Радомир Чолаков от ГЕРБ към съоснователя на Payhawk: Проблемите са от 90-те години

Депутатът от управлявалата в продължение на 12 години партия разпрати отворено писмо с реакция на изразената от Христо Борисов позиция за политическата ситуация

Коментарът във фейсбук на Христо Борисов, съосновател на Payhawk - първият български стартъп с оценка за над 1 млрд. долара, по повод дебатите в парламента във вторник по внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството, набра популярност в социалната мрежа и беше публикуван в част от медиите. Той е предизвикан от изказването на депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков в пленарната зала, че Payhawk е създадена по време на управлението на ГЕРБ и никой не е пречил на подобни компании да се случват.

В профила си във фейсбук Христо Борисов припомни перипетиите пред основаването на стартъпа в България и защо е трябвало да се прехвърли в Лондон, за да може да набере инвестиции. А на самия Чолаков - че тези пари не са "спечелени", а изработени.

Часове по-късно депутатът от ГЕРБ разпространи пространно отворено писмо в отговор на предприемача, в което посочва, че проблемите с "лошия имидж на България като инвестиционна дестинация и лошата българска съдебна система са започнали още през 90-те години на миналия век".

Публикуваме отвореното писмо без редакторска намеса.
Уважаеми господин Борисов,

Благодаря Ви за реакцията по повод някои мои думи в Народното събрание, което ни дава възможност да разменим мисли в публичното пространство.

Най-напред искам да кажа, че искрено се радвам на Вашия успех. Поздравления! Вие и Вашите колеги сте живото доказателство, че България е страната на неограничените възможности, или, ако предпочитате, че българите имат неограничени възможности. И в единия и в другия случай Вашият успех е вдъхновение за хиляди млади хора и това е чудесно. Позволете ми само да кажа в скоби, че Вие от тук нататък имате отговорност. Отговорност да разказвате как сте постигнал това, което сте постигнал и да насърчавате и други да Ви последват по този път.

Достатъчно младите хора на България са заливани с депресиращи изказвания, колко всичко в тази страна е гадно, колко няма смисъл и колко всички, които не принадлежат към собствения им социален кръг са противни. Това не е вярно. България е прекрасна страна, българите са чудесни хора и ние всички трябва да се научим да се радваме на чуждите успехи и да ги поощряваме, защото успехът на един от нас е успех за всички и обратно.

Винаги съм мислел, също така, че истинският стопански успех, който следва да бъде адмириран, е успехът на предприятие, което е стартирало без държавна помощ и което е успяло навън. Което се е преборило на световния пазар. То е същото като с оперните ни певци. Най-големите измежду тях бяха родени в България, бяха получили образование в българските музикални училища и когато заставаха на световните сцени ние всички се гордеехме с тях. Всички те, обаче, винаги намираха начин да благодарят на родината си и да вдъхват самочувствие на своите сънародници. Затова са велики.

Това, че сте успели без помощта на държавата също е чудесно, защото сте дали доказателство, че и това е възможно. С това отговарям индиректно на идеите държавата да финансира старт-ъпи. Ако държавата, с пари от бюджета, ще финансира стар-ъпи, то това взривява самата идея на този тип предприятия. Пък и тогава те по какво ще се различават от онези дружества, които не биха оцелели и един ден, ако не получават обществени поръчки?

Колкото до вчерашния дебат в Народното събрание, едва ли щях да взема думата, ако министър Даниел Лорер не беше споменал три пъти "българския еднорог" и не беше натъртил, че едва ли не той се е случил благодарение на него и на неговото правителство. Г-н Лорер трябваше да бъде свален малко на земята и ни най-малко не съжалявам, ако съм му помогнал за това. Но, разбира се, че не бива да позволявате Вашият успех да бъде присвояван от политици. Аз не съм го направил, не позволявайте това и на г-н Лорер. Ако ще съдите мен, него трябва да съдите доста по-сурово. Така би било справедливо, струва ми се.

Колкото до лошия имидж на България като инвестиционна дестинация и лошата българска съдебна система, нека кажа това. Тези проблеми започнаха още през 90-те години на миналия век, но не са там, където предполагате. Както Вие сте професионалист във Вашата област. Повярвайте ми, че и аз разбирам нещо от право. Ако се опитам да го изразя с Вашата терминология, проблемът не е хардуерен, а софтуерен. Както Вие знаете как да отстраните бъг в софтуер, така и аз знам как се отстранява бъг в законодателството. Хората, на които симпатизирате, обаче, Ви убеждават, че проблемът е в хардуера и ако сменим едни хора и сложим други нещата ще се оправят. Не, няма да се оправят.

Дали ще ми повярвате или не, но ако съм решил да се занимавам с политика, то е защото бих искал да помогна да бъдат отстранени някои системни грешки, които пак казвам, са направени много отдавна, но които раждат едни и същи грешни решения. Те, между другото, не са чак толкова сложни за отстраняване, просто трябва да знаеш къде да промениш няколко букви и няколко цифри. В това няма никакъв героизъм. Просто визия и труд. Също както е във Вашата работа. И добра воля.

Още веднъж Ви желая успех, радвам Ви се и ако някога доживеем спокойни времена можем да се срещнем, за да Ви разкажа моята история. Тя не е толкова бляскава като Вашата, но ако съм постигнал нещичко, то е - вярвайте ми - без да съм направил нито един компромис. Това също е възможно в България.

Сърдечно Ваш

Радомир Чолаков

П.С. Ако препочитате думата "изработили", вместо "спечелили", така да бъде, вероятно е по-коректно. Но нека и аз Ви помоля за нещо. Вие и Вашите колеги от IT-сектора, моля Ви, помагайте за изграждането на дигиталния суверенитет на държавата ни. Защото ако се е сринал Търговският регистър или някоя друга електронна система, това не е предизвикано от специалистите от моята сфера, а от тези от Вашата. Пазете държавата ни, защото друга нямаме. Надявам се разбирате какво Ви казвам.
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • + 6

  Ако се е сринал Търговският Регистър, със сигурност са виновни политиците. Защото при изработката му са дали обществена поръчка на някоя Калинка с купена диплома. А не на компании като Payhawk. Които биха разработили софтуера бързо, евтино и качествено.

  Нередност?
Нов коментар