Ход за вдигане на ветото за Скопие се очаква в петък

Депутати от управляващата коалиция събират подкрепа от опозицията за декларация, която ще даде мандат на правителството за решение на казуса

Кирил Петков прехвърли цялата власт по въпроса със С. Македония на парламента, което означава, че колегата му Димитър Ковачевски тази седмица напразно ще чака покана от Съвета на ЕС
Кирил Петков прехвърли цялата власт по въпроса със С. Македония на парламента, което означава, че колегата му Димитър Ковачевски тази седмица напразно ще чака покана от Съвета на ЕС
Кирил Петков прехвърли цялата власт по въпроса със С. Македония на парламента, което означава, че колегата му Димитър Ковачевски тази седмица напразно ще чака покана от Съвета на ЕС    ©  Юлия Лазарова
Кирил Петков прехвърли цялата власт по въпроса със С. Македония на парламента, което означава, че колегата му Димитър Ковачевски тази седмица напразно ще чака покана от Съвета на ЕС    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Докато в сряда се очаква парламентът да решава съдбата на кабинета "Петков", външната комисия трябва да вземе не по-малко важно решение - какво да се прави с казуса "Северна Македония".

Към момента ситуацията е следната: в четвъртък започва съвет на върха в ЕС, който е последният за френското председателство. Париж и лично Еманюел Макрон приеха за кауза започването на преговори със Скопие и Тирана за членство - жест, който ще затвори част от раните на Западните Балкани и ще ги привърже още повече към ЕС.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 2

  "Решение на казуса"! Забележителен евфемизъм за изуването на потурите и последващото действие. Браво!

  Некои видимо се натискат да бъдат бити с камъни...
  Дано да се ограничим само в преносния смисъл и да ги оставим под чертата на изборите наесен: 4П, БСП, ДБ. Наситихме им се страшно бързо и на меда, и на жилото.

  И да попитам: някой вярва ли изобщо, че Франция ще си сложи на сърце да гарантира нещо за БГ?
  Досега поне такова нещо не се е случило:
  - Франция беше гарант по договор на "независимостта и териториалната цялост" на Полша. На 1 септ.1939 г , когато вермахтът нахлу в Полша някой да знае Франция да е направила нещо?
  Ами не е.
  - Франция (като част от Нармандската четворка) беше гарант на Минските споразумения от 2015 г. Някой да знае Франция да е направила нещо за изпълнение на споразуменията?
  Ами не е!

  Защо точно сега българите трябва да очакваме, че за сефте Франция ще се размърда?
  Ами пак няма да се размърда!

  С потребителското си мислене западняците смятат, че и ние като дивите маори и бушмени се прехласваме по лъскавите стъкълца, които в ХХI в са заменени с лъскави думи на обещания. Които никой и не възнамерява да изпълнява. Може би, защото нашите управници продължават да се държат като вождовете на въпросните маори и бушмени и срещу огледалце или чикийка за лично ползване преотстъпват земята на племето си?

  И след като сме съвсем наясно, че сегашните управници-клетвопрестъпници карат по същата историческа схема, да очакваме ли нещо различно? ...

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И тъй като темата е важна за мен, да попитам лично уважаваните Велина и Огнян за тяхното частно мнение: какъв смисъл влагат в словосъчетанието " решение на казуса"?

  1. Когато две страни имат претенции (казуси) една към друга, за да се постигне съгласие не следва ли и двете да направят някакви отстъпки? Какви отстъпки знаете, че е направило за 5 години Скопие?

  2. Моято родина претендира за някои простички неща, които са съвсем нормални за отношения между съседни страни в това хилядолетие:

  а) да се спре говора на омразата в БЮРМ. Никой в ЕС не нарича съседа си татарин/фашист при това "мръсен". Те защо продължават да го правят?

  б) да не се преследват хората, които се самоопределят като българи. БГ е дала гражданство на над 120 000 жители на БЮРМ, които са подали декларации, че са с български произход и българско самосъзнание. На преброяването през октомври в Повардарието са обчетени едва 3 500 българи. Какво става с данните според вас?

  в) да се впишат българите като народотворен народ в БЮРМ-ската конституция, редом до сърбите, албанците, турците, власите, черногорците, хърватите, бошняците, словенците, пакистанците и пр.
  Бабата и дядото на жена ми са от Битоля. Бежанци от Битоля през Междусъюзническата. Те твърдяли, че са българи и че са живеели заедно с турци, арнаути (албанци),гърци и власи (и цигани - естествено) в Османската. Видимо тогава не са срещали македонци като народност.
  Откъде са се появили македонците впоследствие?

  г) да се поограничи историческата, културна и цивилизационна клептомания на БЮРМ. Защото, ако братя Миладинови са родом от земите на днешна БЮРМ и е въпрос на фотошоп на премахнеш прилагателното "български" от фототипното издание на техните Български народни песни от Македония, що ще "Руфинка е болна легнала" в БЮРМ-ските песнопойки?! А калоферецът Христо Ботйов в историческия им календар?!
  Клептомания, национални комплекси, ама нека да е с мярка, моля!

  Отсрещната страна (БЮРМ) отказва категорично да разгомваря по тези теми. Т.е. компромисна договореност не може да се постигне.
  Е, за какво "Решение на казуса" пишете тогава?

  3. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски днес заяви, че отхвърля т.н. френско предложение. И тъй като това е реално най-значимата в момента славомакедонска партия и само ударното забогатяване ("осъзнаване" по Кировата терминология) на един албански депутат от албанска партия, коалиционен партньор на ВМРО, който гласува със СДСМ, попречи Мицкоски сега да е премиер в Скопие. Но, съдейки по резултатите от скорошните местни избори, много скоро ще стане.

  Та питането ми, Велина и Огнян, е: след като и силните на деня в Скопие реално отхвърлят т.н. френско предложение, ние с какво се съгласяваме?

  Сигурен съм, че въпросите ми ще увиснат във въздуха.

  Но ви моля у дома да се опитате да кажете истината на децата си.

  Нередност?
 • 3
  dobadoba avatar :-|
  dobadoba

  Какъв казус бе, нали имаме договор.
  Когато се изпълнят точките от него(от Скопие) - тогава да получат покрепата от България.
  Това е.
  Договорите са за да се изпълняват!

  Нередност?
 • 4
  blackadderatcap avatar :-|
  Владимир Бойчев

  "Потребителското мислене на западняците"!
  Разстроих се.

  Нередност?
Нов коментар