В България и Гърция смятат, че вината за войната в Украйна е на НАТО

И това редом с други убеждения има пряка връзка с пропагандата и медиите

Едно проучване на международната агенция YouGov в последните дни разкри нови данни за мащабните русофилски нагласи в България и се превърна в повод за нова доза смут. То сочи, че мнозинството хора в България и в съседна Гърция смятат, че вината за войната в Украйна е повече на НАТО, отколкото на Русия, или поне че и двете са виновни в равна степен. Това мнение споделя немалка част от обществото и в други източноевропейски страни като Словакия и Унгария, но все пак, без да доминира напълно. Във всички останали страни от ЕС голямото мнозинство от гражданите виждат отговорността на Русия за ситуацията в Украйна.

Проучването разкрива и други тревожни за България (също и за Гърция и региона) нагласи: мнозинството смята, че предимство в отношенията с Русия трябва да имат дипломацията и търговията вместо инвестициите в отбрана. Точно противоположни са нагласите в западните части на ЕС и този възглед се засилва значително в последните месеци.

България сред всички държави приема в най-малка степен Русия и руското влияние като заплаха (16%), а за сметка на това най-много разпознава САЩ в тази роля (46%).

Но може би най-срамни са нагласите към бежанците: едва 49% от българите подкрепят приемането на украинци, а само 39% подкрепят интегрирането им в трудовия пазар на страната. България е единствената държава, в която по-малко от половината общество изразява подкрепа по тези два въпроса, за сравнение - средно в ЕС съгласието е съответно 80% и 71%.

Подкрепата за изпращане на оръжие в Украйна сред българите също е критично ниска - около 16%, все пак мнозинството одобрява хуманитарната помощ.

Тези изводи не са толкова изненадващи, доколкото вече са били разкривани. Последно това показа и едно мащабно изследване на "Евробарометър", проведено между 13 и 20 април и публикувано миналата седмица. И в него България заедно с Кипър, Гърция и Словакия са страните, в които най-много хора смятат, че не Русия е виновна за ситуацията в Украйна, и са против санкциите срещу Москва. В същото време те са и сред народите в ЕС, които най-малко симпатизират на украинците, не са склонни да гледат на тях като на част от европейското семейство и не са склонни да ги подкрепят финансово.

Данните от "Евробарометър" показват и нещо друго, което има значително отношение към формирането на тези нагласи. Страни като България, Гърция и Кипър не само са залети с пропаганда, но очевидно са особено привързани към нея - като при стокхолмски синдром, защото делът на хората в тях, които са против забраната на руски телевизии в ЕС, е в пъти по-висок от средния за ЕС (виж графиката).

В България руската пропаганда от години е пуснала дълбоки корени както в медиите, така и в социалните мрежи и тази ситуация е ясно видима на местно ниво. В Гърция и Кипър също има дълбоки бизнес, религиозни (не случайно и трите държави са православни) и културни връзки с Русия. A също и медийни. В края на април например се разбра, че Министерството на правосъдието на САЩ е блокирало активи на руския олигарх Константин Малофеев за опит за заобикаляне на западните санкции. Около този казус стана ясно, че Малофеев, който преди години опита да купи телевизия в България, е направил същото и в Гърция. Твърденията са, че олигархът е наел американеца Джак Ханик, за да създаде мрежа от проруски медии на Балканите и в Гърция. Въпросният Ханик е бил изпълнителен директор на гръцката Hellas Net TV между 2015 and 2018 г.

Едва ли е случаен и фактът, че именно в България и в Гърция руските посолства си позволяват безпрецедентно остро поведение. В началото на март, когато в България руската посланичка Митрофанова скандално препоръча на българите насред националния празник 3 март да гледат на войната в Украйна като на Освобождението на България, в Атина руското посолство пък атакува политици и медии за "разпространение на антируска пропаганда" и "тормоз". След това препоръча през профила си във фейсбук на гърците да гледат конкретен телевизионен канал за "обективна" информация - OPEN TV, собственост на руско-гръцкия бизнесмен и политик Иван Савидис. Савидис бе избиран на два пъти за депутат в руската Дума от политическата партия на Владимир Путин. В Гърция той е познат като "руския цар на Солун" и е един от най-богатите местни бизнесмени.