПИК се разследват по получените сигнали    ©  Цветелина Белутова
По поне 120 сигнала за злоупотреби с евросредства работи Европейската прокуратура. Проекти по ОПИК се разследват по получените сигнали    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

С официално съобщение вчера от офиса на европейския главен прокурор съобщиха, че разследват 9 български дружества, които са заподозрени в извършване на измами с евросредства. Подробности не се дават, като се уточнява, че разследването продължава.

Наличните към момента данни обаче сочат, че вероятно става дума за фирми, които са закупили техника с евросредства и след това, в противоречие с договоrите си, са използвали въпросната техника при строителството на газопровода "Турски поток".

Като цяло това е дребен случай на злоупотреба, но е първият подобен, за който съобщава eвропрокуратурата. При посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София стана ясно, че до нея са изпратени 120 сигнала за злоупотреба с евросредства.

Какво се проверява

В съобщението се посочва, че на 22 март са извършени 25 претърсвания в офиси, складове и превозни средства на обекти в областите София, Перник и Монтана. Претърсванията са осъществени по искане на управляващия делегиран европейски прокурор с разрешение на българския Специализиран наказателен съд и ГД БОП.

Разпитани са 10 заподозрени лица, сред които мениджърите, собственици и служители на фирми, които са били бенефициенти по ОПИК и са получили финансиране за малки и средни предприятия.

Разследването е за участие в престъпна група и представяне на фалшиви документи с цел незаконно придобиване на безвъзмездните средства по програмата. Иззета е техника на стойност 6 млн. евро.

Кои са те

В официалното изявление на Европейската прокуратура не се съобщават имената на разследваните фирми, но казусът и снимките на самата техника съвпадат с разследване на сайта bird.bg от 2020 г., което разкрива фирми, закупували строителна техника по ОПИК за изграждането на "Турски поток".

Става дума за процедура BG16RFOP002-3.001 "Енергийна ефективност за малките и средни предприятия", която е обявена в края на 2016 г. Разследването на bird.bg, в което помага и сдружение БОЕЦ, установява, че "Ведра 008", която е бенефициент по програмата, е закупила техника на стойност 2.1 млн. лв., предимно самосвали, багери и товарачи.

Въпросната техника обаче не е работела в продължение на две години до октомври 2020 г., когато е засечена на строителството на обекта на газопровода "Турски поток". По-късно същите машини се появиха и на протеста срещу спирането на "инхаус" процедурите, организиран от ГЕРБ в София.

Пак според bird.bg деветте фирми, за които говори европрокуратурата, освен Ведра-008" включват "Батпел", "ТК Билд", "Арете строй", "Нова строй тийм", "Амбър ойл", "Каро трейдинг", "ГАП - 07" и "Строител Криводол" (последната отрече обвиненията в право на отговор до редакцията - виж долу). Всички те имат еднотипни проекти по ОПИК.

Справка в ИСУН показва, че на проектите на "Ведра 008", "Амбър ойл", "ТК Билд" и "Нова строй тийм" е наложена финансова корекция в размер на 100% за липса на добро финансово управление от Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", която извършва регулярни проверки на сключени договори по всички оперативни програми. Което означава, че нарушенията вече са били установени от българските контролни органи. А това поставя проверките на европрокуратурата в по-различна светлина - не само за установяване на нарушения, а за разкриване на организирана престъпна група, която включва и други участници, освен самите фирми.

Право на отговор

На 30 март в редакцията на "Капитал" постъпи писмо-опровержение от фирма "Строител-Криводол" ЕООД.

В него те посочват, че " Строител - Криводол " ЕООД никога не е "участвал в строежа на

" Турски поток ", нито пък е присъствал на организираните протести на жълтите павета. Фирмата няма и никога не е имала абсолютно никаква връзка с която и да е било от фирмите, тиражирани в медиите като обект на разследване на европейската прокуратура".
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 4

  Голямото замитане след кражбата на 3 милиарда наречена "Турски поток". Фирмата "ЕС ТИ ЕЛ Ойл енд Газ Сървисиз", която доставяше тръбите, е сменила италианските си собственици с български подставени лица и вече дължи 5 229 737,39 лв. на НАП.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160630214726189
  Как така един толкова "печеливш" проект, по думите на ГЕРБ и на Митрофанова, генерира щети за хазната? И това е само началото.

  Нередност?
 • 2
  quandt avatar :-|
  Quandt
  • - 7

  Как не ви омръзна този Поток, бе?

  Как един път не излезна жалкото премиерче да каже, че България като страна по договори ще изпълнява ангажиментите си? В този случай имаме ангажимент към трета страна, която не е част от конфликта, смея да кажа(за по-незапознатите комсомолци - Сърбия). Сега дайте да жужим по темата, за да може след ден-два кирцо да си чеше езика с корупцията. Това, че подател на сигнала е БОЕЦ, която се използва основно за да генерира скандали, не го прави състоятелен. Всъщност точно на този боеца са видни снимки и със самия бате Бойко, ама нейсе... Същият, като трите палави организациики, на чието рамо стъпи ПППП за да може да се кандидатира за изборите...

  In the meanwhile, Иво Шишимирчев пуска снимки от казармата и разправя как едно време сме извършвали разузнавателни полети по време на бомбардировките и сме споделяли информация с партньорите ни от НАТО. Бях там, гордо казва морският пехотинец. Съвсем случайно скоро станаха 23 години от тогава, които сърбите правдиво си спомнят. Но нека, той като парламентарист от партия с евроценности(квото и да значи това) ще работи и за отношенията ни със Сърбия.

  Хора, вразумете се. Спрете да бъркате в кошера, защото си създаваме дългосрочни проблеми. Пак казвам, че ако искаме да правим нещо разумно, можехме да присъединим сили към акцията на Франция, Гърция и Турция.

  Нередност?
 • 3
  nxy48610609 avatar :-|
  amidala
  • - 3

  Това присадено ни правителство изпълнява точка по точка дневния ред на Козяк. Ако ме питате - изключително грубо, дърводелски, и със засилващ се у населението съпротивителен антиамерикански ефект.

  Какво имаме дотук:
  Милитаристичната реторика около Украйна при 80% неподкрепа за украинската теза в БГ;
  Демонстративното присъствие на министри на организирания от украинци митинг в София;
  Покана към Зеленский за чете слово в НС;
  Анонсирният отказ от преговори с Газпром за доставки на газ през 2023г;
  Насочване на усилията за спиране на газа за Сърбия;

  Наясно съм, че стратегическите национални интереси нищо не означават за тия мигриращи птици, но и целенасоченото рушене на всичко постигнато през годините е нещо като: след мен и потоп.

  Определено 4П ще го организират потопа. А после ще си хванат капите и: "Де е Канада..." а ние отново ще започваме отначало...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал