Първан Симеонов: Ходът на Трифонов е обезсмисляне на 2020 г.

Към Костадинов летят още три добри топки: еврото, Северна Македония и самата променила се ситуация

Първан Симеонов, политолог, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл"

Парадоксът е, че с този ход Трифонов праща България в още по-голяма агония. Той можеше отвътре да противостои на част от тези въпроси, за които несъмнено е прав. Страната лека-полека тръгва в една лоша спирала. Но сега по-добре ли ще стане - с нови избори или с управление на малцинството, което ще зависи от благоволението или отново на Трифонов, или на ГЕРБ и ДПС?

Вторият парадокс е, че обезсмисляме 2020 г. - нали целта беше да се махне моделът на ГЕРБ и ДПС? ГЕРБ и ДПС донякъде бяха спасени от войната в Украйна. Сега разделението не е Борисов/не-Борисов, а изток - запад. В този случай Борисов е пръв западняк. ДПС също са отколешни западняци. Сега ще са съвсем спасени.

Не на последно място, когато Генчовска я няма, шансът ветото за Северна Македония да бъде вдигнато е по-голям. В парламента би могло да се сформира и някакво прозападно мнозинство в тази посока. С хода си Слави Трифонов пожъна обратното на това, което цели.

За страната тази ситуация никак не е добра. От другата страна ще кажат, че никой не иска избори. Народът наистина не иска още избори. Той би ги поискал, когато види алтернатива. През последните три години България се движи в спирала надолу. Сега ще имаме правителство на малцинството при глобални инфлационни процеси и война. Въобще не знаем дали наесен войната няма да се разгърне още повече. Тогава какво ще правим - ще връчим властта на Костадин Костадинов ли? Трябва час по-скоро като общество да се хванем сами за косата и да свикнем с идеята, че няма идеални политици и не можем да ги сменяме като носни кърпи - за да има някакъв шанс страната не да прави някакви реформи, а поне да оцелее в бурното море.

Костадин Костадинов представлява съвсем реална заплаха. Подкрепата за "Възраждане" реално расте, а тази за "Продължаваме промяната" реално пада. Този спад е нормален и се случва в хода на всеки мандат. Но това, че Костадинов расте, не е съвсем нормален процес. Към него летят още три добри топки. Първата е еврото, втората е Северна Македония и третата - самата ситуация от днес.

Ако се сформира правителство тип "Беров", което не е изключено, на първите следващи избори хората или ще предпочетат някой като Костадинов, или ще върнат Борисов на власт. Или ще започнат да се оглеждат за някакви по-еднолични кандидати за властта. Ще си кажат аман от тези партии, не може да има избори на всеки три месеца. Ако утре се окажем с ГЕРБ и "Възраждане", спорещи за първите места, ами честито. До това ли доведе цялата мобилизация от 2020 г.?

,

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 7
  • + 3

  След алогизмите на протоамериканското Кирово правителство съвсем по законите на физиката махалото на изборите ще отиде в другата крайност.
  За 6 м катастрофистите демонстпираха убийствен фалш и отвратиха нацията от евроатлантизмите.
  Благодаря, за което.
  Никакво по-добро средство за отрезвяване няма от това да се убедиш, че те лъжат и те смятат за идиот.
  Пак благодаря.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Лято за размисъл, есен за избор

Лято за размисъл, есен за избор

"Възраждане" по модела на Путин

"Възраждане" по модела на Путин