"Маркет линкс": При избори днес ГЕРБ биха изпреварили "Продължаваме промяната", но без да качват подкрепа

БСП, "Демократична България" и "Възраждане" са с положителен тренд в каскадата от кризи, премиерът Петков все пак остава най-популярният политик, макар и с двойно по-нисък рейтинг откакто пое поста

Кирил Петков    ©  Цветелина Белутова

Ако изборите бяха днес ГЕРБ биха били първа политическа сила с малко над два процента преднина пред "Продължаваме промяната", показва социологическо проучване на "Маркет линкс", финансирано от bTV и проведено между 22 и 29 март сред 1029 пълнолетни лица. Премиерът Кирил Петков обаче остава най-одобряваният политически лидер в страната и се ползва с повече доверие от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, макар рейтингът му да е значително спаднал след три месеца на власт, а недоверието към бившия премиер е значително по-високо от това към Петков.

Турбулентният геополитически момент и каскадата от кризи, които съвпаднаха с встъпването на власт на новото правителство и плахите стъпки на неопитните нови управляващи, неминуемо им носят негативи. Доверието към правителството намалява с 10% спрямо януари - от 36% до 26%. Подобна е тенденцията и в доверието към Народното събрание, което е спаднало от 22% на 15%.

Печеливши и губещи

Моментната снимка на електоралните нагласи показва, че близо 4 месеца след последните предсрочни избори от ноември 2021 г. ГЕРБ отново е първа сила с подкрепа от малко над 22% от заявяващите, че биха гласували. Този резултат не се дължи на ръст в подкрепата за бившите управляващи, а на спад в подкрепата за мандатоносителя "Продължаваме промяната". Формацията е втора с 2.4% зад ГЕРБ, а на далечно трето място се нарежда БСП. Проучването на "Маркет линкс" показва, че популистките тактики на крайнодясната "Възраждане" засега работят - тя е четвърта с равен резултат с този на ДПС. "Демократична България" остава пета, а "Има такъв народ" продължава електоралния си срив и е последна.

Спрямо последните избори от ноември миналата година, тези резултати са донякъде положителни само за - БСП и ДБ, които увеличават леко подкрепата си с по над един процентен пункт, както и за "Възраждане" - ръст от близо 2.5 п.п. В същото време ИТН губи почти 3 процентни пункта.

"Електоратът на ПП е волатилен. През ноември партията успя да привлече нови гласоподаватели, които по принцип не гласуват или са колебаещи се, но също така основните източници на електорален потенциал при тях се появиха от ИТН, БСП и "Демократична България". В момента виждаме обратното движение - част от избирателите се връщат към ДБ - около 1%, и част - към БСП. Към ИТН не се връщат, а отиват основната част към нерешили, но също и към "Възраждане", обяснява за "Капитал" социологът и управител на "Маркет линкс" Добромир Живков. Според него преливащите от "Продължаваме промяната" към "Възраждане" гласове са от кохортата на президента Румен Радев, покрай когото за ПП са гласували и много русофили. "Тези хора бяха събрани от анти-ГЕРБ реториката, но сега заради войната в Украйна и поляризацията в обществото се движат в посока "Възраждане", добавя Живков.

Засега обаче правителството успява да удържи ситуацията въпреки натрупващите се кризи, а партиите от коалицията по-скоро остават електорално стабилни въпреки малките вариации в подкрепата за тях, смята Живков. "Това правителство стартира преди малко повече от 100 дни с много високи очаквания, но съчетаването на кризите с високите очаквания всъщност води до намаляване на доверието и подкрепата за управляващите и по-конкретно в управляващата партия", каза социологът при анонса на данните от изследването по bТВ от "Маркет линкс".

Харесвани и нехаресвани

Премиерът Кирил Петков остава най-популярният политик от лидерите на парламентарно представените партии с доверие от 27%. Недоверието към него обаче вече достига 50%. По данни на "Маркет линкс" в началото на декември Петков беше единственият български политик с положителен рейтинг. Тогава българският премиер се ползваше с 46% доверие и 28% недоверие.

Затова пък рейтингът на Бойко Борисов изглежда непроменен спрямо декември. Той остава вторият по популярност политик, но с доста голямо недоверие. Пред bTV Живков коментира, че арестът на Борисов е мобилизирал донякъде твърдото ядро на ГЕРБ, но не е довел до повишение на симпатизантите на бившия премиер.

Сред другите политически лидери Слави Трифонов се нарежда трето място с 18% доверие (и 64% недоверие), Костадин Костадинов - на четвърто със 16% (60% недоверие), следвани от Корнелия Нинова, Христо Иванов и Мустафа Карадайъ.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  nxy48610609 avatar :-|
  amidala

  До коментар [#1] от "scuby":

  Ценя безумната ти упоритост. Иначе откъм доводи си слаб. Но тъй като и аз съм слаба - да не си забелязваме :)
  Киро и Баце са двете страни на една и съща монета, с която Херо М си играе на ези и тура. Пред двамата. И ги нахъсва да слушкат повече и двете уши.

  Не ти ли прави впечатление как Киро и другари изскочиха светкавично от нищото, за да седнат на стола на ББ и да преварят неминуемана националистическа вълна при безвластие? И как след като за година определено досадиха на повечето, ББ излиза като политзатворник напред и вдига рейтинг?
  Това са пинизи. Козяшко-Иван Вазовски пинизи да се убеждава плебса, че ББ е алтернатива на нещо. Никаква алтернатива на нищо не е крадльото. Просто няма кой друг да инсталира Козяк.
  Затова оттам не го убиха (политически) със сериозно разследване за злоупотребата с власт, за прането на пари с Барселона гейт, за Ало, Ваньо, за Ти си го избра и пр. простотии, а си го оставиха като капия. Е, сега след боя и еб....о ББ е нов, чува ясно и с двете уши и е готов да служи като булонка.

  Чужди интереси ни налгат като дневен ред, scuby, дано го усещаш.

  Нередност?
 • 4
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 2

  До коментар [#2] от "amidala":

  Само като чуя - баце, Барселона гейт, чекмеджета, Мишо Бирата и веднага разбирам що за посредствен индивид стои отсреща. Кой казва, че Борисов е крадльо? Ти ли? Радев ли? Нинова ли? Рашков ли? Какво е откраднал? Моля точно, ясно и нещо доказано? За мен ти си крадла!
  Ако бяхме народ като народ за това което направи баце ти за тази държава не къща в Барселона трябваше да има, а трябваше да го позлатим. Защото ние за разлика от вас помним каква престъпна кочина беше тук преди баце ти! Но историята е точен показател как този народ и такива като теб са постъпвали с най-големите си политици.
  Аз за баце съм се наслушал на какви ли не тъпотии и обиди - едни като теб твърдят, че гледа интересите на американците, защото купил дългоочакваните за българските ВВС бойни самолети ф-16, други, че гледал интересите на руснаците, защото се пребори Балкански поток да мине през България, а не през Гърция и да бъде 100% държавен. Пребори се и благодарение на ЕС да има алтернативна газова връзка с Гърция. Други, които са по-близо до истината твърдят, че слушаше Меркел и германците. Докато вие младите разберете, че ГЕРБ е единствената в момента проевропейска партия в България и Борисов единствения в момента национално отговорен държавник, който тази държава е имала последните 100 години баце ти ще бъде свалян и от американци и от руснаци още много пъти!

  Нередност?
Нов коментар