Токсичността на Борис Джонсън

Ничия репутация не може да издържи асоциирането с отиващия си министър-председател

Общата работа с Борис Джонсън провали репутацията на куп великобритански политици
Общата работа с Борис Джонсън провали репутацията на куп великобритански политици
Общата работа с Борис Джонсън провали репутацията на куп великобритански политици    ©  Reuters
Общата работа с Борис Джонсън провали репутацията на куп великобритански политици    ©  Reuters

Всеки добър филм за разруха има сцена, в която героите осъзнават, че са в смъртна опасност, че заплахата, от която всички се страхуват, е много по-близо, отколкото някой е предполагал. Акулата е във водата, обаждащият се е в къщата, вирусът се предава по въздух. Кадри от заседание на кабинета на 5 юли - заснети преди оставките на финансовия министър Риши Сунак и здравния Саджид Джавид - предоставиха еквивалентен момент в шоуто на ужасите на Уестминстър. Лицата на най-високопоставените британски политици са пепеляви, настроението е осезаемо мрачно. Смъртоносен токсин заплашва тях и тяхната група.

Фактът, че Борис Джонсън е сериен лъжец и му липсва самодисциплина, за да се приложи към трудни проблеми, е добре известен. Един от онези министри от кабинета със сиво лице, Майкъл Гоув, каза, че Джонсън не е бил на висотата на лидерската задача през 2016 г. и тогава присъдата му беше на място. Но степента, до която той отравя репутацията на тези, с които влиза в контакт, е поразителна. Тази токсичност не е само лична характеристика. Това също така казва нещо важно за политическата система, която той ръководи.

Отделете малко време, за да разгледате някои от хората, опетнени от излагането на премиера. Много от тях са политици, изпратени да защитават почтеността на Джонсън, само за да разбират, че са накърнили своята. Последният скандал показва степента, до която министър-председателят е знаел за репутацията на Крис Пинчър, който подаде оставка като заместник главен парламентарен секретар на 30 юни, след като беше обвинен в посегателство върху двама мъже, докато е бил пиян. Министри като Уил Куинс послушно казаха на интервюиращите, че Джонсън не е знаел за предишни обвинения относно поведението на Пинчър. Куинс бързо разбра, че това не е вярно, и подаде оставка. В най-добрия случай такива политици изглеждат като идиоти, в най-лошия - хлъзгави като шефа си.

Репутацията на компетентността, както и на честността също е облъчена от Джонсън. Стив Баркли беше привлечен като началник на неговия щаб през февруари, за да помогне за промяната "Даунинг стрийт" 10 след разкритията за Partygate - поредицата от събирания там, които нарушиха правилата за локдауни по време на пандемията от Ковид-19. Баркли беше оценен като страховито ефективен мениджър. Въпрос на седмици в близост до Джонсън изглежда, че изигра ролята на трамплин. Издигането му тази седмица, за да замени Джавид, го поставя в категорията на Джонсънов лакей.

Но истинските жертви на токсичността на Джонсън са неполитиците. Парад от хора с изключителна репутация и почести дълги, колкото азбуката, след като имената им са били заразени. Заемането на позицията на независим съветник по етиката на министър-председателя звучи като добър начин да завършите забележителна кариера на обществена служба. Под ръководството на Джонсън не беше така.

Сър Алекс Алън изпълняваше ролята почти осем тихи години при Дейвид Камерън и Тереза Мей, но издържа малко повече от година при Джонсън; той напусна поста, след като министър-председателят пренебрегна констатацията му, че Прити Пател, министърът на вътрешните работи, е тормозила държавни служители. Негов приемник беше сър Кристофър Гайд, който подаде оставка през юни, след като се превръщаше във все по-тъжна фигура. Той установи, че премиерът е постъпил "неразумно" по отношение на финансирания от дарители ремонт на апартамента му. Неудобството му от Partygate беше болезнено за гледане. Постът остава вакантен: в даден момент не е етично да съветваш някой без етика относно етиката.

Сю Грей, държавен служител, който написа доклад за Partygate, беше възхвалявана от всички за нейната стоманена независимост, само за да бъде обвинена, че не се вглежда във всеки пиянски запой. Саймън Кейс, ръководителят на държавната служба, трябваше да бъде най-умният и най-добрият от своето поколение. Сега той е просто онзи тип с брадата, който купонясваше с Борис, когато всички останали се изолираха у дома.

Недостатъците на характера на Джонсън не винаги са разяждали хората около него. Той беше мързелив, егоистичен дилетант, когато беше кмет на Лондон, и не всички от хората, които работеха с него тогава, пострадаха. Но позицията на министър-председател не е просто различна от тази на кмет по своята важност и по своя характер: по-малко радост и повече лидер. Министър-председателят е и централен за цялата система на управление. В няколко отношения позицията е специално проектирана да разпространява отрова, ако отговорното лице е токсично.

Русият Чернобил

Най-очевидно стандартите в британския обществен живот зависят от човека на върха. Министерският кодекс казва, че министър-председателят е последният съдия за това какво представлява приемливо поведение. Когато грешникът е премиерът, той сам се съди. Собственото лошо поведение на Джонсън и толерантността му към другите се излива направо в политическото тяло.

Второ, кабинетът е обвързан от система на колективна отговорност. Защитаването на поведението на премиера в публичното пространство е акт на лоялност. Личните различия относно политиката се прикриват в името на единството. Това има смисъл, когато едно правителство се ръководи от някой, който е компетентен и заслужаващ доверие. Но в случая на Джонсън това послужи да направи колегите му съучастници в неговите провали. Сунак казва, че многократно е попадал в спорове, докато разногласията му с шефа му станали твърде големи, за да бъдат поддържани. Джавид заяви пред парламента на 6 юли, че "стъпването по въжето между лоялността и почтеността е станало невъзможно".

И накрая, държавната служба е особено изложена на опасен министър-председател. Въпреки че държавните служители са безпристрастни и независими, министър-председателят все още е техният върховен шеф. Те са предназначени да работят ръка за ръка с министрите; Кейс седи в кабинета, буквално в дясно от този на Джонсън. Когато се явят пред депутатите, те представляват възгледите на избраните от тях господари. И когато министър-председателят е токсичен, те нямат имунна система, която да ги защити.

Джонсън не е причината за всичко, което мъчи Великобритания. Той има жизнерадост и чар. Но опасностите от това да седите около масата в кабинета с него са реални. Недостатъците му петнят добрите хора. Те тровят правителството - и следователно страната - която той ръководи.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка
  • + 3

  В България, на това му викаме "тъп, но упорит". Има амбиции да бъде новият Чърчил, но реално е на нивото на един клоун. И все пак се задържа доста дълго, въпреки фрапиращата му негодност за този пост. Дойде обаче и неговият безславен край, резултатът от който е едно разединено "обединено кралство" с много неясно бъдеще.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал