Всички срещу Кирил Петков

Интервю | Кирил Петков: Всички маски паднаха

121 депутати без зависимости - това ни е задачата, казва премиерът пред "Капитал"

Кирил Петков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като Слави Трифонов обяви миналата сряда, че "Има такъв народ" напуска четворната коалиция, политическите събития се развиха светкавично към нова конфигурация в парламента, от която може да се очаква или ново правителство, или нови избори. За причините да се случи това и до какво ще доведе разговаряме с премиера Кирил Петков.

Какво според вас стана последните няколко дни и какво ще се случи през следващите?

- Отказахме един бюджет от 3 милиарда и 900 милиона лева, който отчасти трябваше да отиде за изплащането на строителни разходи, в общ размер на договорите на 2.5 млрд., от които се оказа, че 80% са незаконни строителства. И при отказа ни да дадем тези средства "Има такъв народ" решиха, че е по-добре да няма това правителство, защото видяха, че кражбите в тези размери, които те са се надявали, няма как да станат. Реално те винаги са се надявали, че за да запазим правителството ни, ще бъдем готови на компромиси. А се оказа, че това, което говорим като обещания - нулева толерантност за корупцията, не е било просто маркетинг, а реално заставаме зад него. И когато видяха, че няма шанс, решиха да дръпнат килимчето. Толкова е просто.

А вие кога разбрахте, че тези 2.5 милиарда лева ще отидат за корупция?

- Още през март, когато се поискаха 1 милиард и 100 милиона лева за стари плащания. Това са герберските строителни обекти, за които всички толкова много чухме, и пак за тях бяха поискани милиард и 100 милиона. Странното за мен беше, че тогава се поиска 40% от оценката за обществената поръчка да бъдат критерии, които не са цена, а някакви неясни критерии, за които някакви комисии в МРРБ да слагат точки. Това даваше пълната предпоставка средствата, изплатени от МРРБ, да отиват при точно избрани фирми. Тогава ние отказахме това разпределение между цена и други критерии и казахме, че най-много бихме се съгласили на 80% цена и 20% други критерии. Това беше първият ясен конфликт. Интересното в този разговор беше, че имаше предложение тогава да е поне 70:30 между ценови критерии и неценови критерии, като това предложение дойде от Тошко Йорданов и от Слави Трифонов. И ние казахме: "Не! 80:20 е най-високото разпределение на неценова оферта", защото вярваме, че тогава шансът за корупция е много по-малък.

Тоест вие от март насам имате безспорни доказателства, че единият ви коалиционен партньор иска да участва в корупционни практики. Правилно ли разбирам?

- Имам безспорни доказателства, че единият ни коалиционен партньор се надява да структурира плащането през МРРБ да бъде такова, че корупцията да е възможна. Това е точната дефиниция. Аз лично казах на Слави тогава, че ако не е 80:20, може да сваля правителството в този момент. Това беше още в март месец. И това после се съчетава и с факта, че господин Каримански беше предложен за БНБ. Нашият проблем не беше дали да е [кандидат] на ИТН или на "Продължаваме промяната", или на който и да било друг. Нашият проблем беше, че имаше факти в медийни публикации, които ни притесниха - че той като изпълнителен директор на Инвестбанк е подписвал плащания в кеш в особено големи размери. И дори да не ги е откраднал самият той, рискът, че този човек да подписва каквото му се каже, е голям. И тогава, като казахме, че не сме съгласни с този човек, оттогава реално спряхме разговорите.

Тогава ли Слави Трифонов спря да си вдига телефона?

- Да, спря да вдига телефона и дръпна Тошко Йорданов да не идва на коалиционния съвет. И започна да идва само Балабанов и някакви други ротиращи се. Като на тези коалиционни съвети Балабанов казваше, че може само да слуша, не и да взима решения. И това беше краят всъщност на комуникацията. Единствената причина, заради която ние самите продължавахме въпреки това отношение, е, че първо, не бяхме допуснали никакви парични потоци да излизат по грешен начин, така че не сме правили компромис. И другото е, че се опитвахме, защото не знаехме дали Слави е луд - дали е нелогичен, или е 100% корумпиран. Не бяхме сигурни кое от двете.

Сега сигурен ли сте?

- Ами сега фактът, че той дръпна доверието точно в момента, когато не му се одобри бюджетът от 3 милиарда и 900 милиона, ни навява на мисълта, че ако трябва да се каже между двете, моето вътрешно усещане е, че е корупция.

Тяхното оправдание, от друга гледна точка, е, че нещата в коалицията не са вървели добре, и то видимо, не е имало нормална комуникация.

- Аз съм опитвал с есемеси, с телефонни разговори. Със самия Тошко имах много интересен разговор в Рим, където му казах: "Тошко, 7 милиона човека зависят от нас, дали си говорим или не, дали сме съгласни един с друг или не, ние трябва да си говорим." И неговият отговор беше едно изречение: "Не съм оторизиран да говоря с теб." Така че не е да не са вървели нещата, просто не вървяха по техния план. И аз съм горд да кажа, че през цялото време продължавахме тази агония вече трети месец с идеята, че не може да оставим България по време на война без правителство. Осъзнавахме голямата тежест какво означава това и затова продължавахме, но в един момент явно господин Трифонов не издържа.

Ние говорим в ситуация, в която има внесен вот на недоверие срещу вас. Вие разполагате с малцинство в Народното събрание, макар и дръпнали формално петима души от групата на "Има такъв народ". И ситуация, в която ще се гласува оставката на шефа на Народното събрание. Какво следва оттук нататък според вас в следващите седем дни?

- Аз продължавам да имам надежда, че част от депутатите на ИТН в момента продължават да стоят с ИТН не защото вярват, че е правилно, а защото ги е страх да си тръгнат. И аз се надявам, че в следващите няколко дни те ще осъзнаят, че не е толкова страшно да вземеш отговорното решение. Техните колеги, които направиха първата крачка, първите пет дават пример, че този страх не трябва да ги движи.

Вие имате ли някаква информация от какво ги е страх?

- Ами всякакви слухове се чуват, но реални факти нямам. Но в едно съм сигурен, че хора, които по принцип не вярват на Тошко и на Слави, продължават да са част от техния отбор поради това, че нещо има, което ги държи там. То не е вътрешно убеждение. Така че мога да кажа само на базата на дедукция, че реално това е страх.

Колко хора според вас още биха се отделили от групата на "Има такъв народ"?

- Ако трябва да предположа, поне още 10.

Тоест общо 15 души смятате.

- Според мен там е някъде горната граница, които не са убедени, че трябва да следват Слави и Тошко повече.

А вие обещахте ли нещо на тези петимата, които напуснаха?

- Не, единственото, което ги увещавах, е, че като депутати те имат отговорност към България, а не към партията. И другото, което съм направил, е, че разказах точно тази история, която току-що разказах и на вас.

Ако достатъчно депутати решат да напуснат групата на ИТН и да подкрепят правителството, вие ще се чувствате ли комфортно с такова мнозинство?

- Да, много по-комфортно от старото мнозинство, защото не е въпросът колко си над 121, въпросът е тези 121 да нямат задкулисни зависимости. И това е много по-здравословно за България, отколкото да имаш по-голямо мнозинство от хора, които не могат да взимат свободни решения.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev
  • - 6
  • + 1

  По собствена воля, правителството подсигурява своя политически провал.

  Кратко за ситуацията:
  България потребява с добри и с много лоши качества метод за емитиране и държавно управление на употреба на левове. Злокобният подход за емитиране и държавно управление на употреба на левове е водеща причина за сегашната национална инфлация в България.
  Правителството запазва неправилния метод за емитиране и държавно управление на употреба на пари. Държавната власт, колкото повече помага заради нанесени щети от инфлация – толкова повече възникват щети.
  Щетите от много лошите качества на въведения метод за емитиране и държавно управление на употреба на левове са повече от ползата от работата на министрите. Чрез употреба на неправилна структура на държавен бюджет, Министерството на финансите реално прикрива съществуващите много лоши качества на методът за емитиране и държавно управление на употреба на левове.
  Въведеният злокобен метод за емитиране и държавно управление на употреба на левове намалява приходите на правителството и увеличава неговите разходи. За временно спасение правителството ползва нови заеми за да плаща възникващи щети от лошо емитиране и държавно управление на употреба на левове. Тъй като щетите са неограничени, а парите в държавния бюджет за тяхното плащане са ограничени – правителството е с подсигуряван политически провал.

  Нередност?
 • 3
  jordani avatar :-|
  jordani
  • - 4
  • + 2

  Паунова с едно беззъбо интервю - нещо, което не очаквах от нея. Въпреки, че тя явно показва пристрастие към "Промяната", то не си е позволявала придворно поведение, поне досега.
  Къде е въпроса за едни 1,1 милиарда лева, минали (изискани предсрочно от енергетиката) в МЗХГ с цел купуване на зърно ? По схема на същият тоя зам.министър Христанов, дето сега бори фитото на Кап.Андреево.
  А после се отказаха от закупуването (всички им казаха, че това е грешка), ама парите са в патримониума на министър Иванов - разбирай БСП. После БСП били предвидими .... или купени ?

  Къде е въпросът защо един началник на политически кабинет се изявява като последна инстанция и защо на говорител на правителството е дадена такава власт ?

  Външната политика се определя от министерски съвет, не от премиера. Това е съгласно конституцията. Къде е въпросът - вярно ли е, че премиера е поемал устни ангажименти пред международни представители за определени действия - който, не са били комуникирани с министерски съвет ? Или неговата съветничка ?

  И прочие неудобни въпроси...

  Нередност?
 • 4
  hold_kjeft avatar :-|
  hold_kjeft
  • - 1
  • + 1

  "Пасете в мрак, народи мирни -

  честта не ви зове на крак!

  Стадата свобода не дирят,

  нож с ножица ги чака пак,

  от род във род наследство мирно:

  звънец с ярем, и бич, и мрак!" - Александър Пушкин

  За западната цивилизация най ценното е "свободата". Никакъв газ, петрол не може да купи.

  Нередност?
 • невалиден
  • - 2
  • + 8

  До коментар [#1] от "scuby":

  чиба смет!

  Нередност?
 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  В тая клюкарница как не се сетихте да питате Киро 2-3 неща, които са значително по-важни от либидото му:
  1. Откъде ще купи газ за юли ( след 10 дни) и за нататък? Засега индикации няма.
  2. Защо Полша, която едновременно с БГ отказа да плаща на Газпром, е запълнила с газ хранилищата си на 90%, а Чирен е на 30%. И газ за нагнетяване няма...
  3. Защо баба Мара за крушката си плаща същата цена за тока, както и олигарсите, които си топлят водата в басейните ш охлаждат резиденциите си?

  Позорно е уж сериозни журналисти да се ровят в бельото, а да не виждат същественото, което и крушира 4П

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  P.S. Сл.Тр. трябва да е наистина луд, както казва Киро, ако не добави тази част от 'интервюто" към делото си за клевета срещу канадеца. Случаят е комплициран, защото клеветата е разпространена чрез СМИ.
  Макар К. Отдавна са е СМДезИ.

  Нередност?
 • 10
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  Тия опорки КП ги рецитира и в Панорама. Бойко Василев поне скриваше сервилността си.

  Нередност?
Нов коментар