Президентът пак става CEO на държавата. Какво ще се промени?

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще са на 2 октомври

Президентът Румен Радев ще обяви в началото на седмицата датата на предсрочния вот и състава на служебното правителство
Президентът Румен Радев ще обяви в началото на седмицата датата на предсрочния вот и състава на служебното правителство
Президентът Румен Радев ще обяви в началото на седмицата датата на предсрочния вот и състава на служебното правителство    ©  Юлия Лазарова
Президентът Румен Радев ще обяви в началото на седмицата датата на предсрочния вот и състава на служебното правителство    ©  Юлия Лазарова
Темата накратко
 • Очаква се указите на президента за разпускане на парламента, насрочване на избори и за назначаване на служебно правителство да бъдат публикувани в Държавен вестник във вторник.
 • Това служебно правителство на Румен Радев ще се различава от предишните три.
 • Ключови ще са министерствата на енергетиката, на външните работи и на икономиката, които ще покажат дали служебното правителство ще ревизира политиката на кабинета "Петков" спрямо Русия.

От понеделник България ще е без парламент и реално цялата власт ще е в ръцете на президента Румен Радев. Той ще издаде указите (очакванията са това да стане във вторник, когато излиза Държавен вестник), с които ще разпусне парламента и ще насрочи датата на предсрочните парламентарни избори (най-вероятно на 2 октомври), както и ще назначи служебното правителство. То ще е четвъртото, откакто Радев е президент, и третото поред в рамките на около година. И нещо по-важно - ще се различава много от предишните.

Задачата на последните два служебни кабинета беше да поставят началото на разграждането на управленския модел на ГЕРБ и извършените кадрови назначения в тях бяха направени съобразно тези цели. Начело на двете служебни правителства Радев постави свой доверен човек - Стефан Янев, който към онзи момент беше секретар на държавния глава по сигурността. Основната задача пред министрите беше да осветяват корупционните практики по време на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Другата задача беше да се пресече порочната практика на купуване на гласове по време на изборите, с която беше натоварен Бойко Рашков в качеството на министър на вътрешните работи

Задачите пред служебния кабинет

За разлика от миналата година обаче сега пред новото правителство на президента има други предизвикателства. То ще трябва да се справя с инфлацията и забавянето на икономиката, свързана и с драстичното нарастване на цените на петрола, газа и електроенергията, заради войната в Украйна, както и новата вълна на ковид.

От тази гледна точка изборът на Гълъб Донев, който се сочи като евентуален служебен премиер, изглежда напълно логичен. В двата предходни кабинета на Радев той беше вицепремиер по икономическите и социалните политики и социален министър. Подобно на Янев също е близък до президента. В момента е негов секретар по социалната политика.

Ключов от гледна точка на тези предизвикателства ще е постът на служебния министър на енергетиката. С него са свързани и опасенията, че досегашната политика на правителството на Кирил Петков за диверсификация на газовите доставки и прекратяването на плащания на "Газпром" може да бъде ревизирана от служебния кабинет. Отказът на редовното правителство да плаща доставките на руското дружество в рубли, което доведе до прекратяването им, и смяната на бившия директор на "Булгаргаз" Николай Павлов беше една от линиите на напрежение между бившия премиер Петков и президента Румен Радев.

Като евентуален служебен министър на енергетиката се сочи Росен Христов, който е слабо познат в енергийния сектор. Бил е представител на холандската фирма Dietsmann, която през 2017 г. купи дружеството "Енергоремонт холдинг". Неговата основна дейност беше рехабилитация и ремонт на енергийни съоръжения и печелеше доста обществени поръчки на АЕЦ "Козлодуй". Дружеството се свързваше с бизнесмена Богомил Манчев, чиято бивша фирма "Риск инженеринг" беше един от подизпълнителите на нереализирания проект за нова атомна централа "Белене". До 2018 г. Христов е бил в управителния съвет на дружеството, което се преименува на "Дитсманн" през 2020 г.

За другия ключов пост в служебното правителство - на министър на вътрешните работи, на когото ще се разчита да спира търговията с гласове на предстоящия вот, се сочат две имена. Едното е на бившия директор на Областната дирекция на МВР в Плевен Венцислав Катинов, за когото се смята, че е близък до президентския съветник Пламен Узунов. Катинов беше заместник на Узунов, когато той стана вътрешен министър в първия служебен кабинет на Герджиков, и беше назначен на същия пост и в предишните два служебни кабинета. Другото сочено име е това на Иван Демерджиев, за когото се твърди, че е по-вероятно да заеме поста. Той беше зам.-министър на правосъдието в последните две служебни правителства, а когато Янаки Стоилов стана конституционен съдия, за кратко зае и министерския пост. В края на март от МС обявиха, че е назначен за зам.-министър на вътрешните работи, но малко след това той каза, че се отказва от поста.

Още разлики между предишните правителства и сегашното

Между последните две служебни правителства и новото се очаква да има и още една разлика и тя най-вероятно ще бъде в подбора на хората, които ще влязат в изпълнителната власт за следващите най-малко три месеца. В двата кабинета на Стефан Янев за министри бяха назначавани фигури и експерти от левия и десния политически спектър, като идеята беше да се покаже, че този управленски модел може да се възприеме и при конструирането на редовно правителство. Като част от тях бяха съгласувани и с политическите сили, които след това сформираха кабинета "Петков".

Сега обаче очевидно Радев сам ще избере състава на служебния кабинет, защото с нито една от парламентарно представените формации според депутати той не е консултирал назначенията. Нещо повече - предстоящите назначения бяха обсъждани в много тесен кръг и до последно може да има изненади в изтеклите в медиите имена.

По тази причина очакванията са той да заложи за министри основно на хора от близкия си кръг в президентството, на които има лично доверие, на фигури от предишните служебни правителства и на експерти. Сред имената, които вече са били в предишни служебни правителства и се сочат като евентуални министри и в новия кабинет, са това на бившия вицепремиер от двете служебни правителства на Янев - Атанас Пеканов, както и на бившия зам.-министър на регионалното министерство арх. Иван Шишков, който сега се очаква да бъде назначен за титуляр на ведомството. Като служебен министър на отбраната се спряга името на главния секретар на президента Димитър Стоянов.

Ключов в контекста на изгонените от правителството на Петков 70 руски дипломати и служители на посолството ще бъде и постът на министър на външните работи и по фигурата, която ще бъде назначена начело на ведомството, ще разберем дали служебното правителство ще предаде сегашната позиция за подкрепа на Украйна и ще предприеме стъпки за смекчаване на тона с Русия.

Другото любопитно ще бъде дали в служебното правителство ще има приемственост с редовния кабинет на Кирил Петков чрез запазването на част от зам.-министрите на четворната коалиция, или ще бъдат предприети смени и на второто управленско ниво, както и в държавните дружества, каквито рокади се направиха по време на двата служебни кабинета на Стефан Янев спрямо кадрите на ГЕРБ.

Ще има ли представители на БСП

Назначенията в служебното правителство ще покажат и колко дълбок е разломът между президента и лидера на БСП Корнелия Нинова. Разногласията между двамата през последните дни влязоха в нова фаза - на публичните обвинения. При връщането на третия мандат в четвъртък президентът доста остро постави срок до края на седмицата парламентът да избере председател на КЕВР. Нинова пък го обвини, че е "част от групата, която е свалила правителството" на Кирил Петков.

Заради този конфликт социалисти подозират, че в служебното правителство може да влязат хора от опозицията на лидера на БСП. В предишните служебни кабинети за правосъден министър беше назначен Янаки Стоилов, който не беше в добри отношения с Нинова, но не беше и сред изявените й критици. Сега обаче за поста се сочи Крум Зарков, който на последния конгрес на БСП обяви, че ще се кандидатира за лидер на партията, но форумът отхвърли оставката на Нинова и така тя запази поста.

Показателно за отношенията между президента и Нинова ще бъде и кой ще оглави икономическото министерство, на което тя беше министър. Депутати от БСП подозират, че начело може да застане човек от средите на социалистическата партия или изявен критик на политиката ѝ в областта на износа на оръжие. По време на редовното правителство БСП се противопоставяше на директния износ на оръжие за Украйна, а това ставаше чрез трети страни. Това се случваше с подписа на Нинова, за което тя получаваше сериозни критики, включително и от страна на президентството. Всъщност назначението за министър на икономиката и действията му също ще е ключово за това дали служебното правителство ще ревизира политиката на кабинета "Петков" спрямо позицията на България за войната на Русия в Украйна.

Ще е любопитно и дали служебният кабинет ще предприеме смяна на кадрите на БСП в управляваните от социалистите министерства и държавните дружества, които Нинова направи, докато партията беше на власт. При последните две служебни правителства бяха предприети мащабни назначения на кадри на БСП, които обаче бяха от средите на опозицията на Нинова. Част от тях тя смени, когато формацията влезе в изпълнителната власт. Ще е интересно сега дали служебното правителство ще предприеме същия подход, или ще се опита чрез оставането им на по-ниските нива в изпълнителната власт да ги привлече на страната на опозиционно настроените на Нинова партийни членове.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 2

  А сега просто си представете, че Анастас Герджиков (кой пък беше тоя, ли?) беше CEO в тая ситуация.
  Споко, беше само тестване на кошмар..

  Да, Радев не случи с гамбита с НПО-маните Киро и Асен и с мандатоносителната Корнелия, но пък бързо се учи.

  Апропо, критиците, кога за последно търсихте и намерихте отведнъж подходящия човек за работа?
  Ами е на онова ниво видимо няма подходящи.

  Нередност?
 • Дамян Христов

  СЕО!? Що за неграмотност!!!
  https://newspaper.kultura.bg/bg/article/view/21480

  Нередност?
 • 3
  beg381134278 avatar :-|
  beg381134278

  Освен името на държавата след някоя друга година друго не виждам

  Нередност?
 • 4
  quandt avatar :-|
  Quandt
  • + 2

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Харесва ли ни или не, Радев в момента е фигурата, която консолидира най-сериозно обществено одобрение. Съответно на фона на фрагментирания парламент и безпринципните формирования орел-рак-щука между опитни политици и откровени аматьори... Радев е най-доброто като селекционер с което разполагаме в момента, дори спрямо редовен парламент при тази фрагментираност, както и поприпомнените евроатлантически аспирации на разни стари управляващи...

  Интересно дали ще се започне чегъртане по кадрите на Кироасен. Струва ми се, че ветропоказатели ще бъдат енергийните дружества, както и каква посока ще поеме новият министър на иновациите като принципал на ББР. Струва ми се, че покрай бързото превземане на банката миналата година може да има немалко нюанси. Я някое ИД не отговаря на условията за ИД на банка, я са подписвани някакви договори преди да са де факто назначени.

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "Quandt":

  Нямаш ли усещането, Quandt, че диалогизирайки тук, всъщност написваме статията на Капитал?
  Г-жа Господинова е направила просто неангажиран авторизиран прочит на инфопотока по темата, което допускам, че в този му вид би трябвало да може да прави всеки първокурсник в ЖФ още след първия семестър.

  А нямаш ли и усещането, че слоганът на 4П-ДБ от борбата им за власт от миналата година: "Край на корупцията! Война с мафията!" нещо взе все повече да бледнее и цитирането му да редее?

  Наблюдавам много внимателно изявите на баце, който, защото е първосигнален, е достатъчно директен в окрещяването на намеците и посочването на валентността на бъдещото политичеси единение. Около герб, естествено. Както са го замислили и на Козяк.

  Но тъй като някак си не върви крадецът да вика: дръжте крадеца, се задава нов обединителен лозунг.

  За година и половина след антиБорисовата мини цветната революцийка, баце направи невероятен троен аксел:
  1. увери притеснената си клиентела, че където е текло пак ще тече и така си осигури електорална сигурност;
  2. направи чудеса, за да убеди онази женица от крепостта до Правителствена, че си е взел бележка от грешките си и никога повече няма да ги повтори и така си осигури хегемониална подкрепа;
  3. не престава да намигва на "изчегъртвачите" си от 4П и ДБ, че те са потенциалните му управленски партньори при предстоящото делене на баницата.

  Разбира се, Борисов няма да прости нито на Киро и Со разкарването му като мечка по занданите, нито на Радев, че с вдигнатия юмрук даде сигнал за майдана, който издърпа килимчето изпод краката му.

  Всъщност слоганът на новата проектокоалиция на желаещите, който все по-често започва да се изговаря е "Анти Русия във всичко и навсякъде". Даже мернах по-горе заглавие, че и Жорето Ангелов от Соросовото общество също дава своя принос в озвучаването и натрапването му.

  В момента спешно с подръчни фалшета се изгражда психологически антируски бараж, чиито гл.инженер охотно го играе баце: драматизациите по войната, по светонвия глад, по газта, по мигрантите, по натовската солидарност и т.н, за да не се допусне и на сантиметър ревизия на проамериканските действия на Киро, Асен и Лена Б.
  И с това много ясно се очертава темата на противопоставянето на следващите избори - евроатлантиците срещу Путинистите. А кой кой е в действителност няма никакво значение.

  Целта е служебното правителство на Радев да няма полезен ход - нито да му се позволи да докара газ, като плати на Газпром по неговата схема в рубли (както прави OMV, гръцката държавна компания и още 20-тина европейски), нито да може да овеществи Кировата поредна лъжа за опашката от 7 американски газовоза.

  Същото е и с оръжието и боеприпасите за Украина, които са ангажирали възможностите на българския ВПК за година напред, ама не им ги изнасяме директно, а през Румъния или Полша. Ето подробности за скандала по темата от онзи ден:
  https://www.fondsk.ru/news/2022/07/30/rumynija-bolgarija-i-rzhavye-snarjady-56817.html

  С интерес ще следя ходовете на Радев и министрите му, защото те са абсолютно наясно, че са в минно поле, а трябва да го пресекат с вързани очи и ръце.

  В списъка на министрите има един много ясен сигнал с Лечева и Зарков към Корнелия и властовото й обкръжение: пътници сте. Дори само да изчисти от плевелите БСП, пак ще е принос.

  И дали Кронос (Радев) ще изяде децата си (Киро и Асен) също ми е прелюбопитно, защото ако ги остави, както в старогръцкия мит, те ще му вземат властта, а него ще пратят в Тартар.

  Нередност?
 • 6
  quandt avatar :-|
  Quandt

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Интересна дискусия, а като гледам как започнаха да се включват и автори от Капитал - изглежда коментарите се четат.

  Уви, прав си. Ситуацията започна да прилича на лошите вицове от едно време - Бай Ганьо Американофила, Бай Ганьо Еврофила и Бай Ганьо нещосифила влезнали в бар и...

  Уви, Борисов е предвидим. Това му беше и едно от добрите качества, репертоарът беше ясен и съответно се знаеше каква простотия би могло да се очаква. В този смисъл Киро Петков е доста по-енигматичен, неопитен и нахъсан. Не очаквах, че в действителност ще пристъпи към сходни действия и реторика спрямо РФ и Митрофанова. Единственото, за което имаше индикация, беше решението му за изгонването на 70те, просто още април като ходеше в Украйна го беше комуникирал като идея.

  Най-сигурният барометър за евентуалната прегръдка ПП-Герб ще са страниците на любимото издание. Когато политкомисари като Поли Паунова започнат да лансират тези за компромиси, трудни ситуации, външни кризи и прочее очерци - тогава значи картите са раздадени и започва новата партия безвкусен белот. Не за друго, по-напредналите по съседните маси играят бридж, ама ние си се задоволяваме с кръчмарската игра, която можем...

  Да видим какви ще ги сътвори един служебен кабинет. Кирил Петков в неопитността си е оставил немалко уязвими точки. От особен интерес за мен е новия министър на иновациите, явяващ се и принципал на ББР. Превземането на банката далеч не беше съпътствано от някакъв финес и мисля, че там най-малкото има документални неуредици, които могат удобно да се използват. Да не говорим, че младите орлета там май са натворили чудесии, за които и един толкова разжалван от Иконмедиа Мавродиев би изглеждал управнически. Действията в тази област, както и енергетика и държавни предприятия ще покажат дали новият кабинет ще тръгне конфронтационно към старата власт. А в крайна сметка ПП се крепеше на основно "люлеещ се" вот, който преляха от ИТН и ДБ. Нищо не пречи това да се капитализира от друг играч или пък да бъде основата, която да се използва за елиминацията на този... технически погледнато несъществуващ политически субект. Дали Радев ще успее да изтласка това творение и да консолидира обществено мнение около нещо ново - въпрос на време. Аз се оттеглям за няколко седмици на морето и ще се наслаждавам на очакваното шоу с ледена бира в ръка. Пък да видим шоу ли ще е, фиаско ли ще е...

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "Quandt":

  Не се мами за демонстрацията на диалогичност тук. Просто г-н Лазаров се е видял недооценен. Като гл.т.
  Тъй ката БГ политиката отдавна не се чертае в родината, Гълъб-ите не е реалистично са очакваме, че ще надвият на ястребите. Но пък с едно-друго (ББР, ВПК, Булгаргаз) могат да покажат кой кой е в БГ политиката. Това преди избори може да подейства като цунами.
  Хубава ваканция.
  Аз пък утре към твоите мечти за ваканция ще си добавя и липса на интернет, телефон, радио и тв.
  Дано да е по-задълго.

  Нередност?
 • 8
  quandt avatar :-|
  Quandt

  До коментар [#7] от "D-r D":

  О, не се залъгвам, но поне четат... И това не е малко.

  Това с политиката е така, но пък да видим. Все пак детската градина на Промяната успя да си създаде много, много врагове. В същото време похватът на Петков си беше много "американизиран" и форсиран, вследствие от което направи тонове гафове. Помниш ли как беше тръгнал да сменя борда на ББР преди да е влезнал в сила указа за назначението му? По спомен имаше и разни доста съмнителни практики свързани с БАЕЗ, сега започнаха да излизат любопитни доклади относно решенията в Булгаргаз. Та да видим.

  Приятна ваканция и на теб.

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  P.S.
  Последно!
  Цирковете започват! Сл.министър на икономиката (уволненият от Корнелия ИД на ВМЗ) не може да влезе във функциите си, защото каката била с ковид...
  Сигурно се е карантинирала до шредера в кабинета си и реже ли реже...
  :)

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал