Изтекли данни за чужденци с имоти в Дубай включват и българи, сред тях Ирена Кръстева и Велико Желев

Журналистическото разследване Dubai Uncovered показва над 240 души от страната със собственост за над 160 млн. долара

Ново международно журналистическо разследване, базирано на изтекли данни, кръстено Dubai Uncovered, осветява собствеността на множество чужди лица в близкоизточния финансов център. Сред тях фигурират политици, хора с повдигнати обвинения и други противоречиви личности, като засега само част от тях са назовани от консорциума OCCRP, който координира участвалите медии.

В разследването има и българска връзка. Според местния партньор BIRD.bg в масивите има данни за над 240 български граждани и пребиваващи в страната лица, които притежават имоти за над 160 милиона долара в емирството. Първите посочени са Ирена Кръстева - майката на санкционирания от САЩ по закона "Магнитски" депутат Делян Пеевски, собственикът на строителната компания "Хидрострой" Велико Желев и сестрата на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Според публикацията обаче фигурират и "други публично известни личности".

Българските следи

От публикацията става ясно, че въпреки публично известните бизнес интереси и често пребиваване на Пеевски в Дубай самият той не присъства в изтеклите данни лично. Възможно обяснение за липси като неговата е, да са използвани местни компании, тъй като разследването е базирано на данни от тамошния имотен регистър за собствеността на чуждестранни физически и юридически лица.

Според BIRD Ирена Кръстева е собственик на вила в Emirate Hills с РЗП 242.57 кв.м, където според неофициална информация и синът и притежава луксозно имение. Нейният имот е оценен през 2020 г. на 570 хил. долара, като заради представените нейни паспортни данни може да се прецени, че Кръстева е придобила вилата след 2016 г.

За Велико Желев данните са, че е закупил десет апартамента на обща стойност над 4 млн. долара. Девет от тях са в Liv Residence, в скъпия квартал Dubai Marina, а най-големият апартамент с 268.09 кв.м е на Serenia Residence, на изкуствения остров под формата на палма Palm Jumeira, за близо 800 хил. долара. Неговата "Хидрострой" е сред най-големите в пътното строителство и една от възползвалите се от инхаус схемите в "Автомагистрали".

Третото посочено българско лице е Биляна Боби Стоянова, по баща Сарафова, която е сестра на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Тя е собственик на апартамент 143.22 кв.м в квартала Al Hebiah 3, оценен на над 420 хил. долара.

В публикуваните досега лица има и една косвена връзка с България. Това е Стефан Стайнкелер, който е един от обвиняемите покрай криптовалутната пирамида OneCoin, създадена от родената в България Ружа Игнатова. Той заедно с двамата си братя беше сред ключовите лица, промотиращи схемата в Италия. Според Dubai Uncovered той притежава два апартамента, струващи над 1.7 млн. долара. За самата Игнатова, която е издирвана от властите в САЩ и Германия и в неизвестност от 2017 г., също се знае, че притежава имение в Дубай, което обаче явно също не попада в изтеклите данни.

Светлина в тъмния имотен рай

Самото притежаване на имот в Дубай не е непременно незаконно, но емирството има слава на дестинация за съмнителни парични потоци и кешови разплащания. Реално проблем би имало единствено в случаите, където луксозните придобивки не са декларирани или не може да се докаже законен произход на нужните средства.

Според OOCRP изтеклите данни обхващат 800 хиляди имота, притежание на 274 хил. лица и компании от цял свят. Обяснимо особено внимание в първите публикации по темата е отделено на близки до Кремъл олигарси и политици.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  aussie avatar :-P
  aussie
  • + 3

  Дубай стана новата Южна Африка.

  Нередност?
 • 3
  bobinews avatar :-|
  bobinews
  • - 2
  • + 3

  Добре де, що се споменават пак само Пеевски и майка му? Защо не се обявят и другите "публично известни" личности? Айде като се правят такива "журналистически" разследвания, да се публикува всичко, а не само това, което е удобно за някого.. Последното нещо, което ги интересува хората в момента са Пеевски, майка му и техните сделки и имоти. Имали пари хората - купили. Престъпление ли е?

  Нередност?
 • 4
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 1

  Строителката на павилиона ни за „Експо 2020“ с 21 имота в Дубай за 14 милиона долара. Българката Ралица Димчева Иванова е най-едрият български собственик на недвижими имоти в Дубай. Две вили на "Палмата", седем апартамента в най-високия небостъргач Бурдж Халифа и т.н.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160701382806189

  Нередност?
Нов коментар