Байдън номинира експерт по екстремните ситуации за посланик на САЩ в България

Кариерният дипломат Кенет Мъртън е ръководил посолството в Хаити по време на някои от най-сериозните кризи в историята на карибската страна

От 2012 г. до 2015 г. Мъртън е бил посланик в Хърватия, като подпомага страната в процеса по присъединяването й към ЕС
От 2012 г. до 2015 г. Мъртън е бил посланик в Хърватия, като подпомага страната в процеса по присъединяването й към ЕС
От 2012 г. до 2015 г. Мъртън е бил посланик в Хърватия, като подпомага страната в процеса по присъединяването й към ЕС    ©  Дневник
От 2012 г. до 2015 г. Мъртън е бил посланик в Хърватия, като подпомага страната в процеса по присъединяването й към ЕС    ©  Дневник

Президентът Джо Байдън предложи Кенет Мъртън за посланик на САЩ в България. Ако бъде одобрен от Сената, Мъртън ще замени Херо Мустафа, която беше назначена на поста от предходната администрация през 2019 г.

В момента Мъртън е шарже д`афер към мисията на САЩ в Хаити. Между 2009 г. и 2012 г. той е бил и посланик в карибската държава. По време на тогавашния му мандат Хаити пострада след тежко земетресение, пандемия от холера, унищожителен ураган и смяната на двама спорни президенти. Мъртън координира разпределението на хуманитарна помощ и дейностите по възстановяване на местната инфраструктура. Средствата, които той управлява в този период, се равняват на близо 2.2 млрд. долара. В резултат на работата си Мъртън получава награда за лидерство в сферата на експедитивната дипломация.

От 2012 г. до 2015 г. Мъртън е бил посланик в Хърватия. Подпомага държавата в процеса по присъединяването й към ЕС. Заемал е и поста икономически съветник в посолството на САЩ в Париж. Бил е и секретар по икономическите въпроси към мисията в Европейския съюз. Започва кариерата си в посолството на САЩ в Бон, в периода след падането на Желязната завеса.

Работил е като заместник изпълнителен секретар в администрацията на държавния секретар Клинтън, а преди това и в тази на държавния секретар Райс.

Опитът на Мъртън във Вашингтон включва две назначения в Оперативния център на Държавния департамент. Това е орган, който реагира на възникнали международни извънредни ситуации, следи за това висшите служители на Държавния департамент да са в течение на актуалните събития и подпомага ежедневната работа и пътуванията на държавния секретар. Работил е и в Бюрото по икономически и бизнес въпроси и в отдел "Куба", а през 1993-1994 г. - в отдела за специални съветници по въпросите на Хаити.

Мъртън има бакалавърска степен от университета Маями в Охайо и магистърска степен по публична администрация от Американския университет във Вашингтон. Специализирал е в Университета в Екс-Марсилия във Франция и в университета "Карл Франценс" в Австрия.

През юли 2012 г. президентът на Хаити Мишел Мартели награждава посланик Мъртън с ордена "Гранд крос" за особени заслуги. През януари 2018 г. Мъртън получава хуманитарната награда "Шандлинг" за работата си в Хаити. Наградата се връчва от организация CORE (Community Organized Relief Effort), създадена от Шон Пен.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 2

  Подготвят се за /цветна/ революция?

  Нередност?
 • 3
  evpetra avatar :-?
  evpetra
  • - 1

  С какво ли сме заслужили назначението на толкова специален човек?

  Нередност?
 • 4
  borodino avatar :-P
  borodino

  И кво стана? Ефектът на пеперудата: искаш оставката на Митрофанова, а получаваш смяна на Херо Мустафа!

  Нередност?
Нов коментар